Šiurpi realybė: kaip „Islamo valstybė“ pratina vaikus prie žiaurumo  (4)

Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ (ISIS) vaikus nuo pat gimimo auklėja ekstremistinėmis idėjomis. Tam, kad sukurtų dar žiauresnę kartą, jų ugdymo sistemą ekstremistai perėmė iš nacistinės Vokietijos hitlerjugendo, skelbia „The Independent“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujoje Londono kovos su ekstremizmu tyrimo centre „Quilliam“ parengtoje ataskaitoje „Islamo valstybės vaikai“ atskleidžiama, kaip ISIS vykdo vaikų apmokymus.

Vaikai yra skatinami žiūrėti viešas egzekucijas, laikyti nukirstas galvas ir patys žudyti. Pamokos vyksta mokyklose ir mokymų stovyklose. 

„ISIS švietimo sistema primena Vokietijos nacių režimą ir tuo, kaip žvelgiama į vaikus, ir pačia pedagogikos sistema“, – rašoma ataskaitoje.

Žinoma, kad ISIS ideologai patys tyrinėjo nacių režimo sistemą, pagal kurią buvo apmokomi ir hitlerjugendui priklausę jaunuoliai. Nepatvirtintais duomenimis, kopijuodama nacius ISIS netgi yra sukūrusi organizaciją „Fityan al-Islam“ („Islamo berniukai“).

Pratina prie žiaurumo

Pasak „Quilliam“, ISIS gana greitai perėmė edukacinės sistemos kontrolę Sirijoje ir Irake, siekdami paruošti naują stipresnę kovotojų kartą, kurie yra paveikiami jau nuo pat gimimo.

„Organizacija skiria daug pajėgų vaikų mokymams. Ugdymo programa yra grįsta ekstremizmo pagrindais ir skatina vaikus tapti teroristais ateityje“, – skelbia ataskaita.

Ši kovotojų karta mano, kad vaikai taps negailestingais kovotojais ir dar geresniais nei jie patys. Mat jie nebus radikalizuoti jau suaugę, bet bus mokomi šių dalykų nuo pat gimimo arba nuo labai ankstyvo amžiaus.

„Labiausiai nuogąstauti verčia tai, kad džihadistai ruošia savo kariuomenę mokydami vaikus mokyklose ir pratina juos prie žiaurumo versdami stebėti viešas egzekucijas, žiūrėti ISIS vaizdo įrašus ir duodami vaikams žaisti su žaisliniais ginklais“, – pažymėjo ataskaitos autoriai.

Panaudojami propagandai

Vaikai taip pat tampa ir ISIS propagandos aukomis. Nuo rugpjūčio pradžios iki šių metų vasario 9 dienos kovotojai paviešino 254 nuotraukas su vaikais, o per pastaruosius šešis mėnesius mažiausiai 12 vaikų pasirodė propagandiniuose vaizdo įrašuose.

Ataskaitą pristatęs tyrimų centras pasiūlė sukurti komisiją, kuri ateities kartas apsaugotų nuo smurto, o ES gyvenančius, bet radikalizmo pavojuje atsidūrusius vaikus galėtų vėl integruoti.

„Gyvenimas ISIS kontroliuojamoje teritorijoje yra viena iš pačių sunkiausių vaikų situacijų Žemėje. Tikiuosi, kad ši ataskaita paskatins kritiškai žvelgti į šių vaikų padėtį“, – pabrėžė organizacijos „Romeo Dallaire Child Soldiers“ atstovas, kuris taip pat prisidėjo prie ataskaitos rengimo. 

Ataskaita buvo parengta remiantis vaikų propagandos tyrimais ir informacija iš patikrintų ISIS šaltinių. Ji buvo palankiai įvertinta Jungtinių Tautų ir trečiadienį bus pristatytas Jungtinės Karalystės parlamentui.

Yra manoma, kad ISIS užimtose teritorijose Sirijoje ir Irake gyvena maždaug šeši milijonai vyrų, moterų ir vaikų. Džihadistų kalifatu vadinamoje teritorijoje taip pat yra maždaug 30 tūkst. teroristų, atvykusių iš užsienio šalių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai (4)