Neįtikėtina istorija: vyras gyvena beveik be galvos smegenų  (0)

Kiek žmogus privalo turėti smegenų, kad galėtų išgyventi? Medicinos istorijoje galima rasti ne vieną atvejį, kuomet žmonės sugebėdavo išgyventi po įvairių traumų ar ligų turėdami labai nedaug smegenų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-10-09 Neįtikėtina istorija: vyras gyvena beveik be galvos smegenų  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik prieš dešimtmetį Prancūzijos medikai susidūrė su neįtikėtinu atveju. Į juos kreipėsi 44 metų vyras, kuris gyveno įprastą gyvenimą, nepaisant to, jog turėjo itin mažas smegenis.

Prancūzas atvyko į gydymo įstaigą po to, kai dvi savaites jautė kairiosios kojos tirpimą. Gydytojai atliko tyrimus ir nustebo pažvelgę į galvos rentgeno nuotrauką. Joje buvo akivaizdžiai matyti, jog vyro kaukolė pripildyta skysčio.

Įprastai skystis, cirkuliuojantis per smegenis, pasišalina. Tačiau šio vyro atveju, jis užsistovėdavo kaukolėje. Tuo tarpu jo smegenys buvo visai mažytės.

Susipažinę su vyro ligos istorija, medikai sužinojo, jog vaikystėje jam į galvą buvo įdėtas šuntas, kuriuo skystis iš smegenų buvo pašalinamas. Tačiau sulaukus 14 metų, šuntas buvo ištrauktas.

Kaip bebūtų keista, vyras ir toliau galėjo normaliai gyventi. Tik kartais skųsdavosi kairės kojos tirpimu.

Prancūzas gyveno įprastą gyvenimą, susituokė, susilaukė vaikų. Nors tyrimai parodė, kad vyro intelekto koeficientas siekia vos 75, tačiau tai nėra laikoma protine negalia.

Gydytojas Maksas Muenke iš nacionalinio žmogaus genomo tyrimų instituto Prancūzijoje sakė: „Tai neįtikėtina – kaip smegenys gali susidoroti su tuo, kas iš pirmo žvilgsnio yra nesuderinama su gyvybe.“

Praėjusiais metais medicinos bendruomenei teko dar kartą susidurti su žmogumi, kuris neturi dalies smegenų. Kinijoje gyvenantis 24 metų vyras kreipėsi į ligoninę dėl pykinimo ir galvos svaigimo. Ten jis sužinojo, jog jam trūksta dalies smegenų.

Medikai teigia, jog panašūs atvejai rodo, kaip nedaug yra žinoma apie žmogaus smegenis. Ypač apie smegenų gebėjimą prisitaikyti ir funkcionuoti neįprastais atvejais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(2)
(48)

Komentarai (0)