Apvaizdos sala Karibuose, kur baltas salos smėlis slepia tamsią paslaptį  (0)

Nežemiškai gražioje saloje vykdomi juodžiausi nusikaltimai ir paslaptingai dingsta žmonės. Apie tai neseniai prabilę Apvaizdos salos gyventojai susirūpinę: „Mes netenkame savo žmonių.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš pirmo žvilgsnio ši Karibų jūros sala su vėjyje linguojančiomis palmėmis, baltutėliu smėliu, smaragdiniu vandeniu atrodo kaip rojaus kampelis Žemėje.

Tačiau Kolumbijai priklausanti Apvaizdos sala slepia tamsią paslaptį. Daugybė jos gyventojų įsitraukė į narkotikų prekybą, o tuomet paslaptingai dingo.

Kur dingo ir jauni, ir vyresni vyrai, nežino net jų šeimos. O kai kuriems gėda net ir klausti.

<h3>Dominuoja Karibų kultūra</h3>

Nepaisant to, šio Karibų jūros kampelio žmonės atrodo itin atsipalaidavę: jie visada šypsosi ir niekur neskuba.

Apvaizda – mažytė sala, kurią 1629-aisiais kolonizavo britų puritonai. Ja taip pat naudojosi Britų karališkojo laivyno kapitonai – sala buvo strategiškai patogus taškas pulti ispanų laivybos ir prekybos centrus Naujajame Pasaulyje.

Nors Apvaizdos sala jau seniai yra ispanakalbės Kolumbijos dalis ir yra visai netoli Nikaragvos krantų, jos gyventojai kalba darkyta anglų kalba.

Salos žmonės, kurių čia – 5–6 tūkst., jaučiasi labiau Karibų jūros kultūros atstovai nei kolumbiečiai.

Be to, ši sala išvengė smurtaujančių kolumbiečių narkotikų prekeivių gaujų – gatvėse nepamatysi ginkluotų vyrų, asmens sargybinių ar narkotikų baronų prabangaus blizgesio.

Vis dėlto juoda salos paslaptis slypi giliau.

Puikiai pažįsta vandenis

Nors nusikalstamo pasaulio veikėjai iš Kolumbijos patys čia neveikia, problemų dėl kvaišalų saloje jie sugebėjo sukelti čia net neįkėlę kojos.

„Mes prarandame savo vyrus, – BBC pasakojo viena salos gyventoja, nenorėjusi išduoti savo vardo. – Mano skaičiavimais, maždaug 800 vyrų kali skirtingų užsienio valstybių kalėjimuose arba yra pradingę.“

Jei duomenys teisingi ir saloje gyvenančių moterų skaičius panašus į vyrų, tai reiškia, kad daugiau nei vienas iš keturių salos vyrų pradingęs.

Aišku, galbūt buvo naivu tikėtis, kad Apvaizdos salos nepalies Kolumbijos problemos dėl narkotikų.

Prieš kelerius metus narkotikų kontrabandininkai sužinojo, kad salos gyventojai yra puikūs jūrininkai, itin gerai išmanantys aplinkinius vandenis. Tad jų žinios narkotikų prekeiviams pasirodė tiesiog neįkainojamos.

„Jie yra svarbi narkotikų prekybos grandis, – aiškino veteranas žurnalistas Amparo Pontonas, saloje praleidęs jau 25 metus. – Salos gyventojai geriau negu bet kas kitas pažįsta vandenyną.

Štai todėl jie samdomi dirbti laivavedžiais narkotikų prekybininkų kateriuose.“

Vilioja didžiulis uždarbis

Mažos salos gyventojus į šį nelegalų verslą skatina įsitraukti dideli pinigai. Jei jie sėkmingai nugabena narkotikų krovinį į reikiamą tikslą, kuris gali būti bet kur nuo Hondūro iki Floridos, uždirba tūkstančius dolerių.

Tačiau šiame versle rizikuoja visi. Kai kuriuos laivavedžius sučiumpa policija ir jie atsiduria kalėjime. Situacija ypač kebli, kai katerį ima vytis pakrantės apsauga. Tada laivo įgula visus narkotikus turi išmesti už borto.

O pridarę nuostolių narkotikų bosams, jie įklimpsta į šį verslą ilgam. Juk sunaikinęs vertingą siuntą negali atsisakyti toliau dirbti su narkotikų mafija – lieki skolingas nusikaltėliams.

