Rusija parodė, kaip ledinėje Arktyje atrodo naujausia karinė bazė  ()

Rusijos gynybos ministerija oficialiai pristatė savo naujausią karinę bazę, kuri statoma ledinėje Arktyje. Naujoji bazė primena milžinišką trikampį, kuris yra papuoštas Rusijos trispalve, skelbia „The Moscow Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Raudona, balta ir mėlyna spalvomis nudažyta karinė bazė iškilo Prano Juozapo Žemėje – Rusijai priklausančiame salyne Arktyje, kur temperatūra nukrenta net iki 44 laipsnių šalčio, o sniegas laikosi 200 dienų per metus. „Arktiniu trilapiu“ pavadinto plotas – daugiau nei 14 tūkst. kvadratinių metrų.

Rusija jau yra pastačiusi panašią karinę bazę „Šiaurinis dobilas“ Kotelno saloje Rytų Sibiro jūroje. Šią labiausiai į šiaurę nutolusį Rusijos karinį kompleksą gynybos ministras Sergejus Šoigu praminė Nagurskio bazę. Toks pavadinimas buvo suteiktas, nes netoliese yra įrengta sena aviacijos bazė. Už naująją Arkties karinę bazę bus atsakinga Rusijos šiaurinis laivynas, kurio pagrindinis štabas yra Murmanske.
 

Nagurskio bazėje, kuri bus baigta statyti jau šiemet, bus įrengtas kino teatras, stalo teniso bei biliardo stalai. Bazėje bus dislokuoti apie 150 Rusijos karių, joje bus galima laikyti tiek kuro bei maisto atsargų, kurių užtektų mažiausiai pusantrų metų. Iš vieno pastato į kitą kariai galės pereiti neišlįsdami į lauką. Kremlius jau nuo 2014-ųjų pradėjo stiprinti karines pajėgas Rusijos Arktyje.

Pernai Jungtinėms Tautoms Rusija pateikė prašymą dėl išskirtinių teisių į didelius plotus aplink Šiaurės ašigalį, o šioje teritorijoje surengė dideles karines pratybas. Tuos pačius Arkties plotus savinasi Kanada, Norvegija, JAV ir kitos Arktinės šalys. „Niekas iki šiol dar nebuvo apsiėmęs panašaus dydžio projekto“, – pareiškė Šiaurinės flotilės vadas admirolas Vladirimas Koroliovas.

Flotilės vadas pridėjo, kad oro gynybos kariniai vienetai šiauriausioje Rusijos dalyje yra pilnoje karinėje parengtyje ir gali vykdyti savo paskirtas misijas. Prano Juozapo žemėje Rusijos kariuomenės nebuvo nuo praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio. Prieš porą metų Šiaurinė flotilė ten dislokavo savo oro gynybos techniką.

Pernai buvo vėl atidarytas ir lėktuvų pakilimo takas, ant kurio nusileisti gali ir dideli statybines medžiagas atgabenantys krovininiai lėktuvai. Rusija toliau plės savo karinius įtvirtinimus Arktyje. Įvairiose salose planuojama įrengti mažiausiai 13 aerodromų.

Rusijos Federacijos gynybos ministerija noriai kalba ir demonstruoja naująją karinę bazę. Smalsuoliai kviečiami ir į virtualią ekskursiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(19)
(-7)

Komentarai ()