Painiausi filmai galvosūkių mėgėjams (Video)  (8)

Šis sąrašas - galvosūkių mėgėjams. Net dėmesingiems žiūrovams nepavyksta iš pirmo karto pastebėti visų filmo detalių ir susieti visų įvykių ir personažų. Norint perprasti daugialypį siužetą, kai kuriuos filmus iš šio sąrašo gali tekti žiūrėti kelis kartus. O kai kurių, regis, išvis neįmanoma suvokti protu, juos galima tik pajausti...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2001 metų kosminė odisėja / 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)

Šis filmas - mokslo fantastikos šedevras ir ištisa epocha ne tik šiame žanre, bet ir pasaulio kine. Pasak Amerikos kino instituto, tai geriausias mokslo fantastikos kūrinys Holivudo, o gal ir pasaulio kino istorijoje.

Stenlio Kubriko kūrinys, nagrinėjantis žmogaus evoliucijos, technologijų, dirbtinio intelekto ir nežemiškos gyvybės temas jaudina žiūrovą, leisdamas akis į akį susitikti su didžiąja erdvės ir laiko paslaptimi.

Šventasis kalnas / The Holy Mountain (Alejandro Jodorowsky, 1973)

Šiame kultiniu tapusiame režisieriaus iš Čilės Alechandro Chodorovskio filme vaizduojama savotiška alternatyvioji tikrovė su daugybe religinių simbolių ir nuorodų į krikščionybę, Taro kortas, alchemiją ir mistinę filosofiją.

Veidrodis / Zerkalo (Andrej Tarkovskij, 1974)

Kino juosta daugeliu atžvilgių autobiografinė, pasakojanti apie A. Tarkovskio vaikystę. Tai visuotinai pripažintas vienas sudėtingiausių ir nuostabiausių A. Tarkovskio darbų. Puiki, labai asmeniška vizualinė poema.

Pi / Pi (Darren Aronofsky, 1997)

D. Aronofskio psichologinis trileris apie talentingą matematiką Maksą Koeną, kuris gyvena uždarai ir yra kamuojamas paranojų. Jis visas jėgas atiduoda skaitmeninio kodo, prognozuojančio biržos akcijų kurso pasikeitimus, paieškoms. Jo suprojektuotas kompiuteris pateikia skaičių derinį, kuris gali ne tik prognozuoti fondų biržos elgesį, bet ir reiškia tikrąjį Dievo vardą. Dabar Maksą persekioja ir Volstryto analitikai, ir fanatikai iš slaptos religinės sektos.

Ši nespalvota kino juosta - pirmasis pilno metražo Dareno Aronofskio darbas. Nepaisant kuklaus vos 60 tūkst. dolerių biudžeto, filmas puikiai perteikia emocijas apšvietimu ir muzika.

Pamirštas greitkelis / Lost Highway (David Lynch, 1997)

Kaip ir visi Deivido Linčo filmai, tai yra keisčiausias paralelinių pasaulių ir paslaptingų simbolių labirintas. Kūrėjai filmo žanrą apibūdino kaip „XXI a. juodąjį siaubą“. Filme pasakojama, kaip saksofonininkas Fredas Medsonas yra pripažįstamas kaltu dėl žmonos nužudymo ir nuteisiamas mirties bausme elektros kėdėje. Bet prieš nuosprendžio vykdymą vietoj jo kameroje aptinkamas kitas žmogus.

Egzistencija / eXistenZ (David Kronenberg, 1999)

Keistas nuotykis, į kurį įsitraukia geriausia kompiuterinių žaidimų dizainerė pasaulyje Alegra Geler (Jennifer Jason Lee) ir stažuotojas apsaugininkas Tedas Paiklas (Jude Law) garantuotai supainios ir herojus, ir žiūrovus. Neįmanoma suprasti, kur yra tikrovė, kur virtuali erdvė, kur sapnas, ir ar žaidimas baigėsi.

Matrica / Matrix trilogy (Andy Wachowski, Larry Wachowski, 1999-2003)

Kultinis mokslo fantastinis veiksmo filmas, paskleidęs daugybę naujų idėjų. Tikras fantastikos šedevras apie dirbtinę tikrovę, sukurtą mąstančių mašinų. Gausu aliuzijų į įvairias religijas ir filosofijas, mitologiją, literatūrą, kitus filmus.

Prisimink / Memento (Christopher Nolan, 2000)

Psichologinis detektyvas apie vyruką, vardu Leonardas Šelbis, kurį kamuoja keistas atminties sutrikimas. Jo galvoje niekas neišlieka ilgiau kaip 15 minučių. Herojus prisimena viską iki žmonos mirties, bet nuolatos pamiršta nesenus įvykius ir aplinkui esančius žmones. Leonardas yra priverstas sau palikinėti nuotraukas, raštelius ir net darytis tatuiruotes, kad rastų žmonos žudiką ir jam atkeršytų.

