5 požymiai, kad organizme turite štai tokį ar panašų akmenėlį  ()

Šlapimo takų akmenligė – gana dažna liga. Ja serga apie 3–5 proc. žmonių, o tikimybė susirgti šia liga per gyvenimą – apie 12 proc., rašoma medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai nustatomi mažesni nei 5 mm dydžio šlapimtakių akmenys. Tokiais atvejais jie pasišalina savaime, tačiau tai sukelia tam tikrų simptomų.

Akmenligė dažniausiai pasireiškia ūmiais diegliais. Skausmo vieta ir stiprumas individualiais atvejais skiriasi ir visiškai nepriklauso nuo akmens dydžio.

Net ir smulkūs šlapimtakio akmenys gali sukelti labai stiprų skausmą, o dideli koraliniai inkstų akmenys (matote nuotraukoje) gali pasireikšti maudimu, buku skausmu ar nemaloniais pojūčiais juosmenyje.

Tad kaip žinoti, ar sergate akmenlige?

1. Skausmas dažniausiai atsiranda staiga naktį, todėl gali pažadinti iš miego.

Jei akmuo yra inksto taurelėje, dažniausiai kamuoja gilus, bukas juosmens skausmas. Apatinės šlapimtakio dalies akmenys sukelia į tarpvietę bei vyrams kapšelį, o moterims – didžiąsias lytines lūpas plintantį skausmą.  Intensyvus juosmens skausmas žemiau šonkaulių dažnai reiškia, kad akmuo yra inksto geldelėje. O šlapimtakio viršuje ar viduryje esantis akmuo sukelia juosmens ir šono skausmą.

2. Gali būti jaučiamas diskomfortas ar skausmas šlapinantis.

3. Pasireiškia ir dažnesnis nei įprasta šlapinimasis, o proceso metu srovė vis nutrūksta, o šlapinimasis trunka vis ilgiau.

4. Mažų mažiausiai įtarimą dėl inkstų akmenų turi kelti ir kraujas šlapime. Žinoma, tai gali byloti ir apie rimtesnes ligas.

5. Apie akmenų buvimą neretai byloja ir drumstas ar neįprastai tamsus šlapimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()