Profesionalas paaiškino, kuo iš tikro skiriasi statybinė mediena: ką reikėtų rinktis, norintiems aukščiausios kokybės

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2017-01-29 13:39
Straipsnis visiskas slamstas. Tik keli teisingi momentai pamineti. Tokiu straipsniu prisiskaites aplamai nieko nepastatysi is medzio. Su pigia mediena Lietuvoj yra taip: pjauna medi miske ir iskart zalia ispjauna, ir iskart parduoda pirmam paskambinusiam..., O toliau - dziaukis pats - visos sekancios problemos tavo... Pjauna pagrinde pusi ir egle. Kitka nelabai gausi. Na gal drebuliu ar berzu kokiu, kurie tetinka nebent liepteliams ir suoleliams daryt...Ten visoki azuola visokie vadybininkai skambineja pastoviai ir norinciu buna eile keli simtai i prieki...Visokius svogerius reikia aprupint. Paciam apsirupint ir pan. O jum - kazkokiam vienkartiniam klienteliui is gatves - tikrai neduos... Taigi apie pusi ir egle statybose tik ir reikia kalbet. Pusis greiciau puna - jei zalia. O egle atsparesne - gali statyt ir is zalios. Bet pusis maziau sakota ir grazesne - lygesne. Taigi tokiu taisykliu reikia prisilaikyt: 1. - geriausia issipjaut mediena ziema - maziausiai dregmes ir daugiausia naturaliu antiseptiku. 2. - ispjauta mediena reikia susisandeliuot, ir palaikyt bent metus, kad isdziutu. Turi but pakelta nuo zemes bent 20-30cm, sudeta tiesiai ir prislegta nors siektiek (kad neissiraitytu), sudeta su tarpais (kad nesuputu), apdengta (tik is virsaus, galima galus pridegt). Kruvos iki metro plocio - kad prieitu vejas is abieju pusiu, pageidautina saule tiesiogiai neapsviestu - ypac i galus. Va sitoj vietoj dauguma susimauna - puola puola - uzsiperka viska iskart - o paskui supudo mediena tiesiog... --------- Aisku visi dabar perka "ant smugo", taigi tada dar kitos rekomendacijos: 3. jei ne ziema (bet kada perki), ir nedziovinsit, o iskart statysit - geriau imt egle ir pertept antiseptiku. Jei ner egles - tada pusi ir pertept du kart antiseptiku. Arba pusi pertept ir padziovint nors siektek. Pusi rekia atsirinkt nuo egles iskart geriau, kai nusperki - tada spes nors siektiek padziut. Namo apaciai sunaudot pirma egle geriau. --------- O ten kokio azuolo ar maumedzio galima nusipirkt siektiek - kritinems vietoms. Slenksciams, palangems, verandu arba namo apatiniams vainikams ir pan. Bet siaip neapsimoka. Geriau yra tiesiog kai nusiperki egle ar pusi - sandeliavimo metu siektiek parusiuoji kokybe. Kai kurie medziai buna tankesnem rievem ir sunkesni - smalingesni, va tuos atsireki atskiron kruvon ir paskui naudoji kritinese vietose arba aptinei namo daliai - kuri labiau apkrauta. Dar - visada uzsipirkit keliais kubais daugiau, nei reikia pagal projekta. Dalis statybines medienos visada susigadina... Cia jum ne dailylentes - kur gali apskaiciuot 1 lentos tikslumu. Daugiau apie pigia statybine mediena nieko zinot ir nereikia...
BegantiKoja 2017-01-29 14:38
As visada kartais paieskau protingu komentaru po straipsniu, negu gaisti laika skaitant straipsni, nes raso tikri neismaneliai. Saunu,kad nepatingejai parasyti, buvo idomu paskaityti nors esu suvirintojas, bet turiu ir staliaus specialybe p.s. straipsnio net neskaiciau
bahuriux 2017-01-29 17:01
Tik patvirtinu, kad mediena statybinė pas mus yra žalia iškart pjauta tik iš miško ir kitokios nelabai eina įpirkti už pakenčiama kaina. Na aš bent jau pirkau eglinę už gerą kainą tuo metu ir tepiau antiseptikais. Kokybė išpjovimo, kaip buvo nuo senų laikų gaidiška, taip ir liko 2/5 ir lietuvoj kitaip nėra nei buve ir tikėtina nebus, čia kalbu apie konstrukcinę medieną, pvz. gegnėms murlotams ir tt. dar kokius bruselius 5X5 cm išpjauna pakenčiamai. Jei ką tai nuo dabar jau nebegausit leidimo namo statybai, jei tai nebus bent A energinio efektyvumo klasės namas, su rąstiniu įsipaišyti į A klasę yra neįmanoma, arba sienos bus 1 m pločio, arba kokius 35+ cm šiltalo dėti ant sienų, bet tada dingsta betokia tų rąstų prasmė. beto rastiniai namia natūraliai pasėda iki 10 cm per du aukštus, nes jei stayti iš sausos medienos ir tai yra leistina ir normalu. Karkasinio irgi nelabai įsivaizduoju su 40 cm sienų storio, nors galbūt visai ir įmanoma. Dar vienas "akmuo" į medinių namų kiemus, kai draudžiausi namą (ne medinį), vienos bendrovės išvis nedraudžia medinių kitos draudžia bet brangiai Tai pagalvokit ar tikrai norit tokio galvos skausmo.
