Kodėl astronautai sensta lėčiau?  (3)

Laikas ilgai buvo viena iš nedaugelio konstantų mūsų gyvenime – jis diena po dienos lėkė tuo pačiu tempu. Tačiau tuomet turėjo ateiti Einšteinas ir viską sugadinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai mes visi esame girdėję frazę „laikas yra reliatyvus“. Tačiau ši mintis tokia abstrakti, jog kiekvienas iš mūsų ją suvokiame skirtingai. Pati frazė atkeliavo iš Einšteino Reliatyvumo teorijos, kuri iš esmės sujungė erdvės ir laiko plotmes ir sukūrė bendrą Visatos idėją kartu su terminu „erdvės laikas“. Mes visi matuojame savo patirtį „erdvės laiko“ plotmėje skirtingai. O taip yra dėl to, jog erdvė ir laikas nėra plokšti – jie išlenkti, o juos gali iškreipti materija bei energija. Taigi, priklausomai nuo mūsų padėties bei greičio, laikas gali judėti greičiau arba lėčiau. O astronautams Tarptautinėje kosminėje stotyje reliatyvumas reiškia, jog jie sensta šiek tiek lėčiau nei žmonės Žemės planetoje.

Tokį reiškinį nulemia vadinamasis laiko ištempimo poveikis. Pirmiausia, laikas juda lėčiau šalia masyvų objektų, kadangi jų gravitacinė jėga išlenkia erdvės laiką. Trumpai tariant, tai tiesiog reiškia, jog laikas juda lėčiau ten, kur yra didesnė gravitacinė jėga. Štai kodėl laikas lėčiau juda artėjant prie Žemės centro, kur gravitacija yra didžiausia.

Tačiau tai nereiškia, jog gyvendami Žemės centre jūs užsikonservuosite ir beveik nepasensite. Tokie procesai bendroje skalėje yra itin nežymūs.

Dar viena priežastis, kodėl astronautai sensta lėčiau, yra susijusi su greičiu. Pasirodo, jog laikas juda lėčiau tuomet, kai objektas įgyja didelį greitį. Jeigu jūs pasiliksite Žemėje, o jūsų brolis dvynys (ar sesė dvynė) išskris į kosmosą ir ten skries beveik šviesos greičiu, tai vėl susitikus tikrai nustebsite, kadangi amžiaus skirtumas tarp jūsų bus tikrai nemažas. Taigi, norėdami išlikti bent kiek ilgiau jaunesni, turėtumėte keliauti į Tarptautinę kosminę stotį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(23)
(24)
(-1)

Komentarai (3)