„Tobula audra“ prasidėjo netikėtai: garsūs JAV pareiškimai stipriai kirto Rusijos ekonomikai  (1)

Kovo 8-osios vakarą naftos rinkose buvo užfiksuotas nedidelis „žemės drebėjimas“ – naftos vertė krito stipriausiai per paskutinį pusmetį, kritimas užsitęsė ir kitą dieną, o kartu su savimi „nusitempė“ ir Rusijos rublio vertę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienio popietę „Brent“ naftos kaina pasiekė 51,58 dolerio už barelį. Tai buvo stipriausias kritimas nuo 2016-ųjų lapkričio, kuomet OPEC paskelbtos naujienos dėl mažinamo naftos gavybos kiekio rekordiškai žemos kainos pradėjo kilti į viršų.

Naftos kainų kritimas, anot „Bloomberg“, prasidėjo po JAV paviešintų valdžios duomenų, kad OPEC šalių ir prie jų prisidėjusių kitų valstybių-naftos gavėjų pastangų mažinti naftos gavybą neužteko siekiant sumažinti resursų tiekimą į JAV. Tuo pačiu buvo paskelbta, kad šalyje yra sukauptos rekordinės (nuo pat 1982-ųjų) 528,4 mlrd. barelių naftos atsargos. Vien per vasario 24 – kovo 3 laikotarpį buvo sukaupta 8,22 mln. barelių.

Šis rodiklis gerokai viršijo analitikų prognozes, anot kurių turėjo būti sukaupta 1,7 mln. barelių. Maža to, JAV išaugino savo naftos eksportą (nuo 721 tūkst. iki 897 tūkst barelių per parą) ir padidino gavybą. Ekspertai vakar dienos reiškinį vadina „tobula audra“, kuomet vienu metu sutampa keli ar daugiau tarpusavyje nesusijusių rinkai poveikį darančių veiksnių.

Prancūzai skelbia apie naujus projektus

Tą pačią dieną buvo paviešintas prancūzų giganto „Total“ pranešimas, kuriame atskleisti investiciniai planai dar dešimčiai didžiulių projektų visame pasaulyje. „Šiandien aš jau galiu paskelbti, kad mes turime strategiją, kuri numato dešimtį projektų artimiausius 18 mėnesių įvairiose pasaulio šalyse,“ – teigiama pranešime.

Maža to, prancūzų bendrovės vadovas Patrickas Pouyanné paskelbė, kad naujoji skalūnų dujų revoliucija JAV taps pagrindiniu faktoriumi naftos rinkai artimiausiu metu. „Gavybos situacija JAV, kaip jūs žinote, gerėja, o jie dar nori grįžti ir prie anglies gavybos – efektyvi gavyba bus esminis rinką formuojantis artimiausiu metu,“ – pareiškė jis „CERAWeek“ konferencijos metu.

Kainos nuo rekordinių žemumų kilti pradėjo 2016-ųjų lapkritį, kuomet buvo pasiektas susitarimas dėl naftos kainų rinkos stabilizavimo.

Naftos kainos kritimas – nemalonumai Rusijos rubliui

Rublis ir Rusijos akcijos krenta paskui naftą, praneša „Vedomosti“. Tačiau vien tuo „naftos rizika“ rubliui nesibaigia, cituojamas ekspertas Aleksandras Novikovas: „vakar paaiškėjo, kad JAV planuoja leisti naftos ir dujų telkinių žvalgybą Meksikos įlankoje – Donaldo Trumpo pažadai išgyvendinti šalyje energijos trūkumą tampa realybe“.

Artimiausiu metu, anot eksperto, rublis susilpnės iki 60-ies už dolerį, o jeigu nafta neišsilaikys 53,5 dolerio už barelį lygyje – ir dar stipriau (ketvirtadienį naftos kaina svyravo apie 52 dolerius už barelį). Mūsų nuomone, „Brent“ kaina šiuo metu nėra pastovi ir 53 doleriai už barelį yra esminis techninis palaikymo lygis. Vertei kritus žemiau šios ribos prasidės problemos rubliui,“ – savo prognozę rašo „Sbrebank CIB“ analitikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(70)
(5)
(65)

Komentarai (1)