Žagsulys / Hukkle (Djordis Palfi, 2002)

Keistame Vengrijos kaimelyje prie savo namo sėdi senukas ir niekaip negali nustoti žagsėjęs. Regis, čia nieko nepaprasto įvykti negali, bet istorija yra pilna keistenybių. Vienas po kito žūsta vietos vyrai, tirti šią bylą imasi jaunas policininkas. Filmas nufilmuotas originaliu stiliumi, dialogų čia beveik nėra.

Kontrolė / Kontroll (Nimrod Antal, 2003)

Vengrų filmas apie niūrią ateitį, kurio veiksmas vyksta metro. Jo herojai - grupelė metro kontrolierių, beveik neišlendančių iš požemio. Jų gyvenimas ima keistis, kai atsiranda maniakas, stumiantis žmones po atvykstančių traukinių ratais, ir mergina lokio kostiumu. Filmas išties įspūdingas, kupinas genialių perėjimų nuo dramos prie komedijos, nuo komedijos prie trilerio. „Kontrolė“ - vienas iš keisčiausių, sudėtingiausių ir įtempčiausių filmų.

Detonatorius / Primer (Shane Carruth, 2004)

Kai kurie kritikai šią mokslo fantastikos dramą pavadino filmu „mąstantiems žmonėms“. Intriga rutuliojasi aplink atsitiktinį atradimą, suteikiantį galimybę dviem mokslininkams fizikams keliauti laike. Jie nutaria grįžti į praeitį ir susikurti sau puikią ateitį. Į siužeto chaosą įsipina etinio pobūdžio klausimai. Tai protingas kinas su nemažai nutylėjimų.

Vidaus imperija / Inland Empire (David Lynch, 2006)

Vienas painiausių šiuolaikinių filmų, psichologinė drama be nuoseklaus siužeto, trileris su avangardistiniais elementais, o trumpiau tariant - 3 val. trukmės psichologinis eksperimentas.

Ponas Niekas / MR. Nobody (Jaco Van Dormael, 2009)

Planetos gyventojai seniai yra nemirtingi, jų ląstelės yra dirbtinai atnaujinamos ir organizmai nesensta. Jie su malonumu stebi televizijos šou, kurio pagrindinis herojus - paskutinysis mirtingasis, 118 metų senukas Nemo, pasakoja įvairias istorijas iš savo gyvenimo, dažnai viena kitai prieštaraujančias, taip klaidindamas žiūrovus. Koks gi buvo jo tikrasis gyvenimas? Tai filmas apie tai, kad kiekvienas žmogus yra priverstas rinktis, ir, kol jis nepasirinko, yra be galo daug galimybių.

Debesų žemėlapis / Cloud Atlas (Lana Wachowsky, Lilly Wachowsky, Tom Tykwer, 2012)

Tomas Henksas (Tom Hanks), Hju Grantas (Hugh Grant), Helė Beri (Halle Berry) ir kiti garsūs aktoriai šiame fantastiniame epe, aprėpiančiame kelis amžius, vaidina po keletą vaidmenų. Iš pirmo žvilgsnio beviltiškai nerišlų pasakojimą apie kelias skirtingais laikotarpiais besiplėtojančias istorijas vienija viena tiesa, kad viskas pasaulyje yra susiję.

Priemaiša / Upstream Color (Shane Carruth, 2013)

Scenaristo ir režisieriaus Šeino Keruto filmas pasakoja apie du žmones, kurie yra užkrečiami paslaptingu parazitu ir netenka prisiminimų bei savimonės, todėl jų gyvenimą valdo piktadarys. Jie bando sujungti nerišlius prisiminimų fragmentus į visumą ir vienas kito asmeninį gyvenimą pradeda priimti kaip savo.

Ryšys / Coherence (James Ward Byrkit)

Vakarieniauti susirenka draugų kompanija. Kaip tik tuo metu pro Žemę skrieja Milerio kometa, apie kurią pasakoja vienas iš vakarienės dalyvių. Staiga dingsta elektra, mobilusis ryšys. Tolesni įvykiai - vis keistesni ir mįslingesni.

Po oda / Under the Skin (Jonathan Glazer, 2014)

Šiame Džonatano Gleizerio filme bene geriausią savo vaidmenį suvaidino Skarlet Johanson (Scarlett Johansson). Čia ji - ateivė iš kitos planetos, priėmusi žmogaus išvaizdą. „Po oda“ stulbina: žiūrovas žiūri į ekraną plačiai išpūtęs akis, bandydamas suvokti ir interpretuoti tai, ką mato. Dėmesio centre - žmogaus sąmonė ir asmeniniai įspūdžiai bei pojūčiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vakarų ekspresas
Vakarų ekspresas
Autoriai: Milda Kunskaitė
(37)
(2)
(35)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: