Sakote, vizitinės kortelės atgyveno? Pažvelkite į šias! (Video)  ()

Atrodytų, mobiliųjų duomenų, telefonų, sinchronizuotų paskyrų, dalijimosi dokumentais debesyse amžiuje vizitinės kortelės tapo duokle kažkokiai archajiškai tradicijai. Tai lyg kokia amžinai užsiūta kelnių kišenė laikrodžiui. Lyg ant sienos šalia išmaniojo televizoriaus pakabinta verpstė. Bet neskubėkite spręsti apie jas iš saviškės – ne visi taip taupo užsisakydami. Ir ne visos jos tokios jau tolimos technologijoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kortelė kiečiausiam kardiologui

Iškart įspėju, kadangi viena tokia kortelė užsakovui kainuos 29 dolerius, ji tikrai skirta labai kietam kardiologui. Tokiam kietam, kad pro jo akmeninę odą tik labai didelėmis sumomis galėtum prasimušti. Na, bet tokių gydytojų juk nėra, tad, sakykim, tokią kortelę galėtų įteikti labai sėkmės lydimas ir turtingas širdies daktarėlis.

Vengrų startuolis „MobilECG“ sukūrė vizitinės kortelės formos ir dydžio elektrokardiogramos aparatą, kuris realiai veikia. Tiesa, naudoti jo tikriems duomenims rinkti nerekomenduoja nė patys kūrėjai – vadina šį įrenginį žaisliuku.

Todėl ir stengiasi šiuo žaisliuku sudominti kardiologus, kurie galėtų jį naudoti vietoj vizitinės kortelės. Įsivaizduojate, daktarėlis duoda tokią, pridedate savo nykščius prie pažymėtų taškų ir ekranėlyje matote pulso piešinį.

Gražu ir gerokai per brangu. Tiesa, jei startuolis pasistengtų, kad ekranėlyje visuomet rodytų tragiškai blogą širdies darbą, gal tai padėtų gerokai paauginti privataus kabineto verslą.

Pliusas – jei turite įgūdžių, galite šią kortelę pasidaryti patys. „MobiECG“ paviešino ir jos elektroninę schemą, ir programinį kodą. Atviras kodas, žodžiu – lyg ir brangu, bet nemokama.

Kortelė elektronikos inžinieriui

Nerašau „kietam“, nes šįkart reikėtų dėti į kabutes. Nes tikrai kietam. Šią vienas elektronikos inžinerijos studentas pasidarė pats būtent tam, kad gavėjas iškart matytų, koks jis „kietas“.

Cody Shawnas iš Waterloo universiteto savo kortelę pagamino kaip elektroninę spausdintinę plokštę. Ir ji ne tik taip atrodo, bet ir veikia. Čia įmontuota „555 Timer“ mikroschema valdo elektros signalų praleidimo laiką, tad prie kortelėje esančių kontaktų pridėjus 9 voltų bateriją galima stebėti LED švieselių šou.

Žiū, užsihipnotizavęs po tokio kaleidoskopo darbdavys ir sutiks mokėti tiek, kiek norėtum.

Kortelė programuotojui

Aišku, programuotojui ji tiks, jei pats tokią padarys ir suprogramuos, nes galima ir apgauti. Programuotojas iš Oregono valstijos (JAV) Kevinas Batesas sukūrė šią leidžiančią žaisti žaidimą „Tetris“ kortelę, pavadino ją „Arduboy“ ir pasiruošęs tokiomis prekiauti. Tiesa, viena kortelė-žaidimas kainuos bent 30 dolerių.

Įrenginys pagamintas panaudojus „Arduino“ procesorių, kuris prijungtas prie OLED ekrano. Žaidimas valdomas lietimui jautriais mygtukais, be to, kortelėje tilpo ir garsiakalbis, ir keičiama baterija, kuri leidžia žaisti iki 9 val.

Po to, kai pademonstravo savo kūrinį „YouTube“, vyrukas sulaukė tiek teigiamų atsiliepimų, kad pasišovė entuziastams pasiūlyti konstruktorių – taigi, bus galima pasigaminti kortelę pačiam.

Tiesa, jei nepatinka „Tetris“, K.Batesas kuria naują versiją, kuri leis žaisti kitą žaidimą.

Kortelė – klaviatūra

Pagal individualius užsakymus kompiuterių klaviatūras gaminanti kompanija „TechKeys“ pasigamino kortelę, kuri… na, taip, veikia kaip kompiuterio klaviatūra.

Viskas paprasta – prijungi USB laidu ją prie kompiuterio ir turi net tris svarbiausius klavišus. Vienu paleidi interneto naršyklę, kitu prisijungi prie „Facebook“, trečiu atidarai elektroninio pašto dėžutę.

Visam kitam greičiausiai reikės liečiamo ekrano, tačiau neatrodo, kad „TechKeys“ rimtai tiki, jog kas nors išmėgins šią kortelės funkciją.

Kortelė įsilaužėliui

Išties šią vizitinę kortelę dalina interneto saugos kompanijos „Mitnick Security“ vadovas Kevinas Mitnickas. Kompanija giriasi tuo, kad niekuomet nepatyrė nesėkmės.

Tačiau kai žmonėms dalini kortelę, kurioje įdiegti visi reikalingi veikiantys spynų atrakinimo įrankiai, nesėkmę tiesiog šaukiesi. Kas atsakys, kai paklaustas, kaip įsilaužė į namus, vagis nurodys, kad padėjo šis saugos ekspertas?

Steve'o Wozniako peiliukas

Kompanijos „Apple“ įkūrėjas kažkada prisipažino, kad savo metalinę vizitinę kortelę skrydžių metu naudoja kaip peiliuką kepsniams pjaustyti. Tiesa, kai lankydamasis Vilniuje vieną davė mums, tokio panaudojimo nenurodė.

Užtat pasakė, kad jei suprantame, kaip veikė kompiuterių kodavimas perfokortomis, perskaitysime jo telefono numerį. Perskaitėme. Tačiau neskambinome. O ką jūs pasakytumėt dievui? Pakanka, kad turime jo vizitinę kortelę. Na, ir kas, kad po truputį pradeda oksiduotis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(25)
(7)
(18)

Komentarai ()