JAV fizikas įvardino labiausiai tikėtiną žmonijos baigtį ir dėl to bus kaltas pats pažangiausias mokslas  (4)

Fizikas Maxas Tegmarkas iš prestižinio JAV Masačiusetso technologijų mokslų universiteto interviu leidiniui „IEEE Spectrum“ papasakojo apie savo naująją knygą „Gyvybė 3.0“, bei įvardijo patį negatyviausią žmonijos civilizacijos scenarijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausią grėsmę Žemės gyventojams, anot mokslininko, kelia dirbtinis superintelektas, neturintis sąmonės.

„Kuomet aš kalbu apie sąmonę, aš paprasčiausiai turiu omenyje subjektyvią patirtį: jis jaučiasi kažkuo panašiu į mane“, – aiškino mokslininkas.

Jo manymu, dirbtinio intelekto tyrėjai dažnai ignoruoja sąmonės problematiką, pavyzdžiui, skirtumus tarp sąmoningos ir nesąmoningos sistemos, charakteringos gyvai ir negyvajai gamtai, informacijos apdorojimo būdų.

M. Tegmarkas pasisako prieš „anglies šovinizmą“, teigdamas, kad gyvybė gali būti paremta ir, pavyzdžiui, siliciu. Ekspertas mano, kad intelektas ir sąmonė gali būti apibūdintos lyginant.

„Jeigu mes auklėjame vaikus, kurie tęsia svajones, kurių nepasiekėme mes, tuomet mes galime jais didžiuotis, net jeigu mūsų jau nebėra. Tačiau jeigu vietoje to mes išauginsime naują Adolfą Hitlerį, kuris sunaikins viską, kas svarbu mums, mes nebūsime tokie susižavėję“, – mano mokslininkas.

Jis taip pat siūlo susimąstyti apie žmonijos ateitį, kalbant apie dirbtinį intelektą.

„Paprasčiausiai todėl, kad mes nežinome, kas bus ne taip, tačiau tai nereiškia, kad apie tai nereikia galvoti“, – mano mokslininkas.

Pasak 50 Nobelio premijos laureatų fizikos, chemijos, medicinos ir ekonomikos srityse, kurie buvo apklausti 2017-ųjų rugpjūtį, dirbtinio intelekto kūrėjų ir tyrinėtojų poreikio mažėjimas nenumatomas.

Su Nobelio laureatais nesutinka amerikiečių verslininkas Elonas Muskas ir britų fizikas Stevenas Hawkingas (nors nė vienas jų nėra Nobelio premijos laureatas), kurie ne sykį pasisakė apie dirbtinio intelekto grėsmę žmonijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(29)
(9)
(20)

Komentarai (4)