Profesorius apie lietuviškas algas ir darbo našumą: „palyginus su Estija, čia kosmosas, kas vyksta“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Pumper 2016-11-06 11:39
Todėl ir pradėjau nuo "paprasto žmogaus", pagal kurį paskui ir politikai/verslininkai prisitaiko, nes ir patiem tokia situacija patogesnė.
UTF16 2016-11-06 11:53
Ar darbdavys kaltas, kad 6–8 iš 10 negali pasiūlyti jam nieko daugiau ir yra visiškai pakeičiami? Savo darbe aš pradėjau nuo paties mažiausio atlyginimo komandoje. Metams bėgant, be pagrindinės paslaugos, aš pažadėjau darbdaviui išmokti naujų dalykų, dar labiau išplėčiau savo kompetenciją, gerokai padidinau savo darbo efektyvumą ir dabar atlyginimai komandoje, nuo mažiausio iki didžiausio, skiriasi du kartus, nors teoriškai dirbamas toks pat darbas. Beveik visi kiti sėdi ir verkia: „Man mažai moka!“
kiesza 2016-11-06 14:00
Kuo didesnės pajamos tuo didesni mokesčiai. Link tokio modelio turime judėti. Nes Mma gavėjų išnaudojimas yra žema ir primena baudžiavą, kuomet žemiausias luomas išlaiko bajoriją..
Arthuras 2016-11-06 14:22
Tai kuo didesnės pajamos - tuo daugiau dabar ir sumokama. Jei nepasinaudojama kokia tai skyle. Skyles reikia užkamšyti - faktas. Kad bus nepatenkintų tokias skyles kamšant - irgi faktas. Kitaip ir būt negali. Kiek turgininkai spyriojosi, grasino, kad nebedirbs, jei kasos aparatus reikės pasistatyti. Kaip graudino, kad čia valdžia vargšus skriaudžia. Ir nieko neatsitiko.
S.J 2016-11-06 14:30
Taip, tu turejai tiksla ir jo siekiai, o yra zmoniu kurie nori gauti is karto. as sutinku, jog zmogus turi pagrysti savo tikslus, jei jis praso uz darba 1000, ir nieko mainais neduoda, tai tiek jis ir vertas, bet jei jis papraso 1000 ir svariais argumentais gali pagrysti savo prasyma, tai cia as suprantu, tik ne visada ir darbdaviai gali suprasti tuos argumentus, bet yra ir toks dalykas, kad ir paparastas zmogus kuris neturi dideles patirties ir kvalifikacijos gali uzsidirbti 500, nes yra darbstus ir pareigingas, visada gali atlikti pavestus darbus, kad ir nesudetingus, juos atlikti per trumpa laika kiek leidzia ta uzduotis, o ne tampyti laika, ir ziureti kiek dar liko iki darbo pabaigos. Siaip kiek as maciau lietuviu dirbanciu uzsienije ir kaip dirba jaunimas lietuvoje, tai bent puse tiek kiek uk dirba, lietuvoje idetu pastangu. Motyvacijos ir nera zmonems gerai ir darbsciai dirbti. Man pvz labai patinka japonai, jie yra tiek istikimi savo darbui ir kolektyvui, kad sedes ir darys iki galo darba. Pas juos didelis atsidavimas yra. Apie musu visuomenes idas jau n metu kalbama, bet pokyciai labai menki, nes stengiamasi islaikyti status qou. Pati visuomene turi pakeisti savo mastyma, ir suvokti, jog mokescius reikia moketi, nes is jos islaikoma valstybe, o valstybe ir yra visuomene, jog nereikia uzsimerkti pries neteisybe, korupcija, santazus, vagystes, nereikia numoti ranka del to ka negerai valdzia daro, ir galvoti, valdzia voge, valdzia vaga, valdzia voks, cia is kart yra susitaikymas su esama padetimi.
immortallt 2016-11-06 14:37
Kokios gali būti svajonės apie visiškai skaidrią valdžią, kai visuomenėje mažiausiai 40% patys korumpuoti iki ausų? Atsakant į "-" klausimą, jei išties geras inžinierius, tai jo negebėjimas surasti darbą mane stebina. Bet viso gyvenimo klaidų neištaisysi per metus. Kokios jo gyvenimo klaidos? Ką jis veikė ~35 gyvenimo metus, jei jaunas specialistas jį lengvai pakeičia? Nesukaupė jokios patirties ir pan. Ką galima padaryti? Mokesčių lengvatos įdarbinant asmenis, kuriems iki pensijos liko 5 metai ir mažiau. Perkvalifikavimo ar pan. programos sunkiai įsivaizduojamos, nes dauguma tokio amžiaus žmonių nėra linkę mokytis. Aiškina, kaip jie nieko naujo nebeišmoks arba viską kritikuoja. Pumper, esu dirbęs panašų darbą, toje pačioje įmonėje, tik papratesnius. Atitinkamai ir alga mažesnė buvo. Darbdavys reikalauja didesnės atsakomybės ir nelinkęs sukčiauti - itin sąžiningas. Tad tokio varianto nesiūlo. O jokių papildomų funkcijų darbdavys neatlieka. Ką siūliau, tai jei tiesiog darbdavys perkelia visą fondą per individualią veiklą, visa kita nepasikeičia. Darbuotojas labiau patenkintas atlyginimu, o darbdaviui tai nekainuotų nė cento. Darbų atlikimo atžvilgiu irgi niekas nepasikeistų. Tiesa, dauguma darbdavių ne tokie sąžiningi. Jei nepatiktų taip darbas, kurį atlieku, eičiau ieškoti kur "geresnės" užmokesčio sąlygos. SJ, kaip nesulyginamas dalykas? Iš sutaupytų pinigų nusiperki privačias alternatyvas, kurių kokybė aukštesnė ir dar lieka. Kas nesulyginama?
mch0lic 2016-11-06 16:45
nesimokančius ir nedirbančius <29metų jaunuolius. Kaip ir minėjau didžiausia problema yra informacijos sklaida, yra gal kažkur ir yra kažkokios programos, mokymai ir pan, bet apie tai geriausiu atveju skelbiama post factum, o koncentruojamasi į įdarbinimą už MMA ar kosminius 500-600€. Taip pat bent jau tose programose kurias radau, dirbantieji dalyvaut negali...
svetys 2016-11-06 16:47
- tol atskirtis didės. Tol toliau po truputį tapsim bananų šalimi, tuo toliau neseks emigracijos mastai ir tuo labiau artės laikas kai kils elementarūs kruvini neramumai (socialiniu pagrindu)... Deja, mūsų šalis nėra tokioj klimatinėj zonoj kaip kokia Bagota. Deja, ir investicijos į lūšnyno rezidenciją (ir gyvenimą joje) ten ir čia gali neracionaliai skirtis...
immortallt 2016-11-06 17:32
Atskirtis didėja, nes mokslas tampa vis svarbiau. Itin gabūs žmonės vis reikalingesni, o jų santykinai vis mažiau. Jei išties nori mažinti atskirtį, reikia investuoti į švietimą, į pagalbą žmogui patekusiam į bėdą, bet ne į jo išlaikymą. Bet kokios išmokos realiai atskirtį tik didins. Kaip? Dar mažiau stengsis dėl savęs, dar labiau reikės gabių žmonių, kuriem reikės mokėt dar daugiau. Beje, mažiausia atskirtis biednose šalyse, ne turtingose. Kaip čia taip? Nes visi ubagai. Juokingiausia, kai verkia, koks blogas gyvenimas, o taip gerai dar niekad negyveno, tik mato, kad kiti gyvena dar geriau.
AAA000 2016-11-06 19:07
Manau nusisneki. Valstybe turi uztikrint minimalu pragyvenima nemokamai visiems to pageidaujantiems pilieciams, jei mokesciu nasta ir pajamu ar veiklos kontrole virsija 50%+ valstybes kisimosi. Gabus zmones atsiranda tik kai yra laisvo laiko. Jei visa gyvenima reikes kovot del to, kad pavalgytum, nesusaltum ir turetum kur prisiglaust - tai gabumams vystyt tiesiog nebus laiko. Ir iskart nusistoves nebe vienalyte visuomene, o kastu sistema. --------- Del "mazu algu" problemos Lietuvoje as manau siam momentui didziausia problema yra valstybinio lygio korupcija. Isteka tiesiog pinigai is Lietuvos per visokius energetinius monopolius. Per karini biudzeta. Per skolinimosi islaidas. Ir pan. Verslas nespeja padengt vlstybines korupcijos islaidu net kartu su europos paramos isisavinimu. Manau sitoj vietoj didziausia problema ir sitas skyles reikia lopyt. Valstybes finansiniai srautai turi but pliusiniai. Ir uz tai turi atsakyt politikai po kiekvienos kadencijos. O jus tesiulot tik skirstyt "tai kas lieka" vis pagal kitokias, vis "gudresnes" ir "ismanesnes" metodikas... Sitas kelias niekur nenuves, kol globalesne problema nebus pasalinta...
Arthuras 2016-11-06 19:42
Kaip tai padaryt?
S.J 2016-11-06 19:53
O apie valstybes prasiskolinima geriau net nepradekit sneketi. Geriausiai gyvenanciis valstybes skolos yra kur kas didesnes.
S.J 2016-11-06 19:55
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... ernal_debt ir visos pirmos 10 valstybiu pagal skolas kuriose visi noretume gyventi ir dirbti. taip kad nereikia sneketi nesamoniu, apie praskolinta lietuva.
