Koks svarbiausias „Islamo valstybės“ teroristų ginklas? (Video)  (4)

„Islamo valstybės“ (ISIS) teroristų propaganda sklinda greičiau nei bet kokie interneto memai ar dėmesio ištroškusių garsenybių asmenukės. Internetu teroristai ne tik organizuoja išpuolius, giriasi pasiekimais, bet ir verbuoja kovotojus. Kaip teroristinė organizacija visa tai vykdo ir kodėl jos veikla virtualioje erdvėje lieka nepažabota?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar pernai metų pradžioje JAV prezidentas Barackas Obama ISIS netiesiogiai palygino su universiteto krepšinio komanda, apsivilkusia „Lakers“ marškinėlius. Po išpuolių Paryžiuje tapo daugiau nei akivaizdu, kad ši grupuotė, atskilusi nuo „al Qaeda“, yra kur kas galingesnė nei manyta ir gali rengti atakas ne tik Irake ar Sirijoje.

ISIS valdomoje teritorijoje gyvena milijonai žmonių, užsienyje ji turi dešimtis tūkstančių pasekėjų. Juos teroristai vilioja internetu, per socialinius tinklus, tokius kaip „Twitter“ ir „Facebook“.

Kaip ir dauguma ekstremistų organizacijų, internetu ISIS taip pat platina informaciją, organizuoja išpuolius ir renka lėšas. Ir visa tai ji daro taip genialiai, kad didžiausioms pasaulio valstybės ir kompanijos tik pavydžiai stebi.

Nuo įkaitais tapusių Vakarų šalių piliečių nukirsdinimų, metaliniuose narvuose laikomų kalinių sudeginimų iki teritorijų ir miestų užgrobimų – tokių vaizdo įrašų internete nesunku surasti ir šiandien. Visa ši medžiaga paruošta profesionaliai, o įvykius, lyg kino filmui, įvairiais rakursais filmuoja bent kelios kameros. 

Įspėjo apie Paryžių

Po kruvinų įvykių Paryžiuje užuominų apie planuojamas atakas buvo rasta bent keliuose su ISIS siejamuose socialinių tinklų profiliuose. Juose buvo įkelta nuotraukų su ginklais, Eifelio bokštu ir palaiminimų, pavyzdžiui: „Tegul jus palaimina Dievas jūsų misijoje.“

Tokių profilių internete – tūkstančiai. Gavusios įspėjimų apie terorizmo propagandą ar kitą smurtą skatinančią informaciją, interneto kompanijos, tokios kaip „Twitter“ ir „Facebook“, profilius naikina. O atitinkamos tarnybos imasi saugumo priemonių. Bet tai panašiau į kovą su vėjo malūnais.

Itariamų ISIS kovotojų sulaikymo operacija:

 

Kai kurių analitikų teigimu, ISIS turi tūkstančius žmonių, palaikančių juos virtualioje erdvėje. Taigi nors oficialius ISIS profilius socialiniai tinklai naikina, teroristus palaikančių virtualių karių armijai vieni juokai štampuoti fiktyvias anketas.

Be to, kad ir kokios žiaurios būtų teroristų žinios, jas stengiamasi pateikti subtiliau, kad vėliau jos nebūtų pašalintos. Pavyzdžiui, išplatinę video apie britų pagalbos darbuotojų Davido Haineso ir Alano Henningo nužudymą, teroristai patį veiksmą, kaip jiems nupjaunamos galvos, iškirpo.

Nurodymai „Twitter“ kariui

Anksčiau internete buvo nutekėjęs ISIS rėmėjų sukurtas dokumentas su patarimais, kaip padėti teroristams skleisti informaciją internete. „Ak, mūsų broli, „Islamo valstybę“ remiantis korespondente. Tavo „tweetai“ yra tavo ginklas... Tūkstančiai musulmonų „Twitter“ tinkle laukia tavęs“, – rašoma ISIS rėmėjų sukurtose instrukcijose.

Jose pabrėžiama, kad „atliekant šią užduotį svarbiausia – saugumas“, kurį internete turėtų užtikrinti anoniminis TOR tinklas arba patikimas virtualaus privataus tinklo (VPN) tiekėjas. ISIS dedikuotų paskyrų kūrėjai taip pat turėtų pasirūpinti savo įrenginių apsauga ir vengti šalutinių diskusijų, nesusijusių su „Islamo valstybe“.

Viešindami savo žinias, ISIS propagandos kalviai siekia pasinaudoti visame pasaulyje arba konkrečiuose regionuose populiariomis žymomis (angl. hashtag). Dėl to ISIS žinutes, šiurpą keliančias nuotraukas ar vaizdo įrašus dažnai pamato žmonės, susidomėję nesusijusiais sporto, kultūros ir kitokio pobūdžio įvykiais.

„Dabartinis metodas yra skelbti (žinutes) naudojant populiarėjančias žymas. Nenaudokite vien tik kalifato žymų, įrašykite nuorodą žinutės tekste, o visa kita užpildykite žymomis“, – rašoma instrukcijoje.

Taip pat teroristų rėmėjai raginami palaikyti ryšius virtualioje erdvėje: „Geriausias būdas išlaikyti pritariančiųjų profilius yra sekti savo sekėjus ir visuomet ieškoti kitų. Nesirūpinkite savo sekėjų skaičiaus didinimu – dėmesį skirkite žinių skelbimui.“

Viskam yra programėlė

Ironiškas anglakalbių posakis „there's an app for that“ (liet. tam yra programėlė) galioja net teroristų pasaulyje. Tam, kad skelbti teroristų žodį būtų paprasčiau, jie susikūrė programėlę „The Dawn of Glad Tidings“, kuri anksčiau net buvo prieinama „Google Play“ parduotuvėje.

Įdiegus šią programėlę telefone ar planšetiniame kompiuteryje, ji perima socialinių tinklų valdymą ir, gavus nurodymą iš „centrinio štabo“, naudotojo vardu skelbia ISIS žinutes. Dažniausiai skelbiama po kelias žinutes kas valandą.

Pernai balandį išleista programėlė aktyvumo piką buvo pasiekusi pernai birželį, ISIS teroristams užėmus Mosulo miestą Irake. Tuomet per dieną šios programėlės naudotojai paskelbė beveik 40 tūkst. „Twitter“ žinučių. Vėliau šimtai programėlės naudotojų pradėjo aktyviai skelbti žinutes su teroristų grasinimu: „Mes atvykstame, Bagdade.“ Dėl didelio žinučių kiekio, „Twitter“ tinkle ieškant informacijos apie Bagdadą srauto viršuje buvo išmetama nuotrauka su minėtu grasinimu.

Dar vienas teroristų ir jų rėmėjų naudojamas būdas sulaukti didesnio dėmesio – savo sukurtų žymų populiarinimas. „Twitter“ yra robotų, kurie automatiškai skelbia populiarias ar populiarėjančias žymas. Tai daro ir arabų šalyse populiarus profilis „ActiveHashtags“. Kuomet jis paviešina ISIS žymą, kiekviena žinutė su šia žyma pasidalinama vidutiniškai 72 kartus, o dėl to žymos populiarumas tik dar labiau išauga.

Panašius „Twitter“ robotus, skirtus išskirtinai džihadistų turiniui, valdo ir patys teroristai.

Renkasi saugesnius tinklus

Bendravimui ir žinių skleidimui teroristai naudoja ir dar vieną įrankį – susirašinėjimų programėlę „Telegram Messenger“. Ji turi įvairių saugumo galimybių, tokių kaip duomenų šifravimas tarp vartotojų, dalinis anonimiškumas ir galimybė siųsti žinutes, kurios po kurio laiko išsitrina. Kovotojams paranku ir tai, kad šia programėle galima persiųsti labai didelius failus, tokius kaip vaizdo įrašai.

Teroristai yra sukūrę specialių susirašinėjimo kanalų ne tik arabų, bet ir anglų kalbomis, kai kurie jų turi po kelis tūkstančius sekėjų. Teigiama, kad juose dalijamasi įvairia informacija iš kalifato gyvenimo, kovų, viešinami duomenys apie kankinius, viešas bausmes ir kt.

Teroristai net susikūrė specialių ženkliukų, kuriuos galima naudoti pokalbiuose, su įkaitų žudynėmis.

„Telegram“ atstovai nurodo, kad visi pokalbiai yra privati klientų nuosavybė, tačiau ženkliukais žada pasidomėti.

„Telegram“ programėlė buvo išleista 2013 metais. Nors apie teroristų susidomėjimą ja skelbta jau seniau, ypatingo dėmesio ši aplikacija sulaukė po to, kai pristatė funkciją „Kanalai“ ir leido vienoje vietoje skelbti užšifruotas žinias kitiems naudotojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(1)
(26)

Komentarai (4)