Kaip sukurti „amžinąjį variklį“: nuo fizikos teorijų iki pačių paprasčiausių idėjų (Video)  (24)

Visada atsiras žmonių, kurie mano, kad tokie aparatai gali egzistuoti realybėje, tačiau II-asis termodinamikos dėsnis teigia, kad tai neįmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amžinasis variklis - tai bet koks mechanizmas ar sistema, kuri gali nuolat gaminti daugiau energijos nei sunaudoja, taip neribotą laiką tiekdama energiją. Egzistuoja keletas teorinės fizikos sričių, kurios numato galimybę egzistuoti amžinajam varikliui. Tai pirmojo ir antrojo tipo amžinieji varikliai.

Pirmojo atveju reikėtų atrasti dvi Visatos vietas, kur kosmologinė konstanta skiriasi, ir tarp jų energiją perdavinėti su praradimais, mažesniais, nei kosmologinės konstantos skirtumai, būtų įmanoma sukonstruoti amžinąjį variklį, kuris energiją gamintų „iš niekur“. Panaši situacija būtų galima ir atradus kitą (paralelinę) Visatą, kur kosmologinės konstantos dydis yra kitoks.

Antrojo tipo varikliai, pažeidžia antrąjį termodinamikos dėsnį, teigiantį, kad sistemos entropija gali tik didėti arba likti pastovi. Egzistuoja keletas teorinių prieštaravimų šiam dėsniui, žinomiausias iš jų teigia, kad sistemą kaitaliojant įvairiais atsitiktiniais būdais, anksčiau ar vėliau ji iš maksimalios entropijos pereis į minimalią.

Geriausiai žinomas teorinis eksperimentas, prieštaraujantis antrąjam termodinamikos dėsniui, yra Maxwell'o demonas. Jis remiasi dviejų indų teorija. Kai dvi talpos yra užpildytos dujomis, jas jungia maža skylutė su durelėmis, kurias valdo demonas. Į vieną indą jis praleidžia tik karštas, greitai judančias molekules, o į kitą indą – tik šaltas, lėtai judančias. Ilgainiui viename inde turėtų likti tik labai karštos dujos, o kitame – tik labai šaltos. 

Teorijos liks teorijomis, tačiau realybėje netrūksta įrenginių, iš pirmo žvilgsnio atrodančių tarsi tikras amžinasis variklis. Nors visi jie tėra tik vizija tikrojo variklio, tačiau susidomėjimas jais neblėsta. Štai pavyzdžiui, kokią sistemą sukonstravo inžinierius ir kinetikos skulptorius Valeriy Ivanov - argi ne puikus būdas žadinti fantaziją ir toliau ieškoti amžinojo variklio idėjų?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(42)
(4)
(38)

Komentarai (24)