Kaip viskas atrodo tikrovėje: pabėgęs mokytojas pasakoja apie gyvenimą ISIS sostinėje, aviacijos antskrydžius  (6)

Suleimanas užrakino duris paskutinį kartą, įsimetė raktus į kišenę – pagalvojo apie tai, kad jam jo niekada nebeprireiks. Paskutinį kartą pažvelgė į savo namą ir tuomet su savo šeima leidosi į tamsumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į nežinią. Į laisvę iš Rakos miesto (Sirijos) – „Islamo valstybės“ sostinės de facto, rašo CNN.

Vienas kontrabandininkas sutiko paimti jo penkių asmenų šeimą ir pergabenti per sieną į Turkiją už mažiau nei 500 svarų. Tai – didžiuliai pinigai tiems, kurie per mėnesį turi išgyventi už 150 svarų.

Kai šeima ištvėrė ilgą ir varginančią kelionę laukais, kad išvengtų „Islamo valstybės“ patikros punktų, Suleimano trys vaikai ėmė verkšlenti. Suleimanas paėmė jauniausiąjį ant rankų. Jie privalėjo išlikti ramūs. Jei būtų pagauti, bausmė būtų labai griežta. Palikti „Islamo valstybę“ yra neleistina.

Buvęs mokytojas šiuo metu jaučiasi pakankamai saugus, su savo žmona ir vaikais būdamas Turkijoje. Šiai šeimai pavyko pasprukti. Kalbėdamas su CNN Suleimanas atskleidė, kokį košmarą išgyveno Rakoje. CNN negali nepriklausomai patvirtinti Suleimano pasakojimo. Be to, tam, kad jis būtų saugus, neatskleidė jo pavardės – tik vardą.

„Palikau Raką dėl savo vaikų. Jų gyvenimai buvo sugriauti“, – sako jis. „Atvykau į Turkiją kurti ateities jiems ir ištrinti viską, ką jie matė“, – pridūrė jis.

„Mano vaikai atpažindavo skirtingus lėktuvus“

Grupuotė „Islamo valstybė“ Raką pavertė košmaru. Nukirstos galvos gulėdavo pagrindinėje miesto aikštėje. Kūnai būdavo palikti gulėti gatvėse.

„Mano vaikai turėjo slėptis, kai pamatė ISIS kovotoją. Retai kada leisdavau jiems išeiti į gatvę. Mano žmona tapo kaline savo pačios namuose“, – pasakojo jis. Gyvenimas karo zonoje paveikė ir vaikus.

Vyras pasakoja pastebėjęs, kaip jų žaidimai pasikeitė – žaislus pakeitė įsivaizduojami ginklai.

„Jie ėmė vardyti Rusijos ir Amerikos karo lėktuvų skirtumus“, – sakė jis. Nė vienas iš jų negalėjo lankyti mokyklos – arba bent jau normalios mokyklos. „Jie lankė mokyklą savaitę, tačiau vėliau atsisakė ten eiti“, – pasakojo jis. „Ten nėra švietimo. Nuo penkerių iki 11 metų amžiaus vaikai mokosi tose pačiose klasėse. Mokytojai nesudrausmina, vyresni vaikai priekabiauja prie jaunesnių“, – tęsė vyras.

Prie „Islamo valstybės“ žmonės jungiasi iš bado

Nors „Islamo valstybė“ stengiasi „piešti“ jų vadinamąją „Islamo valstybę“ kaip rojų, kasdienis gyvenimas Suleimano šeimai tapo nepakeliamu:

„Jeigu tai būtų buvęs rojus, mes nebūtume pabėgę. Ten gyvenimas iš tiesų sunkus. Gydytojus gali suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų ir jie padeda tik ISIS. Kasdien šimtai susirenka gauti nemokamo maisto. Jūs stovite ten ir esate žeminamas, kad bandote gauti kažką pavalgyti“.

Žinoma, yra būdas išgyventi ir brutaliame ISIS režime: „ISIS kažką nemokamai dalija tiems, kurie prisijungia prie jų. Visi kiti negauna nieko. Nėra maisto, nėra elektros, nėra pinigų. Žmonės stoja į ISIS gretas iš bado. Žmonės spaudžiami jungtis prieš jų, kad išgyventų, jiems tiesiog pareiškiama „Jūs su mumis arba prieš mus“.

Menka nauda iš antskrydžių

Dažnėjantys antskrydžiai, kurių taikinys „Daesh“ naftos telkiniai, taip pat užaugino kuro ir dujų kainą. Elektra tiekiama maždaug 12 val. per dieną. JAV vadovaujama koalicija aviacijos antskrydžius Sirijoje, tarp jų ir Rakoje, pradėjo 2014-ųjų rugsėjį. Nuo tada Rusija, Prancūzija, neseniai ir Didžioji Britanija siuntė karinius orlaivius į Siriją. Daugybė antskrydžių sudavė smūgį Rakos infrastruktūrai.

„Menka nauda iš antskrydžių, nes dauguma teritorijų yra tuščios, arba ISIS jas evakuoja prieš antskrydžius“, – teigė Suleimanas. „Iš esmės antskrydžiai pražudė pakankamai mažą skaičių ISIS kovotojų. Kai mes buvome Rakoje, pavyzdžiui, teismą bombardavo tris kartus, tačiau jis buvo tuščias“, – toliau dėstė jis.

„ISIS ant kiekvieno pastato įdiegė sirenas, kad būtų perspėjama apie karo lėktuvus ir bepiločius lėktuvus. Jie labiausiai baiminasi bepiločių lėktuvų“, – teigė jis.

Vyras pasakojo, kad šiandien ten yra vos dešimt interneto kavinių, todėl jos gali būti akylai stebimos. „Jie bijo, kad jų nariai komunikuos su užsienio žvalgybininkais. Mes matėme ne vieną žmogų, kuriam buvo nukertama galva arba nužudomas kitaip, apkaltinus jį šnipinėjimu“, – pasakojo Suleimanas.

10 metų vaikai patruliuoja apsiginklavę

Rakoje juntama paranoja, sako Suleimanas. Kaimynai vieni kitais nepasitiki, manydami, kad kaimynystėje galbūt gyvena ISIS žvalgybininkas. Vaikai, būdami vos dešimties, patruliuoja gatvėse. Jie treniruojami ISIS stovyklose.

„Galite pamatyti dešimtmetį vaiką, laikantį rusišką automatą „AK47“. Tai absurdas“, – sakė Suleimanas, pridurdamas, kad jeigu gatvėje toks vaikas jus sustabdys, jam nieko negalėsite pasakyti – jis priklauso ISIS.

Dauguma iš minėtų stovyklų yra už Rakos. Ten vaikams į galvas prikišama ISIS brutalios ideologijos, jie mokomi masinių žudymų taktikų. Dauguma iš šių vaikų, anot Suleimano, atvykę iš Kaukazo regiono arba Čečėnijos.

Ar koalicijos antskrydžiai gali sunaikinti ISIS?

Paklaustas, ar JAV vadovaujama koalicija gali nugalėti ISIS, Suleimanas patylėjo ir gūžtelėjo pečiais. „Ne“, – sako jis. „Vien oro atakų nepakaks“, – įsitikinęs jis.

ISIS teroro karaliavimas Suleimanui baigėsi. Tačiau jo šeimai vis dar gresia pavojus. Jie dabar prisijungs prie šimtų tūkstančių beveidžių pabėgėlių, kurie leidžiasi į pavojingas keliones Europos krantų link: „Aš noriu, kad mano vaikai pamatytų geresnę ateitį ir gautų išsilavinimą. Kad suvoktų, jog egzistuoja pasaulis be karo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai (6)