JTO pranašauja baisiausią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų  ()

Daugiau nei 20 milijonų žmonių keturiose šalyse jau artimiausiais mėnesiais atsidurs bado pavojuje. Jungtinių Tautų organizacija pranašauja baisiausią humanitarinę krizę nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų, rašoma „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau reakcijos į nepaprastąją padėtį nėra – nei iš valdžios atstovų, nei žmonių.

Praeitą savaitę JT Humanitarinės veiklos koordinavimo taryboje buvo paskelbta, kad surinkta vos 43 proc. lėšų iš reikalingų 6,27 mlrd. dolerių, būtinų norinti išvengti bado Jemene, Somalyje, Pietų Sudane ir Nigerijoje jau šiais metais.

Tarptautinio gelbėjimo komiteto apklausos rodo, kad net 85 proc. amerikiečių nieko nenutuokia apie tai, kad milijonai žmonių neturi būtiniausių produktų.

Mažiausiai nušviečiama tragedija

Komitete tai vadinama „mažiausiai nušviečiamu, tačiau tuo pačiu, pačiu svarbiausiu mūsų laikų klausimu“. JT, JAV valdžios ir įvairių organizacijų pateikiami duomenys patvirtina šią informaciją.

Anot JAV tarptautinio vystymosi agentūros turimos informacijos, daugiau nei pusei Somalio ir Pietų Sudano gyventojų yra būtina skubi maisto produktų pagalba. Pilietiniai karai šiose šalyse ir skurdūs pavasario lietūs privedė prie aštraus maisto produktų trūkumo.

Nigerijoje grėsmė iškilo 5 mln. žmonių šiaurės rytų provincijose, kur aktyviai veikia „Boko haram“ teroristai.

Košmaras Jemene

Tačiau labiausiai šokiruoja pranešimai iš Jemeno, kur JT duomenimis humanitarinės pagalbos reikia net 20 mln. žmonių. Maža to, kad jiems trūksta maisto produktų, nuo balandžio pabaigos daugiau nei 330 tūkst. žmonių nukentėjo nuo choleros protrūkio.

Beveik kas valandą miršta žmogus. Valstybės-donorės suteikė mažiau nei 40 proc. pagalbos, kuri yra būtina Jemenui, kad nutrauktų badą, ir neseniai valdininkai buvo priversti paaukoti dalį šių lėšų, kad paskirtų juos kovai su plintančia cholera.

Visose trijose šalyse vaikai pasmerkti neproporcingai didelei rizikai: pasak vietinių savanorių organizacijų atstovų, 1,4 mln. vaikų dėl milžiniško skurdo gali numirti artimiausiais mėnesiais, jeigu neatsiras papildomų resursų.

JAV palyginus dosniai atsiliepė į JT prašymus. Iš esmės tai nulėmė Kongreso sprendimas, kuris pervedė į tarptautinės organizacijos biudžetą dar 990 mln. dolerių keturių valstybių humanitarinei pagalbai.

JAV organizacijos imasi gelbėti regioną

Ir nors visuomenė dar iki galo nesuvokia problemos mąsto, vienu iš vilties suteikiančių įvykių tapo precendento neturinčio aljanso, sudaryto iš aštuonių didžiausių JAV privačių organizacijų, susibūrimas dėl pagalbos.

Globali nepaprastųjų įvykių koalicija praėjusią savaitę pradėjo dviejų savaičių lėšų rinkimo kampaniją. Ji pritraukė kelių didžiųjų JAV bendrovių, tokių kaip „Blackrock“, „PepsiCO“ ir „Google“ dėmesį; lėšos bus paskirstytos tarp grupių ir panaudotos keturių šalių gelbėjimui.

Grupės atstovai pripažino, kad tolimesnis delsimas gali turėti fatališkų pasekmių. „Krizė, – pasakojo Caroline Miles, vykdančioji „Save the Children“ asociacijos direktorė, – iš tiesų artėja prie apogėjaus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(5)
(11)

Komentarai ()