Nuo 2016 metų liepos minimali alga didės iki 380 eurų?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2015-10-28 11:55
Daugiau nieko ir nesugeba šita vyriausybė daryti, tik dirbtinai spausti didinti algas, o ne pritraukti investicijas ir kelti vidutinę algą. Nesugeba sutvarkyti nei mokesčių sistemos, nei padidinti pajamas labiausiai skurstantiems. Daro tik tai, ką ir totalus idiotas sugebėtų, be jokių skaičiavimų ir toliau didina MMA bei pensijas, nors sodros biudžetas vis dar deficitinis. Valstybės biudžetą planuoja su augsiančiu deficitu, nors jį turėtų ir toliau mažinti, kai pajamos auga. Bet kaip tada papirksi rinkėjus prieš ateinančius rinkimus.
aurimokas 2015-10-28 12:11
Apsiverk, kad tau nepakels algos
Audrius 2015-10-28 12:17
Atmetus sekme (resursus) salies gerove atsiranda tik turint isvystyta energetikos ir transporto infrastruktura ir industrija/gamyba. Kai tas vietoj visokie barklajaus skambuciu centrai IT startupai ir kitos geroves isvestines patys ateina, nereikia nieko kviest ar skatint.
immortallt 2015-10-28 12:35
Sunkioji pramonė jau senokai nebėra variklis ekonomikos. Ypač Europoje. Kodėl? Todėl, kad pelno maržos itin mažos, pajėgumų Europoje per akis. Azijoje mažesni reikalavimai, pigesnė darbo jėga, leidžia teršti iki valei ir galų gale tiesiog Europa baigė spartų vystymosi etapą, tad sumažėjo poreikis ir esančių gamybinių pajėgumų per akis. Žinoma, ateina ir patys, arba pasistengti ir atsivedi pats daugiau. Įmonė, kurioje dirbu, yra pirmasis paslaugų centras įkurtas Lietuvoje. Algos ir darbo sąlygos geresnės, nei daugumoje kitų įmonių. Išsiplėtė maždaug 4x daugiau, nei buvo pirminis planas. Ir ne pats atėjo, būtų greičiausiai Lenkijoje įsikūrę, jei ne vieno asmens pastangos atvesti jį į Vilnių. Lietuvoje pritraukti FDI trūksta tikrai ne gamybos/industrijos ir tikrai ne energetika ar transportas. Net infrastruktūra visai nebloga ir gan sparčiai gerėja, bet būtent socialinio kodekso lankstumas, politinis nestabilumas, kai mėnesį prieš pakelia apie algų kėlimą, mokesčių pokyčius ir ne tik krizės metu, bet ir stabiliai situacijai esant. O šiaip dėl FDI kovoja net tokios šalys kaip Vokietija ir savivaldybės aktyviai kviečiasi investuotojus, kad kurtų būtent jų kaimeliuose, kad ten būtų darbo vietų. O pas mus sėdi ant subinės pvz N.Akmenė ir verkia, kad nėra darbo vietų, bet kiek įmonių savivaldybė prisivilioti bandė? Įtariu nė vienos.
Auksine Logika 2015-10-28 12:49
Dalis tiesos yra. Bet tik dalis. Lietuviu toks mentalitetas yra, kuri reikes ilgai dar gydyt nuo sovietmecio zaizdu - nuolaidziavimas, nemokejimas deretis. Del to ir reikia kelti MMA. Bet gerai butu, kad neapmokestinamas minimumas butu gana aukstai.
