Kodėl Lietuvoje skursta net penktadalis žmonių, o turtingieji dar labiau turtėja? Kaip tai nutinka ir ką siūlo mokslininkai (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Laurynas19 2018-05-31 17:03
Skurdo neimanoma panaikinti, kadangi tai kintamas dalykas jei vien žiūrima į individo sunaudojamus išteklius. Bajoras prieš 200metų prasčiau gyveno nei dabartinis lietuvis esantis ant skurdo ribos. (lyginant su prieinamais bei sunaudojamais ištekliais.) Taip pat, Visuomenės skurdo lygis priklauso nuo tos visuomenės kiekvieno individo išsilavinimo bei noro tobulėti bei pažinti. Jei paimtume eilinį Lietuvos kaimo gyventoją 40-60metų, tai jam reikalinga maksimali suma mėnesiui neviršytų kokių 500eur. Kitaip tariant jis įdės pastangų tik tiek jog gautų tokią sumą, nes patenkina pilnai jo poreikius maistui bei alui. Taigi tam jog priverstum tokį žmogų duoti naudos visuomej, privalu atimti iš jo alų bei maistą, kitaip jis nedirbs iš to ir išplaukia skurdas visuomenėje. Kadangi vairuotojo pažymėjimas, mašinos pirkimas, žemės įsigyjimas, didelių atostogų planavimas, skrydis lėktuvu, projektavimas, reikalų derinimas yra ne jo komforto bei interesų zonoje, jam ir nereikia pinigų tam. Iš tokių gali išgistri "norėčiau būti milijonieriumi", bet iškrųjų jie to nenori. Didžiausia problema kuri matosi Lietuovje, yra ta jog darbdavys neleidžia uždirbti gerai dirbančiam ir norinčiam tobulėti darbuotojui iki tos ribos kol jis emigruoja arba nuleidžia rankas. Taip pat visi Lietuviai verslininkai nori Tapti milijonieiriais nesvarbu kokio dydžio kompaniją Valdo ir kokį produktą kuria. Dauguma kompanijų iš savo veiklos nepajėgios su krauti didėlių turtų savininkams, bet jie vistiek tai daro darbuotojų sąskaita. Čia problemos. Sprendimai mumyse.
AAA000 2018-05-31 22:44
kaip tai nera problemu? taigi iskart visokie mokesciai prisiknisa, kad per daznai keiti butus, per trumpai pragyvenai ar dar koki suda prigalvos. skandinavijoj tokiu dalyku ner. ten vertina bendra turta ir pajamas, ir prisiknisineja butent kai virsiji turtingumo limitus. o ne dirbtinai apsunkina pilieciam gyvenima kazkokias debiliskais suvarzymais. nes atseit patogiau ten kazkam valdzioje kokius nors lempinius mokescius kokiai nors kontorelei rinkt...
AAA000 2018-05-31 23:00
smegenis issiplaukt... niekas neprivalo duot jokios naudos visuomenei. niekas neprivalo dirbt. cia vergo ar avies mastysena pas tave. visuomene yra tiesiog paprastas susitarimas teisingai dalytis bendra baigtini resursa. pvz zemes plotas yra baigtinis resursas. sakykim yra 1000 hektaru zemes ir 100 zmoniu visuomene. tai kiekvienam besalygiskai priklauso po 10 hektaru ir uz juos nereikia nei atidirbinet nei issipirkinet, nei teikt kazkokios naudos visuomenei. gimus 101 nariui sita zemes norma sumazeja iki 9,9 hektaro. ir jei visuomene teisingai sukurta, visi tures be jokiu islygu atiduot naujam nariui po 0,1 hektaro. reikalas tame - kad yra nenorinciu to daryt ir taip atsiranda suinteresuotuju nesidalint propaganda, kad naujai gimes turi atidirbinet kazkokias normas visuomenei... o tu arba esi praplautom smegenim arba tiesiog specialiai cia varineji propaganda. prievole atidirt kazka atsiranda tik kai virsiji norma ir valdai sakykim virs 9,9 hektaro. tada teisingoje visuomeneje atsiranda mokestis perteklines normos valdymui stabdyt. ir likusi visuomenes dalis, kur valdo maziau igauna teise dalintis sita mokesti. va tokie yra teisingos visuomenes principai. susitarimai. o ne kazkokie mokesciai ar atidirbinejimai neaisku ko vardan. taip pat galima susitart pvz ribot gimstamuma iki 100 nariu ir pan. kad islaikyt pastovia resurso norma. va cia jau galima naudot demokratijos metodus. bet jokia demokratija niekada negali but auksciau uz teisingos visuomenes susitarimo pamatinius principus.
immortallt 2018-05-31 23:36
Nu iš kur tokia nesąmonė, kad darbdavys neleidžia? Gal tiesiog nėra galimybių sudaryti sąlygų? O apie "norą tapti milijonieriais", nu tik nereikia, nusipezėjimas eilinis ir tiek. Kiekvienas stengiasi gauti maksimalią naudą, nebent tu sakai, kad algos daugiau nei MMA nesutinki priimti ir jei primygtinai pasiūlo daugiau - išeini iš darbo. Ne? Tada esi veidmainis. Darbuotojų sąskaita nieko nepadarysi, nes darbuotojai kitą dieną išeis iš darbo. Nebent tu sakai, kad pas mus vergovė, ir jei sugalvosi išeiti iš darbo, tave viešai nuplaks negyvai. Ne? Tai kam fantazuoji? Eik, atidaryk tokiam verslininkui konkuruojantį verslą, pasiūlyk 20% didesnę algą ir jo įrangą bei atsargas po 6 mėn nupirksi už grąšius ir uždirbsi dar daugiau nei jis, mokėdamas didesnę algą. O dabar pasižiūrėkime, kas nuo darbuotojo pasiima didžiausią dalį. Jei į rankas moka 1,400€ - 1,000€ eina mokesčiams. Jei nuo žmogaus, kuriam atlyginimui skiri 2,400€ uždirbi 1,000€ į mėnesį pelno - tai jau labai geras rodiklis. Šiaip 200-500€ jei tai paslaugos. O tas, kuris uždirba 1,400€ ką gaus iš SoDros netekęs darbingumo su visam? Išėjęs į pensiją? Sušlubavus sveikatai? Ogi nedaug daugiau nei tas, kuris sumoka 500€ per mėnesį. Va čia yra mūsų problemų ekonomikoje priežastis.
Laurynas19 2018-05-31 23:55
Oho, abudu užgavau vienu komentaru, tiek kraštutinių kairių pažiūrų AAA000 bei kraštutinių dešinių pažiurų Immortal.. Na tai jei jau niekas neprivalo jokios naudos visuomenei teikti, tai kodