Tarp jaunimo – ypač pavojinga mada, ateinanti į Lietuvą (Video)  (6)

Tarp ekstremalių pojūčių ištroškusių paauglių plinta pavojinga mada – jie dusina vienas kitą, kol nualpsta. Medikai perspėja – tokie žaidimai gali baigtis mirtimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastarąjį mėnesį Anglijoje du jaunuoliai buvo rasti uždusę, tačiau tai – tik ledkalnio viršūnė, pranešė independent.co.uk.

Kaip rašo anglų spauda, daugybė paauglių žaidžia pavojingus žaidimus, angliškai vadinamus „Choking game“ (Smaugimo žaidimas) arba „Five minutes in heaven“ (5 minutės danguje), apie kuriuos tėvai į ir medikai nesužino tol, kol tai baigiasi mirtimi.

Nors galima būtų prieštarauti, kad paauglių siekis svaigintis prarandant sąmonę – nieko naujo, keičiasi formos, kaip to pasiekti. Naujausia mada – prašyti būti pasmaugtam draugo.

Vadina žaidimu su mirtimi

Išgirdusi apie tokią tarp paauglių plintančią madą Vaikų intensyviosios terapijos ir anesteziologijos centro vadovė dr. Virginija Žilinskaitė nevyniojo žodžių į vatą: „Tai – baisus reikalas“.

„Tai vienareikšmiškai yra žaidimas su mirtimi. Nemanau, kad tokia kaina pateisina tą kažkokį įsivaizduojamą malonumą. Dusinant yra spaudžiamos tos kraujagyslės, kurios atneša kraują į smegenis, trūksta deguonies – paprasčiausiai sutrikdoma smegenų veikla. Įvairios refleksinės zonos greitai gali sustabdyti širdies darbą. Gal prieš mirtį kokie dalykai ir gali pasirodyti žmogui, gal gali įvykti jausminiai ar emociniai pokyčiai, tačiau rizika mirti – milžiniška“, – perspėjo specialistė.

Ji įsitikinusi – nė vienas medikas tokių žaidimų nerekomenduotų.

Mada ateina ir į Lietuvą

V. Žilinskaitė tikino kol kas asmeniškai nesusidūrusi su pacientais, kurie būtų prisipažinę taip eksperimentavę, tačiau įtaria, kad tokių atvejų Lietuvoje tikrai galėjo būti. Ji sakė girdėjusi, kad į panašias situacijas patekusius vaikus yra tekę gelbėti jos kolegoms.

„Mes galime ir nesužinoti tikrosios priežasties, kodėl vaikas apalpo ar yra be sąmonės. Neretai paaugliai patys neprisipažįsta, nesako tėvams. Kodėl taip nutinka, priežasčių gali būti daug, labai sunku ką įrodyti, jei neturi konkrečių faktų“, – aiškino medikė

Perspėja – tai mirtinai pavojinga

Savo ruožtu užsienyje apie šią problemą kalbama drąsiai. Skaičiuojamos ir dėl šio pavojingo žaidimo mirusios aukos. Socialiniuose tinkluose net dalinamasi tokių paauglių fotografijomis, siekiant perspėti, kaip tai – pavojinga.

Psichiatrė: paaugliams svarbu pritapti

Kaip elgtis tėvams, sužinojus, kad vaikai mokykloje ar kieme užsiima panašiais eksperimentais, delfi.lt žurnalistai jau anksčiau klausė vaikų ir paauglių psichiatrės Eimantė Šveikauskaitės.

„Svarbiausia nepanikuoti ir nepasmerkti vaiko, pabandyti suprasti, kodėl jis taip elgiasi, pasikalbėti, apie tai ką jis jaučia, kai tai atlieka. Dažniausiai tai vyksta paauglių grupėje, o tai reiškia, kad visiems jiems svarbu būti grupės dalimi, pritapti. Taip pat labai svarbu pakalbėti apie atliekamo veiksmo pavojų, kas gali nutikti kraštutiniais atvejais“, – tuomet komentavo ji.

Kaip atkreipė dėmesį psichiatrė, paaugliui labai svarbu pajusti, kad jis gali pats kažką nuspręsti, kontroliuoti: „Paauglys jaučiasi pakankamai suaugęs priimti savarankiškus sprendimus, tad tėvams šiuo amžiaus etapu reikia pradėti leisti vaikui daugiau savarankiškumo, taip pat ir atsakomybės už savo veiksmus. Kuo tvirčiau paauglys žinos, kad gali pats nuspręsti įvairiuose buitiniuose ir savo laisvalaikio reikaluose, tuo mažiau griebsis kraštutinių priemonių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Rūta Pukenė
(18)
(4)
(14)

Komentarai (6)