"Lava Drop" - lietuvio išrasta neregėtos formos gitara  (1)

Skamba taip, lyg lietuviams priskirtume dviračio išradimą, – ką dar galima patobulinti instrumente, kurio stygas tampo kas dešimtas pasaulio gyventojas? Tačiau dizaino studentas vilnietis Rapolas Gražys ne tik sukūrė neregėtą gitarą „Lava Drop“, bet ir su ja apvažiavo ne vieną didžiausią parodą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

R.Gražys sulaukė pagyrimų iš garsiausių pasaulio gitaristų ir jau rado pasiryžusių sumokėti 2500 eurų už neregėtą jo sukurtą instrumentą.

Dar 2013 m. industrinį dizainą studijuojantis R.Gražys laimėjo pirmąją vietą Lietuvoje „Electrolux“ dizaino konkurse sukūręs „Piktos gėlės“ projektą. Tai šiek tiek fantastinis įrenginys, kuris atpažįsta, kad namie prasidėjo barniai, kilo neigiamos emocijos, ir pradeda skleisti ultragarsą, kuris slopina nervų sistemą taip nuramindamas.

„Kurdamas šią koncepciją bendradarbiavau su mokslininkais, kompozitoriais. Gal kada nors toks dalykas ir bus įmanomas“, – sakė kūrėjas.

Dizainas – kraujyje

Fantazijos – ne vieninteliai R.Gražio darbai.

Tapytojo Audriaus Gražio ir aktorės Monikos Bičiūnaitės sūnui dabar 25 metai, jis dar nebaigė mokslų, bet jau ne pirmus metus pats užsidirba ir pragyvenimui, ir itin nepigiai aistrai sukurti savo gitarą.

„Tėvai menininkai, taip išėjo, kad ir pats nuklydau šiuo keliu. Nuo pat vaikystės sukiojausi tarp meno žmonių, man patiko, bet visiškos bohemos nenorėjau.

Teko atrasti savo sritį, tad ir pasirinkau industrinį dizainą. Kuriu kompanijoms ženklus, dizainą. Tik iš to ir gyvenu“, – šypsosi vilnietis.

Gitara gimė iš aistros

„Dar 2013 metais laimėjau gero dizaino prizą už modulines lentynas „Audžiu“, kurios sukurtos pagal Lietuvių liaudies austos juostos ornamentus.

Bet perėjau prie gitarų, nes tai – mano aistra. Jau daugiau kaip 10 metų groju ir labai jomis domiuosi.

Kurti gitarą pradėjau, nes tai buvo mano bakalauro darbas Dailės akademijoje. Pirmasis modelis buvo visai kitos konstrukcijos.

Bet nuolat tobulinu, kai tik baigiu pagaminti naują technologiškai dar įdomesnį modelį“, – paėmęs į rankas vieną iš trijų studijoje kabančių gitarų sakė jų kūrėjas.

Gitara „Lava Drop“, kaip galima spėti iš pavadinimo, kažkuo primena tįstantį lašą.

R.Gražio instrumentas išsiskiria tuo, kad metalinių grifo skirsnių, vadinamųjų ladų, nėra. O visa gitara – ir korpusas, ir grifas – išpjauta iš vientiso medžio gabalo.

Grife paslėptas plieninis strypas, o dalis, prie kurios pirštais spaudžiamos stygos, yra iš juodmedžio.

„Išrinkti tinkamą lentą, iš kurios bus galima pagaminti visą gitarą, labai sunku. Kai gaminau pirmąją, teko perversti milžinišką lentų kalną ir tiko tik apatinė. Ji neturėjo skilimų, šakų, buvo tinkamo dydžio.

Medis labai svarbu. Net skambesį lemia medžio rūšis“, – pasakojo „Lava Drop“ kūrėjas.

Gitara be ladų nelabai tinka akordams braukyti, tačiau leidžia išgauti daugiau tonų, groti rytietišką muziką, atlikti bliuzą, imituoti klasikinius instrumentus.

Tiesa, dabar R.Gražys jau pagamino ir normalų modelį – parodose įsitikino, kad daug kas žavisi forma, tačiau nori įprastesnės konstrukcijos.

„Pirmiausia padariau beladę, ir į mane atkreipė dėmesį.

Apie gitarą rašė ir „Premier Guitar“, ir „Guitar Magazine“, ir „Guitar Player“. Buvo tūkstančiai pasidalinimų internete“, – sakė R.Gražys.

