To nepamirš visas pasaulis! Šimtmečio vagystė, kurią suplanavo... keturi senoliai  (2)

Pastarosiomis savaitėmis sprendžiamas vieną Londono brangenybių saugyklą apiplėšusių vagišių likimas. Šie pensinio amžiaus veikėjai įvykdė tokią vagystę, kokios britai turbūt niekada nepamirš.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trejus metus iš eilės kiekvieną penktadienį keturi vyrai – 75 metų Johnas Collinsas, 58-erių Danielis Jonesas, 67-erių Terry Perkinsas ir 76-erių Brianas Readeris – susitikdavo bokalo alaus vienoje Šiaurės Londono aludėje, rašo „The New York Times“.

Pražilę vyresnio amžiaus vyrai kas savaitę ne kalbėdavosi apie pensiją ir senatvės skausmus, o nuosekliai kūrė didžiausio apiplėšimo per Jungtinės Karalystės istoriją planą.

Visi šie vyrai turėjo kriminalinę praeitį – jie buvo teisti dėl smulkių vagysčių. Tačiau karjeros pabaigoje pensininkų ketvertukas norėjo padaryti tai, ko nepamirštų visas pasaulis.

Ir jiems pavyko: vagišiai apiplėšė Londono brangenybių saugyklą, pavogė 20 mln. svarų sterlingų (27,5 mln. eurų) vertės aukso ir brangenybių ir paspruko.

Jeigu vagišiai nebūtų gyręsi savo žygdarbiu, galbūt iki šiol niekas nebūtų jų susekęs. Bet dabar jiems gresia 10 metų kalėjimo.

Įlipo per šachtą

„Tai buvo didžiausias apiplėšimas Anglijos kriminalinių nusikaltimų istorijoje, – apie vagišių darbą kalbėjo prokuroras Philipas Evansas. – Šie keturi nusikaltimo organizatoriai pasinaudojo visa savo patirtimi.“

Balandžio 2-osios vakarą visi keturi vagišiai atvyko prie brangenybių saugyklos „Hatton Garden“. Ten juos pasitiko raudonplaukis vyras, kuris pastato darbuotojais persirengusius vyrus įleido į vidų per avarinio išėjimo duris. Kas buvo šis vyriškis, nežinoma iki šiol.

Keturi plėšikai, pasiėmę krepšius, įrankius ir kelias dėžes, nuskubėjo į pastato vidų. Jie tarpusavyje bendravo radijo stotelėmis.

Brangenybių saugykla buvo pastato rūsyje, todėl į vidų įsilaužę plėšikai išjungė liftą ir nulipo žemyn pasinaudodami jo šachtoje esančiomis kopėčiomis.

Nusileidę į apačią galingais deimantiniais grąžtais jie ėmė gręžti sienoje didžiulę skylę, kad per ją patektų į saugyklos vidų. Prieš tai plėšikai sugebėjo išjungti signalizaciją saugyklos viduje. Tiesa, prieš išjungiant signalizacija buvo trumpai suveikusi, tačiau vagišiai nebuvo demaskuoti.

Prie pastato atvykęs apsauginis nepastebėjo jokių įsilaužimo ženklų, todėl net nėjo į vidų ir išvyko namo. Signalą gavo ir policija, bet apsauginis juos informavo, kad nėra prasmės važiuoti – aliarmas esą suveikė per klaidą.

Bandė ir antrą kartą

Tuo metu pastato rūsyje tūnantiems vagišiams planas nesiėjo sklaidžiai. Pragręžę skylę sienoje vyrai pamatė, kad įėjimą užstoja sunki seifų spinta. Ją nustumti jie stengėsi visą naktį, bet to padaryti nesugebėjo.

Tad kitą rytą keturi plėšikai iš saugyklos pastato išėjo tuščiomis. Tačiau rankų nenuleido ir sugrįžo balandžio 4-osios naktį.

Antrą kartą čia įėjusių piktadarių niekas nepastebėjo, nes Velykų savaitgalį visos gatvės buvo ištuštėjusios, o aplinkiniai verslo centrai nedirbo.

Nusipirkę reikiamų įrankių jie sugebėjo nustumti seifą ir patekti į brangenybių saugyklos vidų. O tada prasidėjo visos linksmybės: garbaus amžiaus plėšikai krovėsi brangakmenius, aukso luitus ir grynuosius į maišus, kuriuos vos sugebėjo užsinešti į viršų. Po beveik visą naktį trukusio plėšimo kaukėti vagys pabėgo mikroautobusu.

Apie milžinišką vagystę brangenybių saugyklos „Hatton Garden“ darbuotojai sužinojo tiktai po dviejų dienų, kai pirmadienį grįžo į darbą. Visuose Jungtinės Karalystės laikraščiuose netrukus atsidūrė sienos ir didžiulės skylės joje nuotrauka.

Gyrėsi gerdami alų

Per kelias savaites policija sugebėjo atsekti pagrindinius įtariamuosius ir ėmė stebėti jų veiksmus. Niekas nesikeitė: vyrai ir toliau rinkosi pamėgtoje aludėje. Tik dabar jie jau garsiai džiaugėsi savo laimėjimais. O policija filmavo juos slaptomis kameromis. Skaitytojai iš lūpų netrukus išsiaiškino, ką kalba įtariamieji.

Jie ginčijosi, kaip pasidalyti grobį. Vienas vagišių džiūgavo, kad jų nusikaltimas pramintas didžiausiu per Jungtinės Karalystės istoriją, o kitas svarstė, kad vėliau lydys visus aukso gaminius ir lydinį pardavęs apsirūpins pinigais likusiam gyvenimui.

Netrukus vyrai buvo suimti, o jų namus apieškoję policininkai aptiko auksą ir brangenybes virtuvės spintelėse, už grindjuosčių ir kitose vietose. Vienas plėšikas slėpė brangenybes dukters namuose, kitas – po šeimos antkapiu kapinėse.

Daugybės pavogto turto policija iki šiol nerado, o kai kurie aukso gaminiai buvo pakeisti neatpažįstamai. Spėjama, kad dalį brangakmenių vagys spėjo parduoti, o ne vienas aukso gaminys buvo sulydytas. Taip pat neatmetama, kad policija išsiaiškino ne visas vagių slaptavietes.

Tuo metu brangenybių saugykla „Hatton Garden“ buvo panaikinta. Dabar svarstoma paversti ją nusikaltimo muziejumi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(117)
(3)
(114)

Komentarai (2)