Daugelis sėkmingų žmonių turi vieną bendrą bruožą - jie perėjo išbandymą, kurį tikriausiai teko atlaikyti ir jums  ()

Žmogus yra keistas gyvūnas. Mums visada lengviau sekti pavyzdžiais, nei minti naujus takus. Todėl knygos apie sėkmingus žmones visada yra puikiai skaitomos. Ne vieno sėkmingo verslininko istoriją išnagrinėję žurnalistai pastebėjo, kad daugelis jų turi vieną bendrą bruožą - jie perėjo vieną išbandymą, kurį tikriausiai teko atlaikyti ir jums.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek kartų esate girdėję, kad jums nepasiseks? Kai dar paauglystėje užsiminėte, kad norite pradėti verslą, ką sakė jūsų tėvai ir draugai? Kai baigę aukštuosius mokslus pareiškėte, kad sieksite ne diplome įrašytos profesijos aukštumų, o senos savo svajonės, kiek skeptiškų replikų sulaukėte? Kaip manote, jei dabar pasakytumėte savo aplinkiniams, kad šiuo metu kitais metais dirbsite nuosavos įmonės direktoriumi, ką jie pagalvotų?

Skeptiška nuomonė apie kitų žmonių svajones ir planus yra natūrali ir visiškai normali. Žmogus visada pirmiausia pagalvoja apie neigiamas pasekmes. Draugiški žmonės savo pesimizmą paslėps po mandagiomis replikomis ir padrąsinimu - „tikriausiai jam nepasiseks, bet turiu jį palaikyti“. O kiti iš karto jūsų svajonę ir planus sulygins su žemėmis - juk tokių kaip jūs - daugybė.

Šį pasiryžimo testą atlaikė dauguma sėkmingų žmonių. Kas nors jų plano pradžioje jiems tvirtino, kad jiems būtinai nepasiseks. Dažniausiai tai daro artimieji - gerai pagalvojęs tikriausiai prisimintumėte atvejį, kuomet ir pats esate taip pasielgęs. Tai - didingas testas, kurio negalima ignoruoti. Negalima šių žmonių kalbų praleisti pro ausis ir jų pamiršti. Jas reikia panaudoti - jūsų užduotis yra įrodyti, kad jie klysta.

Barbara Corcoran, garsi investuotoja ir nekilnojamojo turto liūtė, iki šiol prisimena vieną skausmingą epizodą, kai dar verslo kūrimo pradžioje ją paliko vaikinas, kuris buvo ir jos verslo partneris. „Tau be manęs niekada nepasiseks“ - piktai išeidamas rėžė Ramone Simone. Corcoran, žinoma, sureagavo atitinkamai - ji supyko ir šį pykti panaudojo savo motyvacijai išlaikyti - „jaučiau, kad galėčiau nužudyti, kad tik nenutiktų, kaip jis sakė“. 2001 metais Corcoran pardavė savo kompaniją už 66 milijonus dolerių.

Skeptiškos artimųjų replikos yra tikras išbandymas. Daugelis žmonių jas priims kaip iššūkį, tačiau tik patys ryžtingiausi po kelių mėnesių vis dar stengsis jas paneigti. Kiti jau bus pasidavę arba jas pamiršę.

Markas Susteras, žinomas investuotojas, teigia, kad visada ieško tų verslininkų, kurie turi šią nuoskaudą. Susteras yra įsitikinęs, kad jie yra ryžtingiausi. Jei po skeptiškų replikų jie vis dar dirba ir jas atsimena, jie tikriausiai bus sėkmingi, o investicijos į jų verslus - pelningos. Bet kodėl šie žodžiai taip veikia?

Psichologas Tomas Chamorro-Premuzic tai aiškina paprastai - tikslo siekiantys žmonės pasąmoningai mano, kad juos nusodinti bandantys artimieji yra teisūs. Žema savivertė ir menkas pasitikėjimas savimi motyvuoja dirbti stipriau, nes automatiškai manote, kad kiti yra geresni - konkurentams lengva jus sutriuškinti, o artimieji geriau už jus vertina situaciją. Todėl pasąmoningai suvokiama, kad reikia dirbti stipriau, kad būtų kompensuoti asmeniniai trūkumai.

Visgi, šį testą išlaiko ne visi. Labai daug žmonių vėliau yra linkę kitų netikėjimą jų sėkme laikyti nuosmukio priežastimi. Aukos vaidmuo yra labai lengvas, o pasiteisinimai peršasi savaime. Kuomet žmogus atsakomybę perkelia ant aplinkybių, jo sėkmės potencialas yra labai mažas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(7)
(14)

Komentarai ()