Už ką paskirtos Šnobelio 2017 premijos: kodėl katė yra skystis, o geriausias būdas išgydyti knarkimą - Australijos aborigenų instrumentas  ()

JAV paskelbti Šnobelio premijos, kuri yra prestižinės Nobelio premijos parodija, laureatai. Šnobeliais apdovanojami abejotini pasiekimai, kurie visgi verčia susimąstyti apie mokslo naudą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo universitete paskelbti Šnobelio premijos 2017 metų laureatai. Visi nominantai bus apdovanoti po 10 trilijonų Zimbabvės dolerių. Laureato kalba turėjo trukti ne ilgiau nei minutę, kuriai pasibaigus, aštuonmetė mergaitė ištardavo: „Prašau, jau gana. Man nuobodu“.

Patį įdomiausią „atradimą“ padarė Marc-Antoine Fardin, kuriam „pelnytai“ atiteko fizikos premija. Jis pademonstravo, kad katės yra skystis. Fardinas akcentavo, kad katės įgyja talpos, kurioje yra, formą, kas yra būdinga skystos agregatinės būsenos kūnams. Taikos premija skirta komandai, kuri pareiškė, jog grojimas didžeridū — Australijos aborigenų pučiamuoju muzikiniu instrumentu — užkerta kelią miego obstrukcinės apnėjos sindromui (kvėpavimo judesių sustojimui), o taip pat išvaduoja nuo knarkimo.

Geriausiais „šnobelio“ ekonomistais paskelbta grupė, kuri išsiaiškino, kaip kontaktai su krokodilais veikia žmonių azartinių žaidimų poreikį. Paaiškėjo, kad kai kurie žaidėjai kontaktą su pavojingu plėšrūnu vertino kaip pergalės pranašą. Anatomijos premiją gavo Jamesas Heathcote'as, išsiaiškinęs, kad žmogaus ausys didėja vidutiniškai po 0,2 mm per metus. Premija biologijos srityje teko mokslininkams, išsiaiškinusiems, kodėl Neotrogla genties vabzdžių patinai ir patelės „apsikeitė“ lyties organais. Paaiškėjo, kad penį primenantis organas patelėms reikalingas tam, kad išlaikytų patiną poravimosi metu.

Premija hidrodinamikos srityje atiteko komandai, parodžiusiai, kaip reiki vaikščioti su kava, jos neišlaistant. Geriausia puodelį laikyti už viršaus, o dar galima eiti atbulam. Premija maitinimosi srityje skirta mokslininkams, įrodžiusiems, kad plaukuotakojai vampyrai – maži Diphylla ecaudata rūšies šikšnosparniai — nespjauna ir į žmonių kraują. Tikėtina, taip nutiko dėl paukščių skaičiaus mažėjimo.

Medicinos srities apdovanojimas teko mokslininkų grupei, skenavusiai smegenis ir išsiaiškinusiai, kurios sritys atsakingos už sūrio nemėgimą. Kognityvinių mokslų srities premija atiteko kolektyvui, išsiaiškinusiam, kad monozigotiniai dvyniai ne visada suvokia, ką iš jųdviejų mato fotografijoje. Akušerijos premiją gavo mokslininkai, įrodę, kad vaisius aktyviau reaguoja į muziką, elektromechaniškai grojamą motinos vaginoje, o ne prie jos pilvo. Eksperimente dalyvavo 106 moterys.

I. Vedmedenko

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(4)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: