Kaip pasikeitė maisto produktų kainos po euro įvedimo? Skaitytojos tyrimas ir ekonomisto komentaras

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AP0323 2017-10-03 10:56
Atsakymas - minumumas pakilo ir kainos kilo
kiesza 2017-10-03 11:22
Atsimenu prieš važiuojant į užsienį pirkdavau medaus po 10lt/kg, kumpio po 12lt/kg, studentų maisto po 15lt/kg. Hematogenus po 1.49ltl. Faktas, kad kainos kilo. Dėl infliacijos ar dėl ūkininkų gobšumo, bet jos kilo.. Vienas vatnikas per YouTube pasakojo faktą, kad valstybės nesivedusiis euro vystosi sparčiau. Lenkai, Švedai, Danai, UK.. dėl ko su juo sutinku.
immortallt 2017-10-03 11:53
kiesza, o visos kainos susiveda į medų, kumpį ir studentų maistą? Taip, pradėkime nuo medaus - kaina kilo, nes prasta vasara porą metų iš eilės ir medaus surenka mažai. Kumpis - kiaulių maras, ar kaip ten besivadina, privertė užsidaryti daug kiaulių ūkių ir pasiūla kiaulienos krito, atitinkamai, kiaulienos gaminių kainos kilo. Tuo tarpu, vidutinė "jautienos" (na ten labiau karviena, negu tikra jautiena, bet tik tokią jautieną pas mus dar bent kiek perka žmonės), tai pigo. Atpigo ir brandinta jautiena, dėl augančios konkurencijos. Studentų maistas - va čia pasireiškia klimato pokyčiai - labai prasti riešutų derliai pasaulyje, atitinkamai susidarė deficitas ir kainos augo. Toliau, apie vatniką ir greitesnį vystymąsi. Tai UK šūdą vystosi Lenkai vystosi greičiau nei Eurozona, nes lenkai kaip ir mes, dar turi daug kur vytis senbuves. Bet mes, nors ir Eurozonoje esame, pagal vystymosi tempus lenkiam lenkus. Švedai ir danai... Na kaip tau čia pasakius, apgavo. Danijoje draugas gyvena, dabar ten šioks toks nuosmukis vis dar. Nieko rimto, bet ir nieko gero. Tiesiog pasimovei ant palyginamosios bazės klaidos. O šiaip taip, stipriai bendras kainų augimas (daugiausia paslaugų) susijęs su MMA kėlimu į rankas ~70% per 2.5 metų. Atskirų prekių kainų augimas susijęs su pasiūla/paklausa.
marskoikotik 2017-10-03 13:04
O galima sužinoti, kiek augo atlyginimai? Tai straipsnyje nepaminėta. Ir šiaip ar teisinga lyginti? Vidutinį atlyginimų augimą su vidutiniu kainų augimu? Pasikeitus kainai, efektą jaučia visi (nepriklausomai ar kito atlyginimas), o padidėjus atlyginimams tik pas dalį žmonių (pvz, 10% nuo visos imties) algų vidurkis Lietuvoje vis vien padidėja?
immortallt 2017-10-03 13:38
Pernai 9%, užpernai 8%. Šįmet panašu bus virš 10%, bent jau pagal pirmus 5 mėnesius. Jei vidutinis atlyginimas auga sparčiau nei vidutinės kainos, tai reali perkamoji galia auga - viskas čia gerai. Tik tai neorodo pasiskirstymo, kam ta perkamoji galia auga labiausiai. Tam reikia eiti į atlyginimų pjūvius, pagal skirtingas industrijas. O ten pamatai, kad algos augo sparčiau žemos kvalifikacijos ir nekvalifikuotiems darbuotojams iki 2 kartų, palyginus su vidutine ir aukšta kvalifikacija. Tai reiškia, kad mažiausiai uždirbantiems realios pajamos augo sparčiausiai. Ir atlyginimai augo kažkas ~85% žmonių. Iš jų, didžiajai daliai augo virš 6% per metus. Nueik į op.stat.lt ir ten susirasi visus pjūvius ir galėsi išsianalizuoti pats, jei netiki kitais (ką ir rekomenduočiau daryti). Tiesa, oficiali statistika atlyginimo augimą laiko tik oficialiai kai auga atlyginimas. Jei oficialus atlyginimas auga, o vokelis suplonėja, tai žmogui realiai pajamos neišauga, nors statistika rodys priešingai. Bet čia jau jo pačio problemos, kad dirba juodai. P.S. 2014 metais vidutinis atlyginimas augo virš 10%, dėl to, kad MMA labai drastiškai kėlė. Tada aišku euras kaltas buvo, kas paslaugų kainos kyla, tikrai ne MMA.
Shinigami 2017-10-03 18:06
Kainos labiausiai kilo ne dėl euro. Tik pažiūrėkite kaip skyręsi degtinės kaina sovietmečių ir dabar. Nepriklausomybė labiausiai pakėlė kainas.
FtBall 2017-10-04 13:36
Tėvai medų parduoda dabar po 5€, o berods 2003 metais - kaina siekė 25Lt. Jei kalbant apie didelius kiekius, tai dabar medaus kaina ~3€, 2003 buvo ~18Lt.