Kodėl niekas nedrįsta užpulti Šveicarijos?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

jull 2016-05-26 00:47
Ok. Jei tamsta dirbi 1 metus arba 52 savaites, sukuri savo dali BVP. Tai kiek % BVP tu sukuri per, tarkim, 50 savaiciu? Nes jei gyventum Sveicarijoj, apie pora savaiciu tu tarnautum mazdaug tiek, jei butum nelabai kam tinkamas eilinis karys. Turedamas laipsni tarnyboj gali praleist apie 2 menesius per metus. Vat tau ir gausis, kad dar neblogas kiekis to BVP bus atiduodamas gyventojo tarnyba. Jei imti, kad vyrai sukuria puse BVP ir vidutiniskai praledzia po 4 savaites per metus armijoj, tai gausis, kad tokiu budu sveicarai isleidzia papildomai nuo dabartinio: (100-100*52.1/48.1)/2=4.15%BVP. Jei dar pridesi tuos 0.7% gausis, kad isleidzia daugiau nei rusija. O pinigine israiska tai gausis turbut vienos didziausiu, jei ne pacios didziausios karines islaidos vienam gyventojui pasaulyje, virs 4000 USD.Palyginimui USA isleidzia kas tai apie 1800 USD.
Creatium 2016-05-26 09:34
Daugelis lietuvių turi didelę problemą - nemoka į klausimą žvelgti kompleksiškai. Šiuo atveju tai reikštų ne skaičių lyginimą, o žvelgimą į problemą. Jeigu tu turi kaimynę šalį, kuri tiesiogiai tau grasina (turim Dūmos keletą deputatų, turim istorinį Lietuvos egzistavimo neigimą) ir kariniam pasiruošimui (ne gynybiniam, o puolamajam) skiria 4% nuo BVP, tai logiškai mąstantis žmogus suvoks, kad skirti 0,7% nuo BVP (ypač MŪSŲ BVP) būtų tas pats, kas neskirti nieko, nes kaip matėme iš ankstesnių dešimtmečių, tokios sumos neužtenka net karinės infrastruktūros palaikymui.
Laurynas19 2016-05-26 14:37
Man ir pasirodė keista jog nebuvo tai paminėta. Šveicarija yra pagrindinis pasaulio bankas. Būtent dėl tos priežasties šveicarija ir nėra NATO, nors tai jai ir būtų pigiau. NATO reikštų šališkumą konkrečioms valstybėms taip rytų valstybės grietinėlė prarastų pasitikėjimą Šveicarija. Beto vertėtų paminėti jog Šveicarijai būtent didesnę grėsmę kelią Vakarų Europos valstybės bei JAV, nei Rusija, Kinija ar kokia Šiaurės korėja.
immortallt 2016-05-26 15:52
Nu nu, papasakok, kokią karinę grėsmę NATO šalys kelia Šveicarijai. Kažkas grasino subombarduoti atominėm bombom? Kad per dieną užims?
Arns 2016-05-26 18:16
O pačiam logiškai mąstyti nesinori? Jei jau lygini dydžius, tai gal reiktu suvokti kad net jei Lietuva skirtu 100%, o Rusija tik 1%, jos kariuomenė visvien bus didesnė, modernesnė ir pažangesnė. Tiesioginio karo metu, Lietuva vs Rusija jokiais būdais nepasipriešintu. Visos tos kalbos apie Žiemos karą, kaip ir pastebėjai, kyla iš nemokėjimo žvelgti kompleksiškai.Pasiėmus vieną ar du skaičiukus, lyginant visaip gali gautis, bet realybėje nebe tie laikai. O jei jau kalbam apie Šveicariją, kažkaip užmirštamas neigiamas sąjungų padarinys, priverstinis įsitraukimas į svetimus karus. Šveicarai šiuo atveju patys savo valios šeimininkai, kai pavyzdžiui lietuviai nori nenori kad ir į CAR turi vykti. Karas ne mūsų, bet sąjungininkams reikia. A Atminkime, šveicarai nestojo į jokias sąjungas net kai šalia tvenkėsi I-o ir II0o pasaulinio karo debesys, o prie jų sienų buvo to karo pradininkai vokiečiai su austrais. Buvo ir tada įvairios sąjungos, kurios tiek pačios būtu saugojusios šveicarus tiek būtu buvusi jiems puiki vieta iš už nugaros apsupti piktuosius vokiečius. Tačiau ir tada šveicarai išliko savimi, išliko tik į gynybą orientuotais pajėgumais. 200 metų patirtis sako jog tikrai ne dėl kaimynų jie tokie neutralūs.
Creatium 2016-05-26 18:44
Manau niekas ir nesiginčija, kad Šveicarijai (ne)reikėtų stoti į NATO. Jiems nereikia, nėra jokios karinės grėsmės. Kažkodėl tik Šveicarija iš oro bandoma imti pavyzdžiu Lietuvai ne kompleksiniu savo požiūriu, o skiriamu procentu karinėms reikmėms nuo BVP. Tai what the? Lietuva dėl to ir pasirinko būti didelės karinės organizacijos nare, kad blogiausiu atveju neliktų viena prieš ženkliai didesnę kaimynę. Galų gale mūsų skiriami procentai mūsų kariuomenei finansuoti yra mūsų pinigai ir jie skirti mūsų gerovei. Kariuomenė nėra skirta vien tik galimam konfliktui su Rusija. Kariuomenė gali palaikyti taiką ir įvairiausiomis kitomis aplinkybėmis, apie kurias dažnai yra pamirštama pakalbėti.