AAA000 2016-11-06 20:14
Nu nemoki analizuot. Ne skolos dydis svarbu gyvenimo gerovei. Svarbu yra palukanu padengimas. Mokumas. Mes c*h-ujovai gyvenam, nes musu veikla reguliuoja virs 50% (del to mazos algos), o garantiju suteikia zemiau 50% (socialine neteisybe). Siaures salys, tipo gerai gyvenantys skandinavai, kur daug apmokestina viska (perdetai kisasi) - suteikia ir daug socialines lygybes. Daugiau nei pas mus. O tos gerai gyvenancios salys kur valdzia visapusiskai nesiverzia reguliuot gyvenimo (maziau reguliuoja nei pas mus) gali pasiimt asmenine gerove per savo iniciatyva, ar darbstuma, ar atkakluma - nes tam yra salygos. Visi sie argumentai buvo naudoti diskusijoj. Bet nei vienas neveiks Lietuvoj, kol bus tokios akivaizdzios zirkles tarp valdisko reguliavimo ir nemokamu socialiniu paslaugu lygio. Turi but adekvacios proporcijos.
mch0lic 2016-11-06 21:06
Klausimas ar iš vis tą reikia daryt. Šiandien, jau sudarytos sąlygos nieko neveikt ir susirinkus pašalpas, nemokamus maitinimus vaikam, šildymo išmokas, maisto banko maistą išsidrėbus prieš teliką ar kompą keikt valdžia. Prisiminus mokyklos laikus, tie velteėžiai paprastai nuolat trukdydavo mokytis, matęs pavienių atvejų kai net visa klasė šaipydavosi iš pažangiausiųjų, universitetuose tie patys velteėdžiai pirkosi darbus, nusirašinėjo, o dabar garsiausiai rėkia apie socialinį teisingumą ir what not.
AAA000 2016-11-06 21:20
Nepakankamos dar salygos. Jei tu esi pilietis, niekuo neprasikaltes visuomenei ir gyveni Lietuvoje, tu automatiskai esi Lietuvos ekonominej erdvej ir automatiskai esi apmokestintas ir reguliuojamas. Jei nori normalios vakarietiskos visuomenes, ji turi dalintis su kiekvienu pilieciu be jokio isnakstinio pagrindo ar nusistatymo. O vat tokie kaip tu, kazka nusisneka, kad atseit jei geriau mokesi ir labiau stengesi, ar buvo gabesni - jiem automatiskai priklauso geresnis statusas visuomenes saskaita ar kazkokios papildomos lengvatos. Ne velnio. Jei tu protingesnis, ir sugebi geriau apgaudinet kvailius, tai nereiskia kad tu po to neturi dalintis su tais kvailiais. Vat tokius filosofus kaip tamsta ar immortal, kur cia svaigsta, kad visi turi dirbt ar atidirbinet pagal ju sufantazuotas normas del kiekvieno kasnio ir reikia is Lietuvos teleportint, jei norima kad visuomene geriau gyventu.
S.J 2016-11-06 22:04
As savo versla taip pradejau, suzinojau jog buvo seminaras apie naujo verslo kurima, apie tai kokiais finansiniais irankias galima dirponuoti ir panasiai. Bet cia kol nebuvo pasodune mr Coolnes i ukio ministerija ir kol visko nesusiko. As pasinaudojau verslumo skatinimo programa, invegos garantija, gavau max paskola mazoms imonems (tada buvo apie 84000 LTL) is kredito unijos. Su broliu pradejom savo versla. Jau gretai bus 4 metai, verslas jau isivaziaves, kreditas jau 68% padengtas liko metai ir bus galima sau dirbti. Nera lengva, bet reikia dirbti.
immortallt 2016-11-06 22:05
Tai gerai, turiu pasiūlymą. Lai valstybė visiems moka po 1,000€ į mėnesį ir niekas nebedirbam! Gi anot AAA000 viskas taip paprasta. Gi ir visos šalys, kurios iškilo ir tapo turtingos, tai tik dėl to, kad visiems viską dalijo nemokamai, ne dėl to, kad užsidirbo. O išmokos už nedarbą taip skatina kurti ir pačiam tobulėti! Dalintis su kiekvienu? Dalinasi. Nemokamas mokslas. Maitinimas. Gydymas. Apsauga. Ko dar nori? Nemokamai gyventi iki gyvenimo galo? Iš kieno kišenės? Kažkokios iliuzijos apie tai, kad valstybė išlaiko. Ne valstybė. Visuomenė. Nori didinti išmokas? Tai didinam mokesčius. Dvigubai.
mch0lic 2016-11-06 22:46
Tai apie ką aš kalbu - DALINAMĖS! Paimkim 3 žmones skirtinguose pozicijose - bedarbis, uždirbantis 500€ ir uždirbantis 2000€ ("ant popieriaus"). Bedarbis į biudžetą sumoka 0€, uždirbantis 500€ į biudžetą sumoka 253.55€, na ir uždirbantis 2000€ susimoka - 1103.6€. Paaiškink prašau kaip tas pašalpą gaunatis dalinasi? Gal už ačiū daktaru dirba? Gal gaisrininku, saugo mūsų miškus ir turtą nuo gaisrų? Įsivaizduok situaciją, abu dirbam už tą patį atlyginimą toje pačioje įmonėje, tu turi išveist vieną tūliką, aš 10. Norėtum keistis pareigom? Aš norėčiau, juk gausiu tiek pat, o dirbsiu 10 kart mažiau. O jei yra opcija už tą pačia sumą sedėt namuose ir nešveist nei vieno tūliko, vis dar šveistum 10?
immortallt 2016-11-06 23:07
mch0lic, gi kažkas kitas turi šveisti, tik ne jis. Jam gi taip nepasisekė.