Deginti pinigus yra nelegalu...bet ar kada susimąstėte, kokį įdomų efektą tai sukeltų?  (8)

Deginti pinigus yra nelegalu. Ir neprotinga. Tačiau, ar žinojote, kad pinigų deginimas gali būti filantropijos forma? Kiekybinę pinigų teoriją palaikantys finansininkai teigia, kad degindami savo pinigus iš tiesų padėtumėte kitiems, bet kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei turėtumėte didžiulę krūva grynųjų ir nuspręstumėte padėti kiek įmanoma didesniam skaičiui žmonių, kaip geriausia būtų tai padaryti? Gali būti, kad, jei sistema veikia teisingai, pakaktų degaus skysčio ir atsainaus degančio degtuko švystelėjimo. Dar tuomet galėtumėte apsisukti ir išdidžiai nueiti nuo degančios pinigų krūvos kaip kokiame veiksmo filme, bet tai nėra būtina.

Banknotai tam tikra prasme tėra sutartys su centriniu banku. Būtent todėl ant kiekvieno banknoto yra centrinio banko vadovo parašas. Patys savaime jie neturi vertės, tačiau jei turite 500 eurų vertės banknotą centrinis bankas patvirtina, kad tokia ekonomikos dalis priklauso jums. Kitaip tariant, tiek centrinis bankas yra jums skolingas. Tai - gana paini idėja, nes tik nedidelė dalis pinigų yra grindžiami auksu. Tačiau jei visi pinigai būtų grįsti auksu, vienas 500 eurų banknotas tereikštų, kad jums priklauso tokia aukso dalis kažkur centrinio banko saugyklose.

Visi pinigai ekonomikoje būtų susieti su visu auksu saugykloje. Vėlgi, taip nėra - tik nedidelė pinigų dalis yra grindžiama auksu, tačiau teorija išlieka ta pati. Kitaip tariant, jūsų turima suma pinigų nurodo, kokia ekonomikos dalis jums priklauso. Todėl degindami banknotus (ar jau minėjome, kad tai nėra legalu?) tos savo dalies atsisakytumėte.

Taigi, sudegindami pinigus tarsi nutrauktumėte kontraktą su centriniu banku, tačiau realios ekonomikos dalies ar tų pinigų vertės sudeginti neįmanoma. Sumažėjusi banknotų pasiūla reikštų, kad didėja likusių banknotų vertė. Bent jau teoriškai, jei sistemoje perskirstymas veikia tinkamai. Kitaip tariant, jūs visų savo pinigų atsisakote, tačiau jie nedingsta, o atitenka kitiems ekonomikos dalyviams.

Tokia teorija, tačiau realiai reikėtų sudeginti labai didelį kiekį pinigų, kad kas nors tai pajaustų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(30)
(2)

Komentarai (8)