Visu greičiu į susinaikinimą: Eurostatas prognozuoja, kad 2060-aisiais Lietuvoje liks tik 1,8 mln. žmonių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

T 2016-07-14 10:47
Manau atsisakius idėjos pirma sukaupti turtus, o paskui gimdyti vaikus lengvai gimstamumas padidėtu. Daug žmonių paprasčiausiai nenori į savo rutininį gyvenimą įsileisti vaikų ir jie dažnai palaikomi. Deja, manau, kad mažėjant žmonių neatlaikys ir sukaupti pensijų fondai. Kartą užėjau į tokį kabinėtą, kur sėdėjo dvi moteriškės ir svarstė, kad mažos pensijos ir iš ko joms reikės gyventi išėjus į pensijas. Vienos du vaikai gyveno užsienyje, o kita visai vaikų neturėjo. Vienu žodžiu patys žmonės kalti, kad tokia bloga demografinė padėtis, nes kituose valstybėse jinai visai gera, kai kur (Lotynų Amerikoje) gyvenant tik truputi blogiai kaip Lietuvoje, gimstamumas kaip reikiant viršija mirtingumą.
kestutisz 2016-07-14 11:09
Kalbi kaip vaikų neturėdamas. Įsivaizduoji, juos dar ir maitinti reikia. Ir ne tik. Bendroj sumoj šeimos pinigų net vienas vaikas "suvalgo" tikriausiais daugiau nei aš pats. Ir čia dar iki mokyklos.
T 2016-07-14 11:45
kestutisz Na taip kainuoja ir ne mažai. Deja žinau ne vieną pavyzdį, kai šeima pinigų turi, bet vaiką turi tik vieną. Dar didesnė problema, kai turi laiką leisti su jais ir nėra laiko uždirbti pinigų. Sakykim neaišku kas parves ir atsives vaikus iš darželio, o taip pat kas juo pasiims iš mokyklos. Darbdaviai nenori taikytis prie darbuotojų grafikų. Man teko net 7 kartus dalyvauti konkursuose į valstybines pareigas (niekur nelaimėjau, dažnai laimėdavo ten jau dirbusieji), tai kas kokia 4 - 5 kandidatė buvo iš dekretinių grįžusi mamytė.
vardasas 2016-07-14 12:09
nekalbek apie pavyzdzius o pabandyk pasidaryti kelis ir tada papasakok kaip sekasi, gal koki patarima net duoti galesi. didesnes seimos tik is sono atrodo viskas gerai bet viduje visiems gana sunku
Shinigami 2016-07-14 12:13
Problema ne vaikuose. O emigracijoje. Emigracija yra dėl blogų gyvenimo sąlygų. Jei gyvenimo sąlygos Lietuvoje staiga taptu tokios kaip Vokietijoje, tada per metus Lietuvos populiacija užaugtu iki 3 milijonų. Nes visi dauguma emigravusių grįžtu ir dar trečių pasaulio šalių privažiuotu. Todėl tokios prognozės, vertos tiek pat kiek panaudotas tualetinis popierius. Nes niekas negali nuspėti ekonomikos tokiais laiko mastais.
T 2016-07-14 12:31
Shinigami Kaip tik Vokietijoje vienas iš mažiausių gimstamumų. Deja tikrai ne visi sugrįžtu, nes kai kurie emigrantai Lietuvoje visai neturi jokio turto.
amas 2016-07-14 12:35
Nematau jokios problemos, manau ir pusės milijono užtektu. Liktu tik patys kiečiausi, galintys dirbt už minimalią algą 24/7 ir būtinai su daktaro laipsniu.
technologas 2016-07-14 12:50
Ne visiems Vokietijoje tos "sąlygos". Apie 7 milijonus dirbančiųjų ten turi minijob'us, uždirba iki 450€/mėn, su tokia suma Vokietijoje tikrai neįsibėgėsi. Dėl to Vokietijoje nedarbas ant popieriaus mažas.
elcucuy 2016-07-14 13:04
Emigracijos priežastis ne piniguose, o lietuvių pasyvume. Lietuviai pasyvūs iš valdžios reikalauti tinkamų veiklos rezultatų. Lietuvei pasyvūs savo jėgomis ieškoti galimybės geriau gyventi. Lietuviai pasyvūs spręsti aktualias problemas. Lietuvei pasyvūs ieškant teisybės. Lietuvei pasyvūs socialiniam gyvenime - ne jų, kad iš kaimynų buto sklinda aimanos ir klyksmai. Vienetai lietuvių, kurie rašytų, skambintų ar eitų į susitikimus su valdžios atstovais ir reikalautų iš jų pageidautinų rezultatų. Vienetai, kurie neradę darbo patys jį kurtų. Vienetai, kurie matydami neteisybę eitų ir kruštų protą atsakingiems pareigūnams. Vienetai, kurie daugiabučio kieme organizuotų talkas ir pažinotų daugiau nei kaimynus priešais duris. O tie kurie išsišoka yra slopinami kitų. Lietuviai tiesiog susideda lagaminus ir išvažiuoja į kitų sukurtą gerovę ir ten susiranda samdomą darbą.
immortallt 2016-07-14 13:29
Ne reikalauti turi kažką gauti, o eiti ir užsidirbti. Valdžia turi tik sudaryti sąlygas dirbti ir užsidirbti. Metas naikinti visas išmokas ir kompensacijas sveikiems ir darbingiems žmonėms. Metas parodyti, kad pats savimi turi pasirūpinti, o ne kažkas kitas. Metas pradėti skatinti kurti darbo vietas. Metas būtų pradėti balsuoti už tuos, kurie kažką nuveikia, ir ne populizmu užsiiminėja, o sunkiais darbais.
kestutisz 2016-07-14 13:41
Tai, kad kažko reikalauti ir pan tempti laiką tai ir yra pasyvumas. Balsuojantys kojomis veikia čia ir dabar, ir realiai lieka tik tiek kurie kažko laukia - gal rinkimų kuriuose nėra iš ko rinkti, o gal šiaip valdžia kažko duos... Save irgi priskirčiau prie pasyvių, bo jie turėčiau ryžto - irgi traukčiau. Iš tiesų nėra prasmės save aukoti dėl kažkokio "didesnio gėrio", reikia jį imti dabar.
