Atrastos dvi „Juodojo kvadrato“ paslaptys  (0)

Tretjakovo galerijos specialistai po Kazimiro Malevičiaus „Juodu suprematiniu kvadratu“, saugomu galerijos filiale, aptiko du anksčiau nežinotus atvaizdus. Tyrimo detales mokslininkai paskelbė konferencijoje, skirtoje paveikslo šimtmečiui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Muziejaus darbuotojai atliko du paveikslo tyrimus: peršvietimą rentgeno spinduliais ir mikroskopinę krakeliūro – įskilimai lake ir viršutiniame dažų sluoksnyje, per kuriuos matosi žemesnis dažų sluoksnis – analizę.

„Buvo žinoma, kad po „Juodu kvadratu“ yra kažkoks atvaizdas. Išsiaiškinome, kad tokie atvaizdai yra ne vienas, o du. Ir įrodėme, kad pirminis atvaizdas – kubofuturistinė kompozicija, o tiesiai po „Juodu kvadratu“ esantis atvaizdas, kurio spalvą matote krakeliūroje, –protosuprematinė kompozicija“, – tyrimo rezultatus apibendrino tyrėja Jekterina Voronina.

Be to, mokslininkai ant drobės aptiko užrašą, manoma, paliktą paties Malevičiaus. Iššifruoti užrašą pavyko tik iš dalies, tačiau tyrėjai spėja, kad tekste rašoma „Negrų mūšis tamsioje oloje gilią naktį“ (užrašo nuotraukos reportaže nėra). Jei tyrėjų išvados teisingos, tai yra nuoroda į prancūzų žurnalisto Alphonse Allais vienspalvių paveikslų seriją, kur vienas tiksliai taip ir pavadintas.

; Kiti Alphonse Allais „paveikslai“, „Anemiškos merginos einančios pirmos komunijos per sniego audrą“ (1894) ir „Apopleksiški kardinolai, renkantys pomidorus Raudonosios jūros pakrantėje“ (1895) yra atitinkamai baltos ir raudonos spalvos stačiakampiai. Įdomu, kad formaliųjų „Juodo kvadrato“ pirmtakų dailėje būta ir anksčiau, pavyzdžiui, 1617 metais Roberto Fluddo sukurta „Didžioji tamsa“.

Tretjakovo galerijoje esantį „Juodą suprematinį kvadratą“ sukūrė Kazimiras Malevičius 1915 metais. Jis tapo vienu iš žinomiausių suprematizmo ir rusiškojo avangardo apskritai, simbolių. Vera pažymėti, kad dailininkas nutapė kelis suprematiškus kvadratus, šiek tiek besiskiriančius dydžiu ir proporcijomis, tarp kurių buvo ir keli juodi.

Reportažas apie tyrimą (ru.):http://tvkultura.ru/article/show/article_id/144351/

Nuodugniau apie rusų avangardo dailininkus galima sužinoti čia.

Александр Ершов
nplus1.ru

 

(11)
(14)
(-3)

Komentarai (0)