Laidotuvės kosmose: jau galite po mirties sudegti tarp žvaigždžių (Video)  ()

1997 m. balandžio 21 d. (taigi lygiai prieš 19 metų) įvyko pirmosios kosminės laidotuvės. Kosminių laidotuvių metu mažas kiekis kremuoto mirusiojo pelenų yra sudedama į lūpdažio dydžio kapsulę (tūbelę), kuri paleidžiama į atvirą kosmosą pasitelkus raketą-nešėją. Kelis mėnesius paskraidę Žemės orbitoje, kremuoti palaikai sudega atmosferoje, virsdami „krentančia žvaigžde“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis kosminių laidotuvių, panaudojus tradicines raketas idėją aprašė mokslinės fantastikos rašytojas Neilas R. Jonesas savo novelėje „Jamesono palydovas“ („The Jameson Satellite“), publikuotame dar 1931 m.

Kaip apie mokamą paslaugą apie kosmines laidotuves prabilta 1965 m. filme „The Loved One“. O 1997 m. kompanija „Celestis“ pradėjo komercinius kosminių laidotuvių skrydžius.

Nors iš tikrųjų pirmasis realus skrydis su mirusio žmogaus pelenais įvyko 1992 m., kai NASA erdvėlaivis „Columbia“ (misija STS-52) į kosmosą iškėlė dalį kremuoto (mirė 1991 m.) JAV TV režisieriaus ir prodiuserio Eugene Wesley „Gene“ Roddenberrio, kūrusio filmą „Žvaigždžių kelias“, pelenų, bet vėliau grąžino juos į Žemę.

24 velionių pelenai pakilo į kosmosą

1997 m. balandžio 21 d. pirmųjų privačių kosminių laidotuvių skrydį organizavo kompanija „Celestis“. 24 velionių pelenus mažose kosminėse kapsulėse iš Kanarų salų į Žemės orbitą iškėlė raketa „Pegasus“. Ji pakilo virš Atlanto vandenyno į 11 km aukštį, o tuomet pasuko į Žemės palydovų orbitą.

Kapsulės su mirusiųjų pelenais aplink Žemę apskrisdavo per 96 min., kol sudegė krisdamos virš šiaurės Australijos 2002 m. gegužės 20 d. Šio skrydžio metu į kosmosą (tarp 24 minėtų) buvo iškelti TV režisieriaus Gene Roddenberrio ir JAV filosofo bei psichologo, mirusio 1996 m., Timočio Leario pelenai.

Pirmieji pelenai, išbarstyti Mėnulyje, buvo Dr. Eugene Shoemakerio – JAV geologo ir planetų tyrinėtojo. Tuo pasirūpino jo buvusi kolegė iš Arizonos universiteto Carolyn Porco, įamžindama mokslininko atminimą.

Jo pelenus į Mėnulį nugabeno NASA kosminis aparatas „Lunar Prospector“, pakilęs iš Žemės 1998 m. sausio 6 d. ir sėkmingai pasiekęs Mėnulio pietinį polių liepos 31 d.

2014 m. pradėjo veikti „Celestis“ padalinys „Celestis Pets“, galintis kosmose palaidoti ir jūsų augintinį. Beje, 2012 m. Monroe (JAV) policijos šuns pelenai už nuopelnus po mirties taip pat pabuvojo kosmose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai ()