Einsteino teoriją išaiškinęs paauglys susižėrė 400 tūkst. (Video)  (4)

Aštuoniolikmetis Ryanas Chesteris, kurio galvą puošia ne ką prastesnė plaukų kupeta, nei ta, iš kurios galima buvo atpažinti žymųjį fiziką Albertą Einsteiną, laimėjo net 400 tūkst. JAV dolerių prizą už tai, kad trumpame filmuke net penktokui suprantamai išaiškino A. Einsteino Specialiosios reliatyvumo teorijos principus, rašo motherboard.vice.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, ne visi pinigai atiteks pačiam R. Chesteriui – 50 tūkst. teks mokytojui, 100 tūkst. – mokyklai, mokslo laboratorijos finansavimui, o štai jau likę 250 tūkst. - pačiam mokiniui, stipendijos forma.

Savo vaizdo įraše R. Chesteris, kaip sceną panaudodamas savo namų kiemą bei įterpdamas keletą labai jau nesudėtingų grafinių „triukų“, išaiškino du esminius A. Einsteino teorijos postulatus:

1. Visose inertiškose atskaitos sistemose fizikos dėsniai yra vienodi.

2. Šviesos greitis vakuume yra vienodo dydžio (c) visose inercinėse atskaitos sistemose.

Pirmąjį postulatą išaiškinti nesudėtinga: postulatas byloja, kad objektams, judantiems panašiu pastoviu greičiu (inercinėms atskaitos sistemoms) galioja tie patys dėsniai. Tą R. Chesteris pademonstravo sėdėdamas priešais kukurūzų spragėsių dubenį dviejose vietose – savo namų kieme ir pastoviu greičiu judančiame automobilyje.

Abiem atvejais tai buvo jo atskaitos sistemos. Tačiau kai automobilio vairuotojas kerta per stabdžius (t. y., sistemos objektai tampa nebe inertiškais), fizikos dėsniai pasikeičia: ir spragėsiai, ir pats Ryanas pradeda skristi į priekį.

Antrasis postulatas, nusakantis šviesos greičio nekintamumą (ir laiko sulėtėjimą dideliu greičiu judantiems objektams) yra kiek sudėtingesnis, tačiau R. Chesteris šią užduotį įveikia pasitelkdamas paprastutį paaiškinimą ir nelabai sudėtingomis priemonėmis atvaizduodamas kosminį laivą.

Pinigus R. Chesteriui (ir daugeliui mokslininkų bei institucijų) skyrė „Proveržio apdovanojimai“ – keturių puikiai žinomų šeimų (Marko Zuckerbergo ir jo žmonos Priscillos Chan, Sergejaus Brino ir jo žmonos Anne Wojcicki, Jurijaus Milnerio ir Julios Milner, Jacko Ma ir Cathy Zhang) įsteigti tarptautiniai apdovanojimai, skiriami už pasiekimus gyvybės mokslų, fundamentaliųjų mokslų ir matematikos srityse. Šiemet „Proveržio apdovanojimų“ piniginis fondas išdalino 22 mln. JAV dolerių.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai (4)