Produktyvumo ekspertų patarimai, kaip geriausia planuoti savo laiką: jei darysite tokias klaidas, visa diena „šuniui ant uodegos“  (1)

Jei jūsų tikslas – vaisingas pokalbis su verslo atstovais, gali būti, kad užsakinėdami užkandžius, patiekalus ir gėrimus neatkreipiate dėmesio į tai, kas yra bene svarbiausia – produktyviausią dienos laiką, portale bbc.com rašo gyvenimo būdo žurnalistė Alina Dizik.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ryanui Estisui pusryčiai yra ne tik svarbiausias dienos valgymas, bet kartu ir laikas, kada jo rengiami susitikimai – patys produktyviausi.

Lyderystės ugdytojas ir konsultantas R. Estisas įsitikinęs, kad nei šurmulingi priešpiečiai, nei pietūs su įmantriais alkoholiniais gėrimais niekada savo poveikiu neprilygs itin ankstyviems – pusryčių meto – susitikimams.

Pagrindiniams dienos darbams – rytmetis

Siekdamas sutaupyti laiko, jis renkasi restoranus, kuriuose užsakymą galima pateikti tiesiai kasininkui ir atsisėdus už stalo iškart gauti savo patiekalą. Jo susitikimai netrunka ilgiau nei 45 minutes. Prieš išeidamas iš namų, R. Estisas 15 minučių medituoja ir išgeria puodelį kavos.

„Esu gavęs dozę kofeino, susikoncentravęs ir kryptingai susitelkęs“, – sako jis.

R. Estisas jau beveik niekada neberengia susitikimų per pietus arba „laimingomis valandomis“ ir taip per darbo dieną sutaupo bent porą valandų. Dabar pagrindinius savo dienos planus jis dažniausiai įvykdo iki 9 val. ryto.

„Rengdamas pusryčius [susitikimą] 7 val. ryto, aš išsaugau sau visą rytmetį“, – sako šiuo metu Mineapolyje (JAV) dirbantis vyras.

Kaip rašo A. Dizik, daugeliui iš mūsų nėra lengva atsitraukti nuo darbų ir vidurdienį skirti svarbiems susitikimams už įstaigos, kurioje dirbame, ribų. Produktyvumo ekspertai tikina, kad verčiau susitelkti ties viena užduotimi ir nuo jos neatsitraukti. Blaškymasis nuo vienos užduoties prie kitos, nuo darbastalio prie posėdžių stalo ir atvirkščiai, gerų rezultatų neduoda. O svarbiausia – tie, kurie praktikuoja dalykinius pusryčius, galėtų patvirtinti, kad svarbūs verslo reikalai tokio pobūdžio susitikimuose sprendžiami kur kas sklandžiau nei įprastuose.

„Kai nėra alkoholio, smegenys veikia visiškai kitaip, – sako amerikietė knygos „What the Most Successful People Do Before Breakfast“ (liet. Ką sėkmingiausi žmonės veikia prieš pusryčius) autorė Laura Vanderkam. – Visą dėmesį galima skirti verslo reikalams, gebama geriau susitelkti.“

Tačiau kalba ne tik apie produktyvumą. Susitikimų organizavimas po darbo valandų, pasak jos, yra „pagrįstas senamadišku darbo modeliu“.

„Moterims toks modelis, kai vienas šeimos narys yra atsakingas už pietų ruošimą ir vaikų migdymą, o kitas – visą vakarą laisvas ir gali eiti, kur nori, yra ypač nepriimtinas“, – teigia L. Vanderkam.