kiesza 2016-05-26 21:48
Manau šveicarai buvo naudingiausi reicho koloborantai po prancūzų, nes teikė reichui didžiausias paskolas, pirko nacių auksą žinodami jo kilmę (žydų dantys) dargi ir žydų santaupos išimties tvarka buvo atiduodamos reichui, beje jie net nacionalsocialistų partiją turėjo kuri aktyviai veikė Vokietijai, o Lietuva lygiagrečiu laikotarpiu tokios partijos užuomazgas po teismus tampė ( Beje išdrįso tai pirmoji pasaulyje) 42' kai apie žydų žudynes žinojo visas pasaulis šveicarai masiškai nepriimdavo pabėgėlių, o juos siųsdavo atgalios, puikiai žinodami jų likimą(per kaminą) situacija nesikeitė ir po karo kai TSRS pabėgėliai buvi grąžinami sovietams na, o begliui iš Sovietų Sąjungos neisvengiamas lageris.. per karą šventųjų nebuvo todėl naiviai atrodo tokie straipsniai viską piešiantys baltai. Naciai nelaikė šveicarų jėga, prancūzai ir lenkai jiem atrodė grėsmingiau, o užimti Šveicarija buvo numatę 2-3 dienas, bet to neprireikė, nes šveicarai tikrai buvo nusiteikę gintis iki paskutinio šovinio, o iš kitos pusės visai ir nemaišė nacių planams. Na, o 1000 savanorių į SS gretas Europos mąstais yra sveikintinai mažas skaičius. Per karą susitepė visi, tik vieni reabilitavosi kiti ne
Laurynas19 2016-05-27 10:30
Pažiūrėk į politinį žemėlapį ir suprasi, kas kelia didesnę grėsmę Šveicarijai. Žinoma, kiek reali ir didelė grėsmė čia jau kitas klausimas.
Arns 2016-05-27 10:37
Techniškai gali padėti ir civilinėse situacijose, tačiau ekonomiškai tai neracionalu ir visi tą turėtu suprasti. Visa civilinė pusė iš specializuotų civilinių tarnybų daug labiau parengta toms situacijoms. Kariškiai viso labo papildomos rankos (tarkim gaisras, kariškiai gaisrinių ir kitų gesinimui reikalingos įrangos turi minimaliai. Užtat gaisrininkai turi pilną viso to ekipuotę). Todėl tokią jų panaudojimo perspektyvą ir reiktu laikyti savęs raminimu už jiems išleidžiamus pinigus. Jų darbas - kariauti, ir jie tam ruošiasi, tam investuoja gaunamus pinigus. Jų technika irgi pritaikyta kitoms užduotims. Tas pats sraigtasparnis, karinio orlaivio skrydis kainuoja daug brangiau nei civilinis. Nes karinis galingesnis, aprūpintas ryšio šifravimo ir kita įranga, kurių nekarinėms užduotims nereikia. Iš ekonominės pusės medikams sraigtasparnį nupirkti daug pigiau nei pirkti karinį ir jį naudoti medikų reikmėms.
immortallt 2016-05-27 11:42
Jo, o Vatikanas turėtų ginkluotis prieš Italiją.
hamann 2016-05-27 13:10
sub 2016-05-27 16:59
"vizgi" tu esi kvailys su savo 2 BVP
Skeleton 2016-05-28 02:01
Kaip nemėgstu tokių manipuliacijų faktais... Šveicarija gali sau leisti ŠIUO METU išleisti gynybai 0.7% nuo BVP tik todėl, kad prieš Antrąjį Pasaulinį Karą. karo metais ir Šaltojo Karo metais skyrė milžiniškas investicijas karinei infrastruktūrai ir ginkluotei. Kad įsivaizduoti mąstelius: Šveicarija turi apie 15 tūkstančių (!) iš anksto paruoštų įtvrtinimų, įskaitant užmaskuotą artileriją. Vieną pavyzdį galime pamatyti čia (nuo 2:00): https://www.youtube.com/watch?v=F3JbMUUilXk Kalnuose įrengtos ištisos požeminės tvirtovės, galinčios atlaikyti brnaduolinį karą: https://www.youtube.com/watch?v=Ya7wlNeGl-s https://www.youtube.com/watch?v=dr5kVIB39AM Šveicarija turi pakankamai ginkluotės maždaug pusei milijono kareivių, įskaitant ir rezervistus. Tai skaičius palyginamas su JAV (Sausumos) Armija. Taip kad nereikia čia pasakų pasakoti.
Skeleton 2016-05-28 02:18
Kad geriau įsivaizduotume, vien tik sausumos armijoje Šveicarija turi: 380 tankų Leopard 2 (dažnai laikomi geriausiais tankais pasaulyje) iki 2003 metų šveicarai naudojo ir senesnius tankus Pz68, kurių turėjo arti 1000 vienetų. 25 šarvuotus vilkikus Leopard Buffel tankų važiuoklės pagrindu. 577 savaeiges haubicas M109. 200 Švedijoje gamintų pėstininkų kovos mašinų Strf 90. virš 600 šarvuočių MOVAG Piranha. Milžinišką kiekį specializuotos karinės inžinerinės įrangos. Smulkenės įrangos gal nebevardinsim.
Rukis 2016-05-28 16:13
Manau tai yra jų koziris šiuo klausymu.