Mokslininkai pakartojo liūdnai pagarsėjusį Milgramo eksperimentą (Video)  (4)

Jei nors truputį domitės mokslo eksperimentais, tikriausiai esate girdėję apie Milgramo eksperimentą. Paaiškėjo, kad originaliojo eksperimento rezultatai

puikiausiai pasitvirtina ir dabar, 90 procentų naujojo tyrimo dalyvių sutinka „elektra nukrėsti“ nekaltą žmogų tiesiog todėl, kad taip buvo liepta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Praėjus pusei amžiaus po Milgramo atlikto paklusnumo autoritetui tyrimo, stulbinamai daug subjektų vis dar linkę nukrėsti elektra bejėgį asmenį“, rašo tyrėjų komanda.

Šis itin kontroversiškas bandymas, kurį pačioje praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio pradžioje atliko Jeilio universiteto psichologas Stenlis Milgramas, rėmėsi nacių pavaldinių elgesiu. Milgramas norėjo išsiaiškinti, ar jie buvo iš tiesų blogi ar tiesiog linkę paklusti aukštesnio rango lyderių įsakymams.

Tikrinant šią teoriją, stebėtojas – vaidinantis autoritetingą mokslininką – stovi kambaryje su dalyviu, kuris sėdi prieš mygtukus ir mikrofoną. Tada dalyvio prašoma užduoti asmeniui, „mokiniui“, kurio atsakymus girdi jis ir girdi per mikrofoną, klausimų seriją.

Išgirdęs klaidingą atsakymą, dalyvis turi paspausti pirmą mygtuką, siunčiantį mokiniui silpną elektros šoką, kuris krūpteli nuo skausmo. Tai tęsiasi, dalyvis užduoda daugiau klausimų, ir, kaskart, kai mokinys pateikia neteisingą atsakymą, jam siunčiamas vis stipresnis elektros šokas.


Britų iliuzionisto Derreno Browno prieš keletą metų atliktas Milgramo eksperimentas

Tačiau atsakinėjančiųjų elektra iš tiesų nekrečia. Jie iš tiesų yra tyrėjų padėjėjai, dalyvaujantys eksperimente, ir tyčia į tam tikrus klausimus pateikiantys klaidingus atsakymus, kad dalyvis turėtų juo „nukrėsti“ vis stipriau. Kad viskas atrodytų realiau, dalyvis dažniausiai paveikiamas labai silpna elektros srove.

Šio eksperimento tikslas – pažiūrėti, kiek ilgai dalyvis tęs eksperimentą prieš atsisakydami dalyvauti. Kai kurie kvestionuoja tai, ką jie daro arba reiškia protestą stebinčiam „mokslininkui“, kuris liepia jiems tęsti bandymą.

Turbūt intuityviai manote, kad dauguma žmonių bandymą nutraukė gan anksti. Tačiau iš tiesų, atliekant bandymą dauguma dalyvių tęsė jį iki galo.

Taigi, visiškai normalūs žmonės pasirengę daryti siaubingus dalykus tik todėl, kad aukštesnio rango asmuo liepia jiems.

Šis naujas tyrimas, publikuotas Social Psychological and Personality Science žurnale, buvo atliktas Lenkijoje 2015 metais, ir tai buvo pirmasis Rytų Europoje atliktas Milgramo eksperimentas. Tai, kad 90 procentų dalyvių atliko bandymą iki galo, žinoma, kelia nerimą, bet verta paminėti, kad bandymas buvo atliekamas tik su 80 žmonių – tikrai nedidele žmonių imtimi.

Vėl populiarėjant autoritarizmui, šis eksperimentas tikrai aktualus. Ar dabar žmonės blogus dalykus atliktų dėl stiprios politinės įtakos? Naujasis tyrimas rodo, kad veikiausiai atliktų.

Reikia pabrėžti dar vieną dalyką. Lenkijos SWPS socialinių ir humanitarinių mokslų universitetas, išsiaškino, kad „atsisakančių vykdyti ekperimentatoriaus komandas skaičius buvo tris kartus didesnis, kai [mokinys] buvo moteris.“


Autoritarizmo politologija

Robin Andrews
iflscience.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(0)
(39)

Komentarai (4)