R35P3CT 2017-01-30 00:47
O kodėl šaltuose kraštuose statomi rąstiniai namai, ar tarkim Norvegijoje skydiniai namai. Betonas juk traukia šaltį, ar aš klystu ? O iš komentarų suprasti galima, kad būtent betoniniai šiltesni... Tiesiog įdomu išgirsti žmogaus nuomonę kuris supranta apie tai. Beje apie medį esu matęs kaip netgi ilgai laikomas medis vandenyje ar net jį ten augina ir jis labai vertinamas, gal kas paaiškintu kodėl ?
bahuriux 2017-01-30 09:21
sienose ir ant lubų, ji apsaugo medieną, nuo pelėsiu, graužikų ir visokiu vabaliukų, dėj joje esančių boro rūgščių ir boro druskų, tai žymiai geresnė alternatyva mineralinėms vatoms.
immortallt 2017-01-30 10:25
Jei nori aukštos šiluminės varžos, tai jau reiktų nebe EPS o neoporą žiūrėti. Plonesnis sluoksnis pasiekti tą pačią varžą. Kaina išauga ne tiek ir daug. Dėl betono ilgaamžiškumo... Pažiūrėkit kaip atrodo apleistas namas po 20 metų. Bet koks neprižiūrimas statinys, iš bet kokios medžiagos ilgai nelaikys. Prižiūrėk medinį namą ir jis tarnaus tūkstantmetį. Beje, kas nors turit paskaičiavimus mūrinio A+ namo vs karkasinio/skydinio namo A+?
bahuriux 2017-01-30 11:07
Paskaičiavimus ko, šiltalų abiem reikia beveik vienodai. Dėl kainos labai jau daug skirtumų ir visokių niuansų, daug visokių galimų sprendimų, kokias medžiagas naudoti, dėl pamatų ir tt. Bet galutiniam variante, taspats gausis, tik medinam name nebus terminės masės, vasarą labai prikaitins, teks pleškinti elektrą ir vėsintis su kondyške, arba įsirenginėti nepigų geoterminį tada pasyviai atsivėsinsi apeinant šilumos siurblį. Ir jei norėsi parduoti, automatiškai kaina turėsi nuleisti lyginant su mūriniu, nes lietuviui neįrodysi, kad medinis namas yra gerai, nors tikrai neprastesnis bus Beto rašiau, kad su draudimu bus prastai, jei namas medinis, galima ir nesidrausti, bet paskolos neduos bankas. Jei iš savo pinigų statomas, tai vistiek nebus ramu jei nepdraustas. Pas mane nėra nei vienos vietos name kur degtu ugnis, nei katilų, nei židinių, nei viryklių dujinių, viskas ant elektros, bet apsidraudžiau antrą dieną kai tik prisiregistravom, na pas mus dar ir audrų kartais būna, tai kodėl neapsidraudus.
ekstrymas 2017-01-30 15:47
del draudimo.priesgaisrine isivesk,tereikia sięk tiek santechnikos igudziu ir aisku nuolat sildomu patalpu,kad vanduo neuzsaltu vamzdziuose.yra sausos sistemos variantas nesildomoms,bet to pats jau nepadarysi ir kainuos tikrai nepigiai.
kiesza 2017-01-30 17:52
O jai namukas ne iš eglinių rąstų, o ąžuolinių. Kokio storio tada sienos turėtų būt, kad įsipaišytų į A klasę ? Bėje, o kodėl toks įstatymas išleistas ? Juk jei žmonės nebestatys rastinukų daug įmonių bankrutuos arba turės persiorentuot į užsienį, bėje kodėl pas norvegus nėra tokio kvailo ribojimo ?
bahuriux 2017-01-30 21:28
Jo, gana kvaila lysti ES biurokratam į subines tik dėl pačio įlindimo fakto, kai tai visai nelogiška. Pas norvegus berods yra panašios tik kiek nuosaikesnės taisyklės, šiltalo jei jo liamda ~0,04, storis sienuose minimum 25 cm, stoge lygtai 30 cm, nu panašiai kaip mūsų buvo iki šiol C klasė ir lygtai dar privaloma vėdinimo sistema naujoj statyboj. Dėl rąstų nežinau gal egzistuoja išimtys.