Netrukus bus pristatyta lietuvio kurta mobili programėlė skirta padėti labiausiai vargstantiems: viskas turėtų veikti principu „ranka ranką plauna“  (2)

„Būk pokyčiu, kurį nori matyti“, – tokiu posakiu vadovaujasi Kopenhagoje gyvenantis 23-ejų Arnas Mazuronis, kuriantis mobiliąją programėlę, galbūt pakeisiančią sunkiai besiverčiančių lietuvių buitį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaune gimęs ir augęs Arnas į Kopenhagą išvyko vos baigęs mokyklą. Dar studijų metais jis ėmėsi savo verslo – vadovavo barams, konsultavo restoranus, klubus. Po kiek laiko žengė į virtualiąją erdvę ir dabar kartu su verslo partneriu užsiima renginių organizavimu bei interneto prekyba.

Jų kompanija, kurioje dirba per 150 žmonių, vykdo veiklą ne tiktai Danijoje, bet ir Jungtinėje Karalystėje bei Honkonge. „Nuo jaunystės žinojau, kad protingiau darbo vietą susikurti nei jos ieškoti. Taip ir padariau“, – aiškino A.Mazuronis.

Programa – jau netrukus

Verslininkai stengiasi neužmiršti ir sunkiau gyvenančių. Anksčiau jų įkurtas labdaros fondas „Detbarpant“ padeda benamiams Danijoje skatindamas aukoti grąžinti tinkamą tarą. Būtent šis projektas jiems pakišo naują mintį.

„Mes neturėjome žmonių, kuriuos galėtume siųsti į Kopenhagos senamiestį dalyti skardinių. Tuomet ir kilo programėlės idėja – bet kokio pobūdžio pagalbos platforma, kuria būtų lengva naudotis. Jos šūkis: „Mes padedame jums, padėkite kitiems“, – sakė Arnas.

Prieš pusę metų ant popieriaus lapo sukeverzotos idėjos dabar virto veikiančiu prototipu. Programėlę vartotojams kūrėjai pasiūlys jau kitų metų pradžioje.

Pradės nuo gimtinės

Pirmiesiems bandymams nuspręsta pasirinkti Baltijos šalis, mat čia susiklosčiusi nestandartinė padėtis: nors bendrasis vidaus produktas daug mažesnis nei Skandinavijoje, išmaniuosius telefonus turi daugiau nei pusė gyventojų.

Be to, viena šių šalių – Arno gimtinė. Svarbiausias programėlės kūrėjų tikslas – padėti surasti pagalbą tiems, kuriems jos labiausiai reikia, pavyzdžiui, neįgaliesiems, nepasiturintiems, pensininkams. Tačiau tiek pagalbą suteikti, tiek ją gauti galės bet kas.

„Jeigu ribotume programėlės naudojimą, laužytume pagrindinį projekto modelį – „visi vienodai lygūs“. Mūsų tikslas – skatinti kitokį skirtingų socialinių sluoksnių įvaizdį Lietuvoje. Juk visi esame vienodi.

Gyvename amžiuje, kai gyventi sveikai ir ekologiškai madinga, kai dėmesys klimatui yra didesnis nei bet kada, o socialinių akcijų vis daugiau. Lietuvoje keičiasi prioritetai ir vertybės, miestai atgyja,

Lietuva keičiasi kartu su visu pasauliu į gerąją pusę. Norime būti to pokyčio dalis, todėl skiriame dėmesį žmonėms“, – aiškino vienas projekto autorių.

Skatins padėti žmonėms

Programėlė veiks panašiu principu kaip pavėžėjimo paslauga „Uber“ ar apgyvendinimą siūlanti „Airbnb“, tiktai joje bus galima užsisakyti ar siūlyti įvairias paslaugas, darbus.

Naudotojai galės prašyti ir siūlyti įvairiausius dalykus: sutaisyti dviratį, padėti kraustantis į naują butą, atiduoti daiktus, pavedžioti šunį. Ką už tai gaus atliekantys paslaugas? Nelygu, ką pasiūlys „užsakovai“.

„Vartotojai neturėtų į tai žiūrėti kaip į darbą – tai yra savanoriška veikla. Viskas turėtų veikti principu „ranka ranką plauna“. Žmones skatinsime pačia idėja – norime, kad skaitmeninis amžius paliestų ir šį visuomenės sluoksnį. O į klausimą, kodėl kas nors turėtų dirbti už dyką, atsakysiu kitu klausimu: ar jūs nepadėtumėte?

Žinote, jei mano kaimynė paprašytų užnešti fotelį į penktąjį aukštą mainais už obuolių pyragą, net nesudvejočiau!“ – teigė A.Mazuronis.

Jei programėlė sulauks pasisekimo ir žmonės ja naudosis, jos kūrėjai svarsto, kad ateityje galėtų bendradarbiauti su įstaigomis, kurios rūpinasi socialiai pažeidžiamais žmonėmis, ar labdaros organizacijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(28)
(2)
(26)

Komentarai (2)