Pamirškite Graikiją – Europa turi naują „ligonį“  (2)

„BMI Research“ teigimu, Europa turi naują „ligonį“. Šios šalies ateitis gali būti labai miglota, nes pagrindinės ekonomikos pramonės šakos turi problemų, o demografinė situacija yra nepalanki ilgalaikiam augimui, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijai yra lemta stagnuoti metų metus, ji taps viena prasčiausiai augančių euro zonos šalių“, – teigiama „BMI Research“ pranešime.

Struktūrinių reformų esą nepakaks apsaugoti kelias svarbias pramonės šakas nuo smukimo, darbo rinkos – nuo nelankstumo, o eksporto prekių – nuo nekonkurencingumo.

Ekspertai mato, kad artimiausią dešimtmetį Suomijos ekonomika augs vos po 0,9 proc. Tai yra gerokai mažiau nei ikikriziniu 1997–2007 metų laikotarpiu, kai Suomijos ūkis per metus augdavo apie 4 proc.

Analitikai taip pat mano, kad smuks vidutinis atlyginimas, šaliai bandant „atgauti konkurencingumą per skausmingą vidinę devalvaciją“.

Ekspertai pažymi, kad Suomija kenčia dėl mirštančios popieriaus pramonės ir „Nokia“ nuosmukio. 2004–2007 metais „Nokia“ prie ūkio augimo prisidėjo 24 proc.

Negana to, valstybėje, kaip ir likusioje Europoje, traukiasi darbingos populiacijos skaičius ir auga vyresnių žmonių dalis. Tokios demografinės tendencijos taip pat ilguoju laikotarpiu Suomijos ūkį temps žemyn.

Suomija turi eurą, o tai reiškia, kad pati nevykdo monetarinės politikos ir negali jos koreguoti pagal savo poreikius.

Valstybės darbo rinkos reformos, numatančios apkarpyti darbuotojų priedus, šalyje buvo sutiktos nepalankiai.

Be to, analitikų teigimu, dėl to veikiausiai išaugs nedarbas ir atlyginimų, taigi ir vartojimo, augimas artimiausiais metais bus ribotas.

Aišku, reikia pabrėžti, kad Suomija pasaulyje yra viena labiausiai išsivysčiusių ir turtingiausių, vertinant BVP vienam gyventojui, valstybių pasaulyje. Be to, viena iš mažiausiai korumpuotų.

O tai reiškia, kad ekonomika nestovi ant bedugnės krašto, tiesiog žmonių gyvenimo standartai artimiausiais metais gali gerėti labai lėtai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(23)
(21)
(2)

Komentarai (2)