Nauji 1929-ieji. Kita pasaulinė krizė kils Kinijoje?  (5)

Šanchajaus fondų biržos smu­kimas, mil­žin­iškas perkre­di­tavimas, daugybė ne­pro­tingai rizi­kuo­jančių lošėjų…

Ar kita pasaulinė krizė bus… image/svg+xml ?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos fondų krizė – tai „nauji 1929-ieji“, išplaukia iš patyrusio amerikiečių prekiautojo akcijomis, Tomo DeMarko teksto. Pagal jo prognozę, Šanchajaus biržos burbulo sprogimo forma primins Dow Jones indekso kritimą prieš 84 metus. O tai reiškia, Knijos rinkai teks nukristi dar 14%, daro išvadą DeMarkas, kuris, be viso kito, sėkmingai nuspėjo Shanghai Composite indekso kilimo ir kritimo taškus 2012–2013 metais.

Gali paaiškėti, kad krizė Padangijoje primena Didžiosios depresijos išvakares ne tik forma, bet ir turiniu: nuo vietinės netvarkos – prie pasaulinės krizės. Kai ryžtingą kilęs Šanchajaus indeksas nuo birželio vidurio su ne mažesniu ryžtingumu pradėjo leistis, susiformavo dvi Kiniją tiriančios „minties mokyklos“, liepos 28 d. apžvalgoje rašo Neilas MacKinnonas, „VTB Capital“ pasaulio rinkų makroekonominių strategijų analitikas.

Pirmoji mokykla
mano, kad biržos burbulo įtaka realiai Padangijos ekonomikai (o vadinasi, ir likusio pasaulio ekonomikai) bus nedidelė. Jų argumentai:
  • Shanghai Composite vis dar 13% aukščiau, nei praėjusių metų gale, nors ir kone 30% žemiau už birželio 12 d. maksimumą.
  • Kinijos fondų rinkos kapitalizacija – tik 30% Kinijos BVP, kai tuo tarpu kitose besivystančiose šalyse jis siekia apie 100%.
  • Kompanijų finansavime akcijų rinka vaidina kuklų vaidmenį.
  • Vos 20% kinų namų ūkio pinigų įdėta į akcijas, kai tuo tarpu JAV – 65%.
  • Šalies valdžia turi pakankamai vietos atlikti mokestinius ir monetarius manevrus.
  • KLR bankų sektorius priklauso valstybei.
Antroji mokykla
mano, kad įvykiai Kinijos fondų rinkoje – platesnio reiškinio simptomas. Kodėl?
  • Birža gyventojams tapo hipodromo analogu. Šalyje atidaryta ~260 mln prekybos biržoje sąskaitų – tai viršija daugumos Azijos ekonomikų gyventojų skaičių. Ženkli sąskaitų dalis atsirado per praėjusius metus, be to, jas dažnai atidarydavo žmonės, neturintys aukštojo išsilavinimo.
  • Rinkos griūtis trenks per vartotojų kišenę, o tai, savo ruožtu, daugeliui sutrukdys grąžinti kreditus bankams. Kinijos ekonomika iš esmės perkredituota: skolų apimtis vertinama 280% BVP. McKinsey Global Institute vertinimu, tai netgi daugiau, nei JAV.
  • Pastaruoju metu Kinija pergyveno „trigubo burbulo“ griūtį: kreditų ir fondų, o taip pat nekilnojamojo turto rinkose. Kaip rodo biržų krizių istorija, jos sukeldavo recesiją, kai vykdavo skolų krizės fone.

Kokios išvados?

MacKinnonui ir jo kolegoms artimesnė antroji versija. Jų nuomone, Šanchajaus siužetas gali baigtis ne tik atskirų investuotojų nuostoliais ir turės pasekmes vietinei ir, gali būti, pasaulinei ekonomikai.

  • Kita pasaulinė recesija (pasaulio BVP augimas lėčiau, nei 2% per metus), tikėtina, bus „pagaminta Kinjoje“ – trečioje pasaulio ekonomikoje po JAV ir eurozonos, kuriai nuo 2007 metų tenka >30% pasaulinio augimo.
  • KLR valdžia stengiasi sustabdyti rinkų žlugimą, uždrausdama trumpalaikius pirkimus, sukurdama stabilizacijos fondą ir panašiomis priemonėmis – kol kas nesėkmingai. Artimiausioje perspektyvoje galima tikėtis naujo bazinės palūkanų normos mažinimo ir reikalavimų bankams švelninimo ciklo, analogiško pernai priimtoms priemonėms, skirtoms ekonomikos skatinimui.
  • Ką nors pirkti Kinijos fondų rinkose galima tik tada, kai valstybė nustos vykdyti intervencijas. „Valstybės kišimasis į rinkų darbą niekada nebuvo gera idėja, kadangi taip iškreipiama teisinga kaina ir sukuriama netikra rinka“, – rašo analitikas. Beje „netikros rinkos“ požymių esama ir JAV, kur sverto (angl. leverage) lygis grįžo į prieškrizinį 2007 m. lygį, indeksai muša istorinius rekordus, o stambiausios kompanijos išperka savo akcijas.
  • „VTB Capital“ bazinė prognozė 2016 metams: pasaulio ekonomikos augimas 3% – tai geriau, nei recesija, bet mažiau,. nei prognozuoja TVF (3,8%). Nepaisant to, rizika išlieka. „Prognozė tampa vis neapibrėžtesnė", – apibendrina MacKinnonas.

Kinijos rinkos nuosmukis primena 1929 m. rinkų griūtį JAV

Dabartinės Kinijos fondų rinkos prognozės primena biržos padėtį JAV prieš 1929 metų griūtį. Tai pareiškė DeMark Analytics įkūrėjas Tomas DeMarkas, praneša Bloomberg.

DeMarko nuomone, per artimiausias tris savaites Kinijos Shanghai Composite indeksas nusmuks dar 14% ir pasieks 3200 punktų lygį. Dėl to rodikliai gali suprastėti 38%, lyginant su aukščiausiu, pasiektu birželio 12 dieną.

Analitikas pabrėžė, kad Shanghai Composite svyravimai nuo šių metų kovo labai primena Dow Jones Industrial Average indekso kitimus 1929 metais, kai šis sumažėjo ~48%.

Liepos 28 prekybos duomenimis, Shanghai Composite sumažėjo 1,7% iki 3663 punktų. Liepos 27 dieną indeksas smuktelėjo 8,5% iki 3725 punktų, o jo kritimas per parą buvo maksimalus nuo 2007 metų.

nuo 2014 m. lapkričio iki birželio vidurio Kinijos fondų rinka išaugo beveik 150%, po ko daugelis analitikų įspėjo, kad joje susidarė „burbulas“.

Wallstreeto biržos griūtis 1929 metais prasidėjo „Juodąjį ketvirtadienį“, spalio 24-ąją ir tęsėsi keletą dienų. Staigus akcijų nuvertėjimas po finansinio burbulo susidarymo, tapo dešimtmetį trukusios Didžiosios depresijos JAV pradžia.

Ирина Рябова


Георгий Неяскин
slon.ru

(15)
(0)
(15)

Komentarai (5)