Kiek Norvegijoje nuo šiol gaus valytojas, o kiek – elektrikas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

rwc 2015-05-28 03:34
nemigruoja? Juk jų startinė pozicija buvo kur kas geresnė, be tokių sukrėtimų ir blokadų - ir kur jie dabar, po 25 metų? Kalbat čia apie algas... Gal dar apie pašalpas ir pensijas pakalbėkim? Juk, jei tu nori gauti (ar uždirbti), tai kažkas turi duoti (arba pirkti, vartoti). Gal pradėk nuo savęs: įsteik įmonę ir mokėk valytojai tuos 170 NOK.
immortallt 2015-05-28 08:23
Arwis, pagrindinė tavo klaida, kad dingus naftos gavybai, biudžeto išlaidos neaugtų dvigubai. Kodėl turėtų augti? Nes atsiranda krūva bedarbių, kuriems socialines išmokas mokėtis reikia. Antra didelė klaida, šie metai fondams ypač pelningi, bet tokie metai ne visi, tad vidutinė grąža tik ~2-3% tokių didelių fondų, kurie investuoja į palyginus saugias investicijas. Taigi ar išmokomis grįsta ekonomika ilgai galės gyvuoti?
Marius.brn 2015-05-28 11:41
Pats ir iskelei ta klausima, kiek laiko truktu susilyginimas tarp atlyginimu, bet esant tokiam mentalitetui lietuvoje, kur klesti vien nepasitikejimas, korupcija ir t.t., tai nera sansu, kad pas mus atsiradus naftai, staiga pralektume norvegus gerove. Ka ir norejau pabrezti, kad ne vien "materialiniai" dalykai sukuria gerove norvegijoje, nes yra daugybe valstybiu turtingos istekliais, taciau tik keletos valstybiu realiai sugeba is to sukurti gerove savo zmonem. Immortal, tai ka sakai butu tiesa, jei mes galvotume, kad norvegai sustabares ir nesugebes pasikeisti. Pasiziurek kas nutiko su Islandija po 2008. Susitvarke ir gyvens toliau. Nebevazines kievienas zvejys su naujausiais mersais ir viskas. Mastymas pas skandinavu labai paprastas - naudokis kol gali. Entrepreneurship'as stiprus. O kai nebus tos geroves, gyvens maksimaliai gerai pagal isgales, prades aktyviau naudoti savus isteklius, o ne pirkti is uzsienio, atkurs senas gamyklas, kurios paliko nekonkurencingos ir tikrai neuzsiimines visu aplinkiniu kaltinimu su apatija veide.
immortallt 2015-05-28 11:56
Mariau, taip, prisitaikys, bet gyventi su 2-3x didesnėm algom nei vakarų Europoje negalės. O kai algos krenta dešimtetį, tai neitin maloni aplinka gyventi. Nesakau, kad Norvegija kaput, pranyks iš žemėlapio, tiesiog jos augimas sąlygotas vien tik naftos. Aišku, prisidėjo ir kultūra kažkiek, bet tiek daug naftos su tiek mažai gyventojų - pinigų kalnai jei korupcija nėra labai didelė. Kokias gamyklas gali atkurti, kai tavo algos 3-4x didesnės? Taip pat gamyklos atkurti šiais laikais nebegali. Praleidai 5-10 metų - pradedi nuo nulio, nes viskas pasikeitę. Bet baigsis emigrantų rojus ir t.t. Norvegija nėra tas pavyzdys, kuriuo gali sekti bet kokia kita šalis, kuri neturi "dafiga" itin pelningų iškasenų.
Marius.brn 2015-05-29 07:12
Visiškai sutinku. Labiausiai kentėtų imigrantai. Dabar norvegijoje vyksta didžiulis atleidinėjimas iš naftos industrijos, bankai jau duoda paskolas minimaliais procentais, nes reikia gyvinti ekonomiką. O dėl gamyklų skandinavai turi kelis privalumus - pigią energiją (norvegija yra viena iš didžiausių aliuminio gamintojų pasaulyje vien dėl to) ir gerą technologinį pagrindą. Taigi priklausomai nuo srities, atlyginimai neįtakos galutinės produkcijos kainos.