Kadras 2015-10-28 12:54
Idomus kas is darbo partijos, taip megsta atostogauti Palangoje, kad renkasi minimalia alga pagal Palangos gelbetoju tel nr
Kadras 2015-10-28 12:57
Nereikia meluoti, praeita savaite kaip tik rase, kad Naujoje Akmeneje nauja gamykla stato Vokieciai(atrodo) http://vz.lt/sektoriai/pramone/2015/10/ ... ko-lietuva
mch0lic 2015-10-28 12:59
Audrius 2015-10-28 12:59
nu va, atsirado nesutarimas, bus galima pasigincyt ..taip sakant with all due respect - nusisneki.. Pramone, visu pirma, tai nebutinai turi buti sunkiuoji, o gamyba, nebutinai MAZ'u. Nieko neturiu pries paslaugu centrus ir pries visa sektoriu bendrai, bet tai nera ir niekada nebus ekonomikos pagrindas. Tai yra sekmingos ekonomikos ivestines, is principo taip pat kaip ir brangios madu krautuves, klubai ir menai. Pasiziurek i Sekmingiausias europos ekonomikas-Sveicarija, Austrija, Vokietija, Svedija ir kitos ir visos turi isvystyta pramone ir gamyba ir tuo remiasi (Sveicarijos ekonomika paremta hi-tech pramone ir eksportu, o ne bankais). Cekija savo lygoje, beje irgi. Ir tada yra "21a paslaugu" ekonomikos kaip Airija ir UK, su mazu darbo nasumu ir oriniu ekonomikos augimu pagrystu pinigu stumdymu. Ta pati istorija ir Azijoj. Kas del darbo kodekso ir istatimines bazes, tai velgi, jos reikia ir ji svarbi bet nera esmine. Geras pavyzdys Indija ir Kinija. Indija ypac atvira uzsienio investicijoms, verciasi per galva, kad tik investuotum, bet visvien visi i Kinija eina, nors ten butina tureti vietini partneri, nieks nesneka angliskai, reik dalintis technologijom, jie vagia, kopijuoja, nera demokratija ir bendrai kreivai ziuri i vakarus t.t. Viena salis investavo i salies pamatus ir tapo antra pagal dydi ekonomika su 300km/h traukiniais ir 6%+ ukio augimu, kita ejo neoliberal ekonomikos keliu ir dabar yra viso pasaulio skambuciu centras ir didziausias pasaulio lusnynas.
Auksine Logika 2015-10-28 13:05
Nes zmones ne vien del pinigo dirba, bet ir del savirealizacijos ir ateities perspektyvu? Duh... Man gaila labiau visokiu maximos darbuotoju ir kroveju - tie zmones tikrai visa diena sunkiai dirba, kai visokie "specialistai" su savo nupirktais diplomais teveliu imonese puse dienos delfyje sedi, kita puse dienos siaip prasitrina ir dienos gale israso nesveiku sumu saskaita faktura realiai uz ora.
mch0lic 2015-10-28 13:06
Pamiršai paminėt kaip liuksemburge ar singapūre visi fabrikuose dirba.
hamann 2015-10-28 13:07
+ syso progresiniai mokesčiai.
mch0lic 2015-10-28 13:21
Kol esi jaunas be jokių įsipareigojimų tai pinigai nėra svarbu, aš ir pats nemažai laiko skyriau praktikai be jokių užmokesčių, bet tu paaiškink šeimai su mažais vaikais, kad jų MMA + 100 EUR yra naujas MMA ir, kad nuo rytojaus jie nebesugebės sau leisti daugiau (už tą 100 EUR virš MMA) nes prekių ir paslaugų kainos pakils dėl MMA didinimo.
Auksine Logika 2015-10-28 13:41
Vargu ar pakils. Protingiau butu reguliuoti kainas, nors tai ir yra Sizifo darbas... Bet kiek visokiu paslaugu ir prekiu kainos ispustos iki absurdisku lygiu? Vien cia smezuoja tokia durna wifi stiprintuvo reklama - ta pati siuksle kuria perka is ebay po 50lt ir perparduoda uz 380lt, arba apsilankyk pas dantista - irgi kabins makaronus kaip ilgai mokesi ir kiek daug mokejo uz mokslus. Tai realiai mokslai tera pretekstas kelti paslaugu ikainius, taip iseina?
