Šiaurės Korėja įsisiautėjo – su kapitalizmu „kovos“ dar griežčiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2016-04-22 08:29
Apeikit jūs Atk ratu, nepykit ant jo, nes vis tiek jam nieko neįrodysit. Mano tėvams- miesto darbo garbės lentos etatiniams kabėtojams irgi prie ruso buvo geriau, nes viskas _kainavo kapeikas_. Šiandien valgo apelsinus, išgeria po porą puodelių tikros kavos per dieną, o konservuoti žirneliai ir majonezas būna ne tik per šventes, bet vis tiek _tada buvo geriau_. Manau, kad dauguma jūsų, griežtai apie anuos laikus kalbančių, gimėt jau naujoj Lietuvoj ir apie tarybinius laikus žinot tik iš žiniasklaidos. Tai buvo aukso amžius alkoholikams ir veltėdžiams, nes _prie ruso_ visi turėjo darbą ir iš vienos darbovietės išmestas greitai būdavo įdarbinamas į kitą. Kitiems irgi nebuvo visai jau blogai- prie amžino deficito, pavasarinių talkų ir mitingų visi jau buvo pripratę, o rublių mėnesio pabaigoje gaudavo tiek, kad neturėjo kur jų dėt (nebent tik _ant knygelės_). Sunku buvo tik tiems, kurie prie tos sistemos nepritapo, nes norėjo daugiau nei partija yra numačiusi. O čia pamąstymui. Ar patys nesakytumėt, kad _prie ruso_ buvo geriau, jei šiandien būtumėt 200€ gaunantys pensininkai (buvę mokytojai, inžinieriai ar paprasti gamyklų darbininkai)? _Prie ruso_ komunaliniai mokesčiai buvo maži, o dabar vien už šildymą gali daugiau nei pusę pensijos atiduot. (Kur dar vaistai ir kitos senatvės išlaidos?)
- 2016-04-22 08:48
Aišku sakyčiau. Bet tada gerai būtų, jog mano sakymas mažai girdėtųsi.
Simplicity 2016-04-22 09:04
O čia jau dvigubi standartai. Negalima žmonių _užrėkti_ ir išjuokti vien už tai, kad jie turi kitokią gyvenimišką patirtį ir nuomonę. Kokią žalą gali padaryti pasakymas, kad prie ruso buvo geriau, forume, kuriame didžioji dalis lankytojų yra gimusi nepriklausomybės metais ir apie anuos laikus žino tik iš interneto ir vadovėlių? p.s. Tiesa pasakius, tas pastovus bandymas užrėkt kitą nuomonę labai jau trenkia anais laikais, kai buvo tik viena partija ir viena teisybė.
Arns 2016-04-22 09:08
Atk, visas "pigumas" buvo todėl, kad iš kitų šaltinių dengė reikiamų produktų kainas. TSRS buvo neblogos idėjos, tačiau itin prastai administruojamos sistemos pavyzdys, parodęs jog pigios prekės žmogus nevertina. Tarkim kuras. Jis kainavo centus, ir niekam galva nesisuko perteklių tiesiog suversti į griovį, bet valstybė tikrai ne po kapeiką jį gamindavo, už tai kažko kito negaudavai. Panašiai ir su maistu, technika, būstu. Štai todėl ir itin išryškėjo planinės ekonomikos trūkumai, kai ji nebuvo nė kiek koreguojama pagal realius poreikius ir norus.
Xdmin 2016-04-22 19:10
Sutinku del mandarinu, bet keliones, tai tebuvo svajone visiems eiliniams gyventojams ne del to, kad gyvena SSRS, tas pats galiojo ir vokieciams ar suomiams, tiesiog neiperkama technologija/paslauga buvo. Lektuvu per brangu, arba komerciniu skrydziu apskritai nebuvo, automobili galejo tureti taip pat ne kiekvienas o ir patikimumas nevisada leido pasiketi kita pasaulio krasta. Lygiai taip pat, kaip dabar noretum noretum pasiekti kosmosa, arba elektromobiliu nuvaziuoti iki Japonijos.
Simplicity 2016-04-22 20:54
Nekalbėk taip. Statistinis vakarietis gyveno gerokai kokybiškiau už sovietinį žmogų. Po pasaulį malėsi ir vieni ir kiti, bet paprasto sovietinio žmogaus kelionės apsiribojo sąjungos teritorija. Ne visada pavykdavo ir kelialapį gaut... Greit pagooglinau, tai pasak Chicago Tribune, Vakarų Vokietijoj 1962-ais metais kas ketvirtas namų ūkis (27%) turėjo bent vieną automobilį, o 79-ais metais tas skaičius pasiekė 82%. Tuo tarpu Rytų Vokietijoj skaičiai visai kitokie, atitinkamai 5% 62-ais ir daugiau nei trečdalis 79-ais. Darau išvadą, kad išskyrus airius, po Europą maltis galėjo visi vakariečiai.
Xdmin 2016-04-23 00:54
Statistiskai Lietuvoje gyvena 2.8 mln ir yra iregistruota 2.2 mln automobiliu, ivertinus tai, kad ne visi kaimuose iregistruoti, o ir gyventojai ne visi sedi cia (emigrantai) tai gaunasi kiekvienam zmogui po masina, bet vistiek toliau Lenkijos nenuvaziuojam, isskyrus vienetus.