Dalykinių pusryčių galia

Pasak dalykinių pusryčių propaguotojų, sprendimai rytmetiniuose susitikimuose priimami greičiau, diskusijos veiksmingesnės ir sklandesnės. Pavyzdžiui, 2015 m. internetinės prekybos platformos „Flubit“ įkūrėjas Bertie Stephensas po vos valandą trukusių dalykinių pusryčių priėmė sprendimą dėl maždaug milijono eurų vertės finansavimo iš naujo investuotojo. Nuo tada jis tvirtai tiki rytmetinių susitikimų galia. B. Stephensas įsitikinęs – apsispręsti dėl sandorio per tokį trumpą laiką pavyko iš dalies dėl to, kad ryte susitikimo dalyviai dar nebuvo nuvargę nuo dienos darbų, todėl sugebėjo žymiai greičiau priimti reikiamus sprendimus. Dabar deryboms ar idėjų generavimo užduotims B. Stephensas renkasi tik ryto metą.

Pasak L. Vanderkam, nors rytiniam susitikimui rasti vietos dienotvarkėje yra gerokai paprasčiau nei įprastam – pietiniam ar vakariniam, pusryčių laikas rimtiems reikalams tvarkyti daugeliui vis dar ne itin nepriimtinas. Jos įsitikinimu, rytinį susitikimą „sušaukti galima kur kas greičiau, be to, mažiau tikėtina, kad dėl darbinių ar šeiminių aplinkybių, kurios paprastai neužklumpa 7 val. ryto, jį teks atšaukti“.

Tikintis priimti svarbius verslo sprendimus, beveik visada susitikimui verta rinktis ankstyvą rytmetį. Vis dėlto, yra ir tokių susitikimų, kuriuos geriau rengti po darbo. Tai, pavyzdžiui, ryšiams stiprinti skirti susitikimai. Pasak R. Estiso, santykiai geriau „klijuojasi“ po darbo, kai žmonės labiau atsipalaidavę.

„Jei vartojamas alkoholis, verslo reikalai nukeliauja į antrą planą“, – tikina R. Estisas.

Dėmesys detalėms

Dažniausiai dalykiniai pusryčiai netrunka ilgiau negu valandą, tačiau patartina iš anksto suplanuoti net ir menkiausias detales. Niujorke (JAV) dirbanti moteriškų rankinių linijos „Jemma“ įkūrėja Joanna Lau taip pat rengia susitikimus rytais, tačiau jie vėlesni. Įprastas jos verslo susitikimų laikas – 9 val. ryto. Pasak verslininkės, rengdama susitikimus kiek vėliau, ji dar turi galimybę valandą padirbėti namuose, be to, kuo vėliau iš ryto rengiamas susitikimas, tuo mažiau tikėtina, kad bus vėluojančių.

„Prieš kiekvieną susitikimą, atsižvelgdama į tai, ką ketinu aptarti, atlieku namų darbus – mintyse susikuriu darbotvarkę, – sako J. Lau. Pasak jos, priešingai nei per priešpiečius ar „laimingomis valandomis“, esminis rytinio susitikimo elementas – iš anksto informuoti visus dalyvius, kiek laiko truks susitikimas. Juk po susitikimo visų laukia dienos darbai.

Kad netektų gaišti laiko spūstyse, reikėtų rinktis abiem šalims patogioje vietoje esantį restoraną, kuris siūlo galimybę surengti dalykinius pusryčius. Patartina pasiieškoti tokio restorano, kuriame staliukai būtų išdėstyti atokiau vienas nuo kito, aplinka nebūtų triukšminga, veiktų belaidis internetas. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į personalą, kad susitikimo svečiams liktų kuo geresnis įspūdis, pataria Tokijuje (Japonija) įsikūrusio viešbučio „Peninsula Tokyo“, siūlančio japoniškus, kiniškus ir kontinentinius pusryčius, generalinė direktorė Sonja Vodusek. Pasak jos, vis dažniau aptarti verslo reikalų prie pusryčių stalo viešbutyje renkasi ne viešbučio svečiai.

Sėkmingiems verslo pusryčiams net nebūtinas restoranas. Pasak B. Stephenso, kad susitikimo dalyviai ankstyvą rytą būtų kuo mažiau apsnūdę, galima pagalvoti ir apie pusryčius lauke ar kitoje aplinkoje, kurioje nebūtina sėdėti už stalo. Svarbu sukurti kuo žvalesnę ryto atmosferą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(9)
(-5)

Komentarai (1)