immortallt 2015-10-28 13:47
Ne naują stato, o plečia senąją. Taigi, tai nėra nauja kompanija N.Akmenėje. Audrius, negali imti šalis, kurių pramonė buvo pagrindas augimui anksčiau! Viskas būtų gerai, jei dabar būtų 1970-1980, tada pramonės plėtra tikrai būtų buvę gerai. Hi-tech gamyba šiek tiek kiti dalykai ir čia aš pilnai sutinku - reikia ir būtinai. Sunkioji pramonė - pinigai į orą. Automobilių pramonės neišvystysim. Esam plynas laukas, nėra aplink tiekėjų ar gamyklų, bet galime gaminti high-tech dalis ir pan. Tiesiog kaip didžioji dalis įsivaizduoja pramonę, tai mūsų neišgelbės. Paslaugos toks slidus reikalas, vieni supranta kaip fiziniams asmenims, aš turiu omeny juridiniams asmenims, nuo skambučių centrų iki chemijos ar biologijos laboratorijų. Tos pačios IT paslaugos ir pan., ten, kur yra tarptautinė rinka, prekių judėjimas pigus ir svarbi kvalifikacija. Indijoje problema milžiniška korupcija ir nieko nedarymas, Kinijoje situacija daug geresnė. Imti Kiniją, kaip pavyzdį Lietuvai... Kinija turi 400x daugiau gyventojų, jinai sunkiąją pramonę vystė pagrinde savo reikmėms. Lengvoji pramonė eina daugiau eksporto, bet turėk mastelius. Beje, kažkaip pas mus MMA jau tuoj bus 2x didesnis nei Kinijoje vidutinė alga, o ką jau kalbėti, kad jie dirba bent po 60h per savaitę. Mes esame maža atvira ekonomika, negali taikyti didelės uždaros ekonomikos dėsnių mums. Jie neveikia. Seriously? Reguliuoti kainas? tu nori gyventi kaip vakaruose, ar kaip Š.Korėjoje? Ten kainas reguliuoja, bet maisto vis tiek nėra. Kainų reguliavimas nesprendžia nė vienos problemos ilgu laikotarpiu, tik itin trumpu, iki poros mėnesių, po to sukuria tokią galybę problemų, kad nusinešti visą ekonomiką gali. Ir tikrai ne, padidėję kaštai nebus perkelti į kainas, nes matai darbo jėgos produktyvumas per 2 metus išaugo 40%. True story bro... (facepalm) Šalis gerai gyventi keliant minimumą negali. Kodėl? Nes tai yra mažos pridėtinės vertės kūrimas. Jei kaip Audrius siūlo vystyti pramonę, tada puiku, naikinam minimumą regionuose, kur nedarbas didesnis nei 10% ir ekonominis aktyvumas mažesnis nei 70%. Ten ir kursis pramonė, kaip Kinijoje, mokės algos 100-200USD per mėn.
Go West 2015-10-28 14:10
Estijos valdžia pasiūlė, o šios šalies profesinių sąjungų konfederacija sutiko, kad 2016 metais minimali mėnesio alga būtų padidinta nuo 390 iki 430 eurų, o 2017 metais - iki 470 eurų. O pas mus politikai pro sukąstus dantis pažadėjo, kad MMA kitąmet kilstelės nuo 325 iki 350 eurų, bet verslininkai dejuoja, kad neišgyvens. Kodėl estai gali tai, ko negalime mes? O gal nenorime? Estija ir Lietuva turi beveik vienodą bendrojo vidaus produkto (BVP) dalį vienam gyventojui.
Auksine Logika 2015-10-28 14:10
Bet negalima leisti sovietikams darbdaviams toliau isnaudoti darbuotojus kaip vergus uz absurdiskas sumas. Tie 300 ar 450 euru yra mizeris ir butu galima drasiai pakelt kad ir iki 1000 euru. Niekas del to nenukentetu. Tavo teorija butu teisinga tik jeigu ta MMA keltu iki kosminiu skaiciu. O mes apie dugno maza pakelima snekam.
Audrius 2015-10-28 14:22
Cia tik siaip vidutine alga i rankas didziausiame kinijos mieste Shanghajuj yra apie 1300 euru. Vilniuj apie 600 euru, taip kad visiems vilnieciams iki Shanghajaus algu dar koks 30metu.
immortallt 2015-10-28 14:38
Kas ką išnaudoja? nepatinka dirbti už minimumą - nedirbi. Beje, kiek darbo vietų įsteigęs? Niekas nenukentėtų Bet tu psichinis ligonis ar kaip? Kodėl tada 1,000€? O gal iškart darom 1,000,000€ per mėnesį minimalią algą? Nu kad tikrai pakaktų visom išlaidoms? Jo, paėmei Šanchajų ir palyginai. Gal pateik šalia ir kitus duomenis, kaip pvz kiek ten yra plieno gamyklų arba kas sukuria didžiausią BVP Šanchajuje? Dar galėtum ir gyventojų tankį bei kainų lygį palyginti. Tai yra vienas iš centrų šalies, kurios populiacija 400x didesnė nei Lietuvos.
Kadras 2015-10-28 14:43
Vilniuje vidutine alga ne 600 euru, o 800 euru Kaip matau, komentuoji tik tam kad pakomentuoti, bet ziniu lygis niekines.