Keturi grafikai, rodantys, kodėl gyvename geriau  (2)

2015-aisiais būta daug bėdų – rinkų griūtys, valiutų devalvacija, lėktuvų katastrofos, karas Artimuosiuose Rytuose, šimtai tūkstančių pabėgėlių, teroristiniai aktai, pašliję šalių tarpusavio santykiai. Ir visgi, jei pažvelgsime į pasaulį plačiau, optimizmui priežasčių esama. Bloomberg View rašantis Stony Brook universiteto (NY, JAV) dėstytojas Noah Smith parinko keturis grafikus, įrodančius, kad pasaulis gerėja.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-12-31 Keturi grafikai, rodantys, kodėl gyvename geriau  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasaulinis pajamų augimas

Šis grafikas rodo, kaip kito įvairių socialinių grupių gyventojų pajamos nuo 1988 iki 2008 metų: vertikalioje ašyje pažymėtas realių pajamų pokytis, išreikštas JAV doleriais, horizontalioje – globalaus pajamų pasiskirstymų procentilės. Autorius – Branko Milanovitch, Pasaulio banko tyrimų grupės vyr. ekonomistas. Matosi, kad didžiosios dalies planetos gyventojų pajamos (išskyrus žemiausius procentus) išaugo tiek vidutinių pajamų šalyse – Rusija, Brazilija, Malaizija, tiek ir skurdžiose Afrikos šalyse. Išimtimi tapo 80-asis procentilis – vidurinioji turtingų šalių klasė ir viršutinysis jos segmentas. Kad ir kokios šios gyventojų grupės pajamų stagnacijos priežastys, (šiuo klausimu ekonomistai vieningos nuomonės dar nepriėjo, kai kas kaltina globalizaciją ir konkurenciją darbo rinkoje, kai kas – profsąjungų neveiklumą), Smithas mano, kad stagnacija atspindi svarbią pasaulinę tendenciją: Kinijos ir kitų šalių sutvirtėjimas susilpnino JAV ir Europos dominavimą, ir viduriniosios klasės gerbūvio neaugimas Vakaruose sustiprino populistiškus politikus.

Nauji energijos šaltiniai

Šiuose grafikuose matosi, kiek sumažėjo elektros energijos kaina. Pirmame tyrėjai iš Stokholmo aplinkos instituto (SEI) apjungė didžiųjų gamintojų (Tesla, Nissan) ličio jonų baterijų automobiliams kainą ir šios pramonė šakos akumuliatorių kainų prognozes. Antrame – fotovoltinės baterijos įrengimo savikaina, skaičiuojant vienam vatui (JAV).

Tai du pasaulinės energetikos revoliucijos požymiai, rašo Smithas. Saulės energija kažkada buvo pernelyg brangi, kad galėtų pakeisti tradicinius šaltinius, tačiau jos kaina, kaip ir akumuliatorių energijos saugojimui kaina mažėja. Energetiko revoliucija leis žmonijai neskausmingai sumažinti naudojimą iškastinių energijos šaltinių, kurie anksčiau ar vėliau išseks, o taip pat sulaikyti negatyvią klimato kaitą, tai yra, pagerinti planetą, rašo Smithas.

Taika visame pasaulyje

Upsalos universiteto (Švedija) taikos ir konfliktų tyrimų skyrius ir Pasaulio tyrimų institutas Osle (Norvegija) parengė grafiką, rodantį, kaip keitėsi žuvusiųjų skaičius ginkluotuose konfliktuose po Antrojo Pasaulinio karo.

Ira Solomonova
World Press rubrikos redaktorė

Konfliktai Korėjoje, Pietryčių Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, be abejonės, mirtingumą didino, tačiau bendra tendencija vis tiek aiški. Kaip pažymi psichologas Stevenas Pinkeris savo knygoje knygoje „Geriausieji iš mūsų“, pagal daugelį rodiklių prievartos pasaulyje mažėja. Nežinia, ar prasidės naujas pasaulinis karas tarp branduolinių valstybių, ir netgi nesuprantame, kada baigsis konfliktas Sirijoje ir kiek bendrai ten bus žuvusių, tačiau dabar grafika rodo, kad gyvename geresnėje planetoje, nei netolimoje praeityje, o taikos visame pasaulyje – bent jau statistinės – tikėtis galima.

Ира Соломонова
slon.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(16)
(-8)

Komentarai (2)