Kaip atrodo šiandieninė Uzbekija keliautojo akimis: be policijos - nė žingsnio (Video)  (1)

Stulbinamų vaizdų pilna Uzbekija – bene pati įdomiausia Vidurio Azijos šalis. Bent jau taip mano apie 80 šalių spėjęs aplankyti keliautojas Augustinas Žemaitis, neseniai viešėjęs šiame Azijos egzotikos ir sovietmečio pėdsakų kupiname krašte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot keliautojo, yra du pagrindiniai dalykai, dėl ko jį sudomino šis kraštas. Tai – buvęs Šilko kelias bei didingi miestai (Chiva, Buchara ir Samarkandas), kuriais vyko šilko prekyba tarp Kinijos ir Europos. Antras dalykas – sovietmečio palikimas: tai ir Aralo jūra, kuri buvo nusausinta ir tapo Aralkumo dykuma, taip pat Nukuse esantis Savickio meno muziejus, kur buvo išslapstyti rusų disidentų dailininkų darbai, kiti objektai.

Apie 80 kraštų aplankęs A. Žemaitis pažymi, kad sovietmečio palikimas labai jaučiamas ir politinėje sistemoje, ypač dažna kyšių praktika.

Kalbėdamas apie Šilko kelią, A. Žemaitis pasakoja, kad jo paveldas labiausiai atsispindi pastatuose.

„Kuo skiriasi Uzbekija nuo, tarkime, Artimųjų Rytų šalių arba Indijos, kad pastarosiose šalyse yra išlikusi ta kultūra. Anais laikais Uzbekijoje sovietmetis iš pagrindų pakeitė tą kultūrą, dėl to tie pastatai atrodo kaip tam tikri muziejai po atviru dangumi. Ypač Chivos senamiestyje. <...> Pastatai nebenaudojami pagal tikslą, medresės uždarytos, mečetės taip pat arba virtusios kavinėmis“, – pasakoja keliautojas.

Plačiau apie tai – įraše (žiūrėti nuo 32:45):

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(4)
(4)

Komentarai (1)