Gydytojas paaiškino, kiek galima ilgiausiai sėdėti per dieną, kad nekiltų negrįžtamų pasekmių sveikatai (Video)  ()

„Tyrėjų teigimu, jei sėdite 50 minučių, bent 10 minučių reikėtų pavaikščioti. Apskritai reikėtų stengtis sėdėti ne ilgiau nei 3 valandas per dieną. Štai kodėl visame pasaulyje populiarėja modernūs biurai su reguliuojamais stalais, kurie lengvai pritaikomi stovėjimui ar vaikščiojimui. Pastebima, kad tokiose įmonėse padidėja darbo efektyvumas ir našumas“, – laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis atskleidžia, kodėl ilgas sėdėjimas kenkia sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak mokslininkų, yra net 24 skirtingos lėtinės ligos, kurias nulemia ilgas sėdėjimas. Tai gali būti cukrinis diabetas, nutukimas, padidėjęs kraujospūdis, vėžys ir kitos ligos.

Anot gydytojo A. Unikausko, toks paprastas veiksmas kaip sėdėjimas gali turėti negrįžtamas pasekmes.

„Riebalus skaidančių fermentų aktyvumas sėdint sumažėja 90 procentų. Sumažėja insulino efektyvumas ir gerojo cholesterolio kiekis, padidėja kraujospūdis. Dauguma žmonių sėdi „sudribę“ – netaisyklinga poza, todėl yra perkraunami kaklo ir pečių juostos raumenys, suspaudžiama krūtinė, o tai apsunkina kvėpavimą. Taip žmonės anksčiau ar vėliau pradeda skųstis galvos skausmais“, – sako gydytojas.

A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad ilgai sėdint didėja krešulių susidarymo smegenyse tikimybė. Taip pat didėja nutukimo, cukrinio diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Storosios žarnos ir krūties vėžio rizikos padidėjimas taip pat yra tiesiogiai susijęs su per ilgu sėdėjimu.

Gydytojo teigimu, net tai, kad po darbo dienos valandą ar dvi praleidžiame sporto salėje, neatperka sėdėjimo padarytos žalos. Fizinį aktyvumą svarbu išlaikyti visą dieną.

Taip pat pastebima, kad įmonėse, kuriose stovėjimas derinamas su sėdėjimu arba keičiamasi darbo vietomis su kolegomis, darbuotojai yra labiau linkę bendrauti gyvai nei susirašinėti elektroniniais laiškais.

„Sėdėjimas – mūsų didžiausias priešas. Jei norite ilgiau išlikti sveiki ir nepakenti savo organizmui, sporto salėje praleistos valandos ar pusantros nepakaks. Aktyvūs privalote būti visą dieną“, – kalba A. Unikauskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()