Pirmą kartą žmonijos istorijoje - šuolis be parašiuto iš >7 km aukščio (Video)  ()

42 metų skaidaiveris*, už nugaros turintis >18 000 šuolių patirtį (bet ne parašiutą), tapo pirmuoju žmogumi iššokusiu be parašiuto ir nusileidusiu į tinklą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2016-07-31 Pirmą kartą žmonijos istorijoje - šuolis be parašiuto iš >7 km aukščio (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po dviejų minučių laisvojo kritimo, Luke Aikins nusileido tiesiai į 30×30 m tinklą Big Sky filmo rančoje Simi Valley apylinkėse.

Lydimas džiaugsmo šūksnių, Aikinsas greitai išlipo, priėjo ir apkabino savo žmoną Monicą, kuri viską stebėjo nuo žemės su jų 4 metų sūnumi Loganu ir kitais šeimos nariais.

„Aš beveik levituoju, tai neįtikėtina“

„Aš beveik levituoju, tai neįtikėtina“ sakė skydiver, iškeldamas rankas virš galvos, kol žmona laikė snaudžiantį sūnų.

„Tai tiesiog nutiko! Net negaliu rasti žodžių,“ pridūrė jis ir padėkojo komandos nariams, du metus padėjusiems jam ruoštis šuoliui, surinkusiems tinklą, panašų į žvejybinio tralerio ir užtikrinusiems jo veikimą.

Tiesiogiai Fox TV kanalu, specialioje „Stride Gum Presents Heaven Sent“ laidoje transliuojamas šuolis vos nebuvo atšauktas, kai Aikinsas pasakė, jog Kino aktorių gildija įsakė jam dėl saugumo dėtis parašiutą. Su laidos prodiuseriais nepavyko iš karto susisiekti ir aptarti draudimą.

Jis minėjo, jog buvo nutaręs nepaklusti, nes su parašiuto kuprine nusileisti ant tinklo būtų daug pavojingiau. Jeigu būtų privalėjęs jį dėvėti, vis vien nebūtų traukęs virvelės.

„Be abejo, krisiu iki pat tinklo,“ sakė jis iš lėktuvo. „Tiesiog turėsiu susidoroti su nusileidimo su parašiutu ant nugaros pasekmėmis ir ką tai padarys kūnui.“

Likus kelioms minutėms iki šuolio, vienas iš laidos vedėjų pasakė, kad reikalavimas atšauktas. Aikinsas iš lėktuvo šoko be parašiuto.

Jis šoko su kitais trimis skaidaiveriais, dėvinčiais parašiutus. Vienas filmavo, kitas laikė dūmų įrenginį, kad žiūrovai nuo žemės galėtų sekti leidimąsi, o trečiajam Aikinsas perdavė deguonies balioną, kai jie nusileido iki aukščio, kuriame jo nebereikėjo.

Tada kiti išskleidė parašiutus ir jis buvo paliktas sau.

Aikinsas pripažino prieš šuolį nervinęsis ir kad jo motina vienintelė sakė nežiūrėsianti.

Kai jo draugui Chris Talley ši idėja kilo prieš porą metų, Aikins pripažino priėmęs ją šaltai.

„Nusijuokiau ir pasakiau, „Ok, puiku. Padėsiu surasti, kas tai galėtų atlikti,““ pasakojo jis The Associated Press kai praėjusią savaitę ruošėsi šuoliui.

Praėjus porai savaičių, Aikins paskambino Talley'iui ir pasakė, kad jis apsiima tai padaryti. Jis buvo atsarginis šuolininkas 2012 metais, kai Felix Baumgartner tapo pirmuoju skaidaiveriu, viršijusiu garso greitį, šokdamas iš 39 km aukščio.

42 metų nutrūktgalvis pirmąjį šuolį tandemu atliko, būdamas 12-os metų, o sulaukęs 16-os, atliko pirmąjį savarankišką. Nuo tol jis kasmet atlieka po kelis šimtus.

Jo tėvas ir senelis irgi buvo skaidaiveriai, o žmona atliko 2000 šuolių. Jo šeimai priklauso Skydive Kapowsin šalia Tacomos, Vašingtono valstijoje.

Aikinsas taip pat yra JAV Parašiutų asociacijos saugumo ir treniruočių konsultantas bei sertifikuotas mokinių ir skaidaivingo instruktorių mokytojas. Jo Para Tactics verslas rengia skaidaivingo treniruotes KJL Ruoniams ir kitoms elitinėms kovinėms pajėgoms.

www.cbsnews.com

*skydiver – lietuviškas vertimas „užsiimantis šuoliais su uždelstu parašiuto išskleidimu“, manau, pernelyg griozdiškas. Komentaruose smagu būtų sulaukti pasiūlymų, kaip reikėtų vadinti, užuot tiesiog skaidaivinus. Gal „nardangis“ – nardantis danguje?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()