Stulbinamų modernių technologijų į savo gitarą jis nediegė. Sako, gitaristai labiau mėgsta tikrą instrumentą, o ne technologijų prikimštą žaislą. Dabar pats planuoja „Lava Drop“ įrašyti instrumentinės muzikos albumą.

Tęsia lietuvio kūrėjo tradiciją

Lašo formos korpusas ergonomiškas, o apačioje esantis ragas padeda gitarą patogiai pasidėti ant kelių ir netrukdo groti net pačių aukščiausių natų – tai gana sunku padaryti įprastos konstrukcijos gitara.

Savo kūrinį jau pristatęs ne vienoje pasaulinėje parodoje, net prestižinėje „Musikmesse“ mugėje Frankfurte, R.Gražys įsitikino, kad jo kūrinys gitaristams patinka.

„Teko susitikti su Andy Simmonsu – garsiu instrumentinės gitarų muzikos atlikėju.

Rodžiau gitarą Gregui Howe’ui – buvęs Michaelo Jacksono gitaristas ėjo pro mano stendą, tad pasikviečiau. Gitarą išbandė modernaus džiazo atlikėjas Billas Frisellas.

Visi pirmiausia sako, kad labai patogus gitaros grifas. Nesigiriu, bet svarbiausia tai, kad mano gitaros gamintos beveik vien rankomis. Niekas nematė ir tokios formos, tad stebėjosi, iš kur tas ateivis“, – pasakojo R.Gražys.

Kitas didelis gitaros privalumas – ji sveria tik 3 kilogramus. Bent perpus lengvesnė už „Gibbson“, tačiau vis tiek puikiai subalansuota ir patogi. Bet ar lengva įsiūlyti kam nors išskirtinį produktą iš Rytų Europos šalies, kuri negarsėja instrumentais ar itin išskirtinio dizaino gaminiais?

„Negarsėja, bet ir „neblogėja“. Anglijoje buvo labai žinomas lietuvių kilmės gitarų gamintojas Zemaitis, kurio instrumentais grojo didžiausios žvaigždės.

Po jo mirties įkurtame muziejuje minima, kad jis – lietuvių kilmės.

Kai bendraudamas su užsienio spauda pasakiau, kad mano gitaros iš Lietuvos, kad garsusis Tony Zemaitis taip pat lietuvis, buvo atkreiptas dėmesys. Bet šiaip Lietuvos nežino, todėl ir verta ją garsinti tokiais gaminiais“, – kalbėjo jaunasis dizaineris.

Svajonės kaina – didelė

„Sukurti pirmąją gitarą kainavo tikrai daug. Tūkstančius eurų. Ir už labai daug ką – gamybą, kūrimą, keliones po parodas – mokėjau iš savo kišenės. Jei atvirai, teko daryti kitus darbus, kad iš jų finansuočiau šį projektą.

Tai aistra, kuri, tikiu, pasiteisins ir atsipirks.

Buvo labai daug bandymų, modelių. Teko išmėginti daugybę garso ėmiklių – voliojasi dabar namie, kol galiausiai pasirinkau Kalifornijoje gaminamus „Lace Pickups“. O ateityje planuoju pats gaminti ir juos.

Turiu komandą, dirbu su Lietuvos meistrais, kurie gamina gitaras, turiu techninių konsultantų.

Mano tikslas – kompanija, kuri gamins muzikines galimybes praplečiančius instrumentus“, – apie savo planus ir sunkumus pasakojo dizaineris.

Kaip tik dabar kūrėjas derasi su pirmaisiais potencialiais unikalaus instrumento pirkėjais, pasiryžusiais už šią gitarą mokėti apie 2500 eurų.

„Kol kas parduotuvėse jos dar nėra, bet dabar kaip tik derinu šį klausimą Portugalijoje. Sulaukiau besidominčiųjų iš Singapūro.

Japonams gitara pasirodė labai įdomi – jiems tokie išskirtiniai dalykai patinka. Užmegzti ryšiai po truputį duoda savo vaisių“, – pasakojo lietuvis.

O artimiausiu metu R.Gražys planuoja savo gitarų kolekciją pristatyti visuomeninio finansavimo portale „Kickstarter“. Tikisi ten surinkti pinigų tolesnei gamybai ir drauge įsitikinti, ar šie instrumentai domina žmones.

Taigi galime ginčytis, ar Lietuvoje yra kuriančių gerą muziką, bet jau žinome, kad yra kuriančių gerus instrumentus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(24)
(5)
(19)

Komentarai (1)