Priverčia darbo trūkumas

Šio nelegalaus verslo imasi daugybė jaunų vyrų, neradusių darbo Apvaizdos saloje.

„Mano berniukas dienas leidžia kalėjime JAV Misisipės valstijoje, – apie sūnų pasakojo viena salos gyventoja. – Amerikoje jis jau anksčiau sėdėjo šešerius metus. Tačiau išėjęs į laisvę ir vėl pabandė neteisėtai užsidirbti ir dar kartą įkliuvo.“

Moteris pasakojo, kad daugybės salos šeimų atžalos dabar sėdi kalėjimuose. Žinoma, ne Apvaizdos saloje, o Kolumbijoje arba JAV.

„Manau, kad jis mėgino gabenti narkotikus, nes nerado jokio kito darbo, – sūnų teisino Apvaizdos salos gyventoja. – Daugybė šeimų su tuo susidūrė vienokiomis ar kitokiomis aplinkybėmis. Mes prarandame savo berniukus.“

Tiesa, vienas būdų sukurti darbo vietų gražiojoje saloje – plėsti turizmo verslą. Tačiau tokios galimybės vietos gyventojai atsisako – jie nenori, kad Apvaizdos salą užplūstų turistai. Pavyzdžiui, kaimyninė Šventojo Andriejaus sala dabar tiesiog nusėta kurortų.

Kita medalio pusė

Salos gyventoja, mananti, kad jau dingo daugiau kaip 800 žmonių, BBC tvirtino, kad darbo trūkumas – tik viena priežasčių, kodėl vyrai susigundo dirbti narkotikų baronams.

„Daug įtakos turi ir jaunatviškas adrenalinas, – aiškino moteris. – Dažnai girdėdavau, kaip jaunuoliai tartum giriasi: „Aš turiu tik tris galimybes: pataikyti, nepataikyti arba pralaimėti.“

Kitaip tariant, jie gali sėkmingai nugabenti krovinį, būti sulaikyti arba būti nužudyti, jeigu neįtiks narkotikų mafijai.

„Jau praradome 10 proc. kartos, kuri vyresnė už mane, – aiškino 26-erių žvejys Loreno Bentas. – Yra daugybė vaikų, kurie nepažįsta savo tėvų, nes jie dingo išplaukę į jūrą, kai naujagimiams buvo vos keli mėnesiai.“

Jau ne vienus metus itin sunku ir salos moterims – jos netekusios savo sūnų, vyrų.

„Motinos verkia, nes jų berniukai išvyko ir nebegrįžo. Niekas nežino, kur jie yra. Jie gali būti kalėjime arba bet kur kitur pasaulyje. Mes tiesiog to nežinome“, – sakė L.Bentas.

Žvejys kitų nesmerkia

Bet jaunas žvejys nesmerkia tų, kuriuos įsuka juodas verslas.

„Jūra palaiko mūsų ekonomiką. Nesvarbu, kaip – legaliai ar ne, – tikino L.Bentas. – Svarbu, kad gavai pinigų nepadarydamas nusikaltimo kitam žmogui.

Kolumbijoje tai neteisėta, tačiau daugeliui mūsų tai vienintelis prasimaitinimo šaltinis. Todėl mes nemanome, kad narkotikų gabenimas yra nelegalus.“

Vyras pridūrė, jog žmonių įsitikinimas, kad tai – lengvi pinigai, visiškai nepagrįstas.

„Tai sunkiausias būdas prasimanyti pinigų. Jei ryte pabundi ir pagalvoji, kad šiandien rizikuosi savo gyvybe, tai negali būti lengvi pinigai“, – neabejojo žvejys.

Kai sūnus dingsta, tėvai dažniausiai nežino, kur jis. Be to, jie nė neįsivaizduoja, ar atžala sugrįš. Daugelis gėdijasi kreiptis į teisėsaugą ir aiškintis, kur jų vaikai.

Remiantis Kolumbijos konsulato JAV duomenimis, tokių kreipimusi iš Apvaizdos salos gauta vos keletas. Bet tai nereiškia, kad dingusių vyrų niekas nepasigenda.

„Yra net ir tokių šeimų, kuriose prosenelis, senelis, tėvas ir sūnus – visi sėdi kalėjime“, – teigė žurnalistas A.Pontonas.

Apvaizdos salos pavyzdys rodo, kiek tragedijų įvyksta dėl Kolumbijos narkotikų verslo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: