Būna ir taip: per žioplumą viena Linux serverio komanda ištrynė visus bendrovės ir klientų duomenis  (19)

Žmogus interneto forume rašo netyčia ištrynęs visą savo bendrovės informaciją. Svetainių prieglobos (angl. hosting) paslaugų tiekėjas Marco Marsala suvedė Linux komandą, kuri kompiuteriui liepė ištrinti visus aktyvios direktorijos katalogus – taip dingo visi bendrovės ir jos prižiūrimų tinklalapių pėdsakai, skelbia independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

M.Marsala apie problemą pranešė serverių ekspertų forume „Server Fault“ ir lankytojų paprašė patarimų.

Tačiau užuot patarę kaip sugrąžinti dingusią informaciją, dauguma ekspertų informavo, kad vyras netyčia ištrynė visus įmonės ir jos klientų duomenis vos viena programinio kodo eilute.

Kritinė komanda buvo „rm -rf“ – tai Linux aplinkoje veikianti komanda, kuri liepia ištrinti nurodytą katalogą. Programa „rm“ liepia kompiuteriui pašalinti duomenis; parinktis -r nurodo trynimą vykdyti rekursiškai, t.y. visus failus ir aplankus nurodytoje direktorijoje, o -f („force“) liepia ignoruoti tradicinius perspėjimo pranešimus, kurie paprastai rodomi trinant bylas ir netuščias direktorijas.

Tai anaiptol ne pirmas kartas, kai šia komanda buvo ištrinti svarbūs duomenys iš kompiuterio. „rm -rf“ komanda tarp kai kurių kompiuterių specialistų tapo pokštų objektu.

Ši komanda ištrina tiksliai nurodytus katalogus, tad teisingai įvedus trinamo katalogo adresą, problemos nebūna. Tačiau klaidingai nurodžius trinamų katalogų adresą, vienu paspaudimu ištrinama tai, kas jokiu būdu neturėjo būti trinama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(43)
(-30)

Komentarai (19)