Norvegijos ir Švedijos ekonomikai ima grasinti nekilnojamo turto rinka  (0)

Nekilnojamo turto rinka kelia didelę grėsmę Norvegijos ir Švedijos finansiniam stabilumui. Danijoje ši rinka turi dar daug potencialo kilti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skandinavijoje nekilnojamo turto rinka vystėsi labai skirtingai. Finansinė krizė Danijoje privedė prie rinkos kainų kritimo ir bankų krizės. Pastaraisiais metais danai daug taupė ir sumažino savo skolas. Tačiau Norvegijoje ir Švedijoje kainos toliau kilo, ir namų ūkiai toliau kaupė skolas. Tai nustūmė daugelį finansinių rodiklių į pavojaus zonas. Norvegijos ir Švedijos nekilnojamas turtas akivaizdžiai pervertintas palyginus tiek su nuomos pajamomis, tiek su namų ūkių pajamų lygiu. Skolos santykis namų ūkiuose vidutiniškai siekia 200 procentų disponuojamų pajamų. Didelių skolų ir aukštų kainų mišinys Norvegijos ir Švedijos ekonomikai kelia vis didesnę grėsmę, ypač jei šis augimas ir toliau tęsis.

Palūkanų normos viską keičia

Tai nereiškia, kad kainos artimiausiu metu būtinai nukris. Taip yra todėl, kad ypač žemos palūkanų normos neleidžia kainų lyginti istoriškai.

Šiandienos žemų palūkanų normų klimate, skolą siekiančią 200 procentų disponuojamų pajamų žymiai lengviau pakelti nei 80-aisiais ar 90-aisiais.

Taip pat, 2-3 procentų pajamingumas nuomojant butą Osle ar Stokholme negali būti laikomas žemu, jeigu jį lyginsime su kitomis saugiomis investicijomis, pavyzdžiui valstybės obligacijomis.

Ateities perspektyvos

Kol palūkanų normos smarkiai nepakils arba kol ekonomikos nepaveiks stiprūs smūgiai, vis dar yra vietos Oslo ir Stokholmo nekilnojamo turto kainoms kopti į viršų.

Svarstant investicijas į nekilnojamą turtą, vis dėlto geriau investuoti Kopenhagoje.

Danų nekilnojamo turto kainos lyginant su pajamų lygiu namų ūkiuose yra istorinio vidurkio lygyje. Tačiau infliacijai pakoreguotos kainos yra žemesnės už vidurkį, ir dar galėtų kilti 50 procentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Stig Roar Myrseth
(12)
(10)
(2)

Komentarai (0)