Arthuras 2016-07-14 14:00
Teisingai! Tik palauk... Kurie čia kažką jau tokio nuveikė per Nepriklausomos Lietuvos istoriją? Kuri partija populizmu neužsiiminėja? Kurie čia jau sunkiai dirba?.. Kurie čia su korupcija nesusitepę?..
Hmz 2016-07-14 14:04
Ką konkrečiau politikai turėjo nuveikti? Pastatyti tau vilą "po blatu"?
immortallt 2016-07-14 14:34
Jei tau elektros, dujų, šilumos gamybos pertvarka yra niekis. Jei tau Lietuvos elektros tinklų sujungimas su vakarais, stabilizavimas valstybės pajamų/išlaidų, eksporto pakėlimas krizės metu gerokai virš prieškrizinio lygio yra paprasti darbai - tada neturiu ką su tavimi diskutuoti. Nes tikrai nesiruošiu ginčytis, kad tai daug daugiau darbo, nei pakelti MMA, kai ekonomika auga.
mch0lic 2016-07-14 14:55
Turėtų, bet nesudaro. Teisiniai ir mokestiniai reikalavimai keičiasi n kartų per metus, prigalvojama naujų mokesčių (pvz Ilgalaikio darbo išmokų fondo), lengvatų, reikalavimų, laiką tempenčių išsikalinėjimų, realiai turi arba įdarbint žmogų arba ieškot konsultatų kurie spėtų tą trydą laikyt, kol nesugalvojo ateit ir apdalint baudom. Kur dar biurokratija, konkuravimas su nelegaliai dirbančiais/mokesčius slepiančiais, korupcija ir neskaidriūs viešieji pirkimai. Pilna straipsnių spaudoje kur žmonės skundžiasi valstybinių įstaigų neveiklumu, laukia leidimų dar kažko metų metus, tu jiem paaiškink, kaip "eit ir užsidirbt". Pažystamų rate žinau žmonių kurie neapsikentę susikrovė daigtus ir išvažiavo savo verslų kurt užsenyje, naivu būtų tikėtis, kad jie kada nors gryš.
Shinigami 2016-07-14 15:31
Su įstatimais, bent jau srityje kurioje dirbu, yra labai, labai blogai. Neseniai rengė įstatymo pataisymą. Įstatymo projekte pamatėme, kad padarė visiška nesąmonę ir nusiuntėme savo pastabas, pasikalbėjome. Dabar priėmė tą įstatimą ir pamatėme, kad į mūsų pastabas visiškai nereagavo. Ir dabar įstatymas skamba panašiai kaip šitas sakinys: Bet kaip tu ji užauginsi, jei dar ne pagimdei? Va tokio lygio įstatimus leidžia mano darbo srityje ir visiškai ignoruoja pastabas.
technologas 2016-07-14 16:00
Makro-politiniu lygmeniu tikrai daug padaryta. Bet. Daugiausiai laiko statistinis žmogus praleidžia namuose ir darbe, todėl tai yra svarbu. Nesutvarkyta butų nuomos rinka, ji praktiškai laukinė ir nesutvarkyta darbo rinka, taipogi gana laukinė. Omeny turiu profsąjungų neveiksnumą, taip pat betvarkę viršvalandžių skaičiavime ir pan.
immortallt 2016-07-14 17:01
technologas, ne profsąjungose bėda. Trūksta darbo vietų, reikėjo dabartinei valdžiai pratęsti buvusios darbus ir jau būtų viskas išsisprendę. Būtų likę pavieniai miesteliai, kur bėda būtų likusi. Nuomos rinka taip, nesutvarkyta. Bet ir rinka dar tik pradeda susiformuoti. Pats nuomoju butą, didžiausia bėda kyla dėl idiotiško apmokestinimo (jei imsi pinigus už komunalinius, nuo jų mokėsi mokesčius). Paskolos palūkanų negali atskaičiuoti, kaip kaštų. Taip, su įstatymais, pertekliniais reguliavimais ir pan yra blogai. Va čia ir reikia viską tvarkyti, apie ką ir kalbu. Bet ne kažkam kažką duoti, kažkam kažką garanuoti. Garantuoti reikia tik politinį stabilumą, o ne pulti dengti rizikas. Beje, nebūkit naivūs ir nemanykit, kad užsienyje viskas tvarkinga. Visur savų keistenybių yra. Vienur jų daugiau, kitur jų mažiau. Vakaruose, kur sistemai sudėlioti laiko buvo daug daugiau - dažniausiai geriau, bet ypač Pietinėje dalyje jie prisižaidę su socializmu. Dabar pietų Europos šalys be labai stiprių reformų pasmerktos degeneruoti kaip Grakija.
Arthuras 2016-07-14 17:42
Kokie konkretūs darbai buvo daromi, o po to nutraukti šios valdžios, kurie būtų lėmę tai, kad mažesniuose miestuose, tokiuose kaip pvz. Panevėžys, Šiauliai būtų atsiradę daugiau darbo vietų? P.S. pats už dabartinę valdžią tikrai nebalsavau ir nebalsuočiau, bet immortallt liberalų sudievinimas verčia vemt.
Fikcija 2016-07-14 17:50
Idomi mes tauta issikovojome laisve tam, kad isnyktume