Savo teoriją norintis įrodyti plokščiažemininkas grįžta su nauja raketa: paskelbta nauja starto data  (6)

Netgi NASA ne visos misijos vyko be trikdžių, tad, argi būtų sąžininga tikėtis, kad Mike'o Hugheso planas sukurti raketą, pakilti į kosmosą ir įrodyti, kad Žemė plokščia, pavyks iš pirmo karto?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hughesas – 61 metų amžiaus nutrūktgalvis, raketų iš atliekų kūrėjas ir apvalios Žemės skeptikas – ketina pakilti į 52 mylių (84 km) aukštį iki šių metų pabaigos. Tada jis pats išvys, ar mūsų planeta apvali kaip kamuolys, kuo didžioji dauguma žmonijos tikėjo jau ne vieną šimtmetį , ar visgi labiau primena lėkštę, kaip mano dauguma plokščios Žemės filosofijų.

Pasak Hugheso, problemas kelia karšto oro balionas, raketos ir skafandras, kurių reikia, norint pasiekti apžvalgos tašką (kaip konkrečiai tas taškas bus pasiektas, tarkime taip – nėra visiškai aišku) – visa tai kainuos apie $2 mln. Limuzino vairuotojui tokią sumą nėra labai lengva pakloti.

Siekdamas surinkti reikiamus pinigus, Hughesas lapkritį garu varoma raketa, ant kurios šono užrašyta "RESEARCH FLAT EARTH", Mojave dykuma ketino nuskrieti mylią. Tai buvo pirmoji vieno žmogaus kosmoso programos fazė.

Norimą viešumą ir pasaulio naujienų antraštes jis pasiekė ir iš vietos nepajudėjusia raketa.

„Taip jau nutinka, kai tenka susidurti su bet kokia vyriausybės agentūra,“ tada sakė Hughesas. Jis papasakojo, kad JAV Žemės tvarkymo biuras (BLM) uždraudė jam atlikti raketos paleidimą Amboy miestelyje, Kalifornijoje, likus kelioms valandoms iki suplanuoto starto.

Negana to, kol jis bandė sutvarkyti popierius, paleidimo platformos vaidmenį atliekantis jo mobilus namelis sulūžo.

Kol jis užsiėmė taisymu, didelė dalis visuomenės nusiteikė prieš Hughesą. Kai kurie šaipėsi iš jo tikėjimo Žemės plokštumu.

Kai kas spėliojo, kad šią filosofiją jis panaudojo tik kaip būdą rinkti lėšas savo triukams, o kai kas netgi kaltino jį suklastojus ankstesnį skrydį raketa.

Dabar Hughesas tvirtina pasirengęs kilti vėl – su pertvarkyta raketa, kuria jis vasario 3 dieną skris tiesiai aukštyn trečdalį mylios (~500 m), taip užbaigdamas pirmąją pasirengimo misijos dalį ir susigrąžinęs žmonių pasitikėjimą.

O kol kas jis turi kai ką pasakyti.

„Plokščios Žemės tema veda žmones iš proto,“ sakė Hughesas The Washington Post. „Ką bedaryčiau, žmonės tai sumenkins“.

Praeitą savaitę jis įrašė video, kuriame paneigia kai kuriuos jam metamus kaltinimus. Tarp kurių, kaltinimai trūkumu tikėjimo plokščios Žemės teorija ir išminties, stengiantis pakilti nuo disko paviršiaus.

„Žmonės vadina mane neplokščiažemininku,“ sakė Hughesas savo video. „Ar aš tikiu, kad Žemė plokščia kaip Frisbee, ar plokščia, ar kokia kita? Taip, nes per tyrimo mėnesius nesugebėjau įrodyti priešingai.“

Hughesas ragino kosmosą pamiršti – jam kilo abejonių ir dėl to, kas po planetos paviršiumi. „Į Žemę įsigręžėme vos per 7 1/2 mylių (12 km) gylio,“ sakė jis. „Tad viskas, kas mokykloje mums pasakota apie mantiją, yra š… verta. Niekas nieko nežino.“

Hughesas sakė atsiskyręs nuo Flat Earth Society ir kitų plokščios Žemės organizacijų, kurios padėjo finansuoti ir reklamuoti jo nepavykusį lapkričio startą. (Ji surinko beveik 8 000$ GoFundMe platformoje.)

Dabar jis nepriklausomas mąstytojas, ir sakė, kad jei pakils į kosmosą ir pamatys išlenktą horizontą, pripažins, kad Žemė apvali.

Jis tiesiog turi tai pamatyti savo akimis.

Kaip bebūtų, tikslas dar toli. Pirmiausia Hughesui reikia išvengti kito atidėjimo, ir kitą savaitę pakilti iš privačios valdos už Amboy ribų – su „FLAT EARTH“ užrašu ant raketos šono, kuris turėtų įtikinti žmones jam suaukoti šimtus tūkstančių dolerių antrai stadijai – baliono ir skafandro gamybai.

Kadangi šį kartą jis planuoja kilti iš privačios valdos, vyriausybė jam nesutrukdys.

Savo vaizdo įraše Hughesas taip pat atsakė kritikams, kaltinantiems jį suklastojus garsiausią triuką, atliktą prieš atsiverčiant į plokščiažemininkus – raketos paleidimą 2014 m., nes šio triuko video jis nerodomas viduje.

Tai galima lengvai paaiškinti, sakė Hughesas: operatorius turėjo nutraukti filmavimą, kad padėtų su iliuminatoriumi.

Nors stebėtojų į kito šeštadienio startą jis neleis – ir pažadėjo nušauti bet kokius dronus – vaizdo įraše žadėjo, kad vyks gyva transliacija.

Bet kai The Post paskambino Hughesui trečiadienį, jis pasakė, kad kompanija, teikianti mokamas tiesioginės transliacijos paslaugas „bankrutuoja“, ir jis ieško alternatyvų.

Parafrazuojant John F. Kennedy prieš prasidedant Mėnulio misijai, niekas nežadėjo, kad bus lengva.

Avi Selk & Amy B Wang

THE WASHINGTON POST

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(18)
(-9)

Komentarai (6)