Tas beribis žmonių patiklumas... Milijonai „Facebook“ narių stebėjo neegzistuojančią „tiesioginę trasliaciją“  ()

Dešimtys milijonų „Facebook“ narių šią savaitę susižavėję stebėjo tariamai tiesiogines transliacijas iš kosmoso ir astronautų darbą Tarptautinės kosminės stoties (TKS) išorėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau iš tiesų jie buvo mulkinami – feisbuke niekas tiesioginių transliacijų iš kosmoso nevykdo.

Bene didžiausio populiarumo susilaukė „Unilad“ ir „Viral USA“ paskyrose rodytos transliacijos – abi jas peržiūrėjo beveik 50 mln. „Facebook“ vartotojų.

Įtarimų sukėlė tai, kad jose buvo rodomi astronautų išėjimai į atvirą kosmosą, tačiau iš tiesų nuo rugsėjo 1 dienos nei vienas TKS astronautas nebuvo stoties išorėje.

Be to, apie šias transliacijas nė žodžiu neužsiminta NASA ir TKS paskyrose. NASA vėliau patvirtino, kad „Facebook“ kelias valandas rodytos transliacijos iš tiesų yra seni vaizdo įrašai.

„Viral USA“ rodytą vaizdo įrašą dar 2015 metų vasario mėnesį užfiksavo astronautas Terry Virtsas. Tuo metu „Unilad“ profilyje rodytas Rusijos kosmonautų išėjimas į atvirą kosmosą 2013-aisiais.

Visgi NASA šių transliacijų vykdytojams priekaištų neturi – atvirkščiai, agentūros atstovai teigė visuomet besidžiaugiantys, kai žmonės susidomi kosmosu. Beje, tiesioginės transliacijos iš kosmoso tikrai vyksta, tik jos rodomos ne kokiame nors socialiniame tinkle, o oficialioje NASA svetainėje (spauskite čia). 

TKS yra įmontuotos keturios vaizdo kameros: viena stoties atžvilgiu nukreipta į priekį, dvi – atgal, dar viena fiksuoja Žemę. Pirminis šio eksperimento tikslas – nustatyti, kaip dėvisi vaizdo kameros, veikiamos kosminės aplinkos (iš esmės, radiacijos).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(39)
(3)
(36)

Komentarai ()