Kodėl Thomas Edisonas į pokalbius dėl darbo atėjusių žmonių prašydavo pavalgyti sriubos?  (11)

Pokalbiai dėl darbo - tikras menas. Vienos įmonės kuria suktus klausimus, kitos siekia atėjusius šokiruoti, o trečios iš karto prašo imtis darbo, kad patikrintų atėjusiųjų kompetenciją. Tuo tarpu vienas garsiausių pasaulio išradėjų ir verslininkų Thomas Alva Edisonas atėjusiems pasiūlydavo sriubos. Aišku, ne be priežasties.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Thomas Edisonas turėjo visą verslo imperiją, tačiau savo mokslinius asistentus priimdavo pats. Jam buvo svarbu, kad šie žmonės tiktų prie jo charakterio ir reikalavimų, todėl atrankos niekam nepatikėdavo. Tačiau net ir geriausi jauni mokslininkai atėję į pokalbį dėl darbo turėjo nustebti, kuomet Edisonas jų paprašė suvalgyti lėkštę sriubos. Iš karto aišku, kad tai - kažkokia gudrybė, bet kokia? Ką Edisonas tikėjosi pamatyti ar išgirsti?

Pasirodo, Edisonui rūpėjo ar pašnekovai į sriubą įsibers druskos ar pipirų prieš ją paragaudami. Jei taip kuris padarydavo, automatiškai būdavo eliminuojamas iš atrankos. Edisonui netiko prielaidas darantys žmonės - iš kur galima žinoti, kad sriubai trūksta druskos jos net neparagavus? Edisonas manė, kad nepamatuotos prielaidos yra inovacijų žudikės, todėl tokių žmonių vengė.

Kiekvienas žmogus aplinką turi suvokti per mažyčius bandymus. Sriubai netrūksta druskos, nebent jums taip pasirodė po to, kai ją paragavote. Jei žmogus Edisono laboratorijoje kurį nors reiškinį ar potencialų išradimą nurašytų kaip nesąmonę, kuriai negali pasisekti, pats Edisonas prarastų laiko ir pinigų. Todėl, kad ir koks keistas šis testas būtų, iš tikrųjų jis išbando labai svarbią žmonių savybę. Kita vertus, ar daug susijaudinusių žmonių, dalyvaujančių pokalbyje su pačiu Thomu Edisonu galvotų apie sriubos skonį?

Šiais laikais verslininkai prigalvoja įvairiausių testų. Aišku, kad potencialūs darbuotojai jiems ruošiasi, todėl pokalbyje yra pasitempę, kalba taisyklingai iš anksto išmoktas frazes. Daugiau sužinoma iš tų testų, kuriems pasiruošti neįmanoma. Potencialūs darbuotojai stebimi, kuomet laukia už durų, jiems užduodami su darbu nesusiję klausimai, juos stengiamasi nustebinti netikėtomis užduotimis.

Visgi, vargu ar kas šiandien vykdo Edisono sriubos testą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(108)
(11)
(97)

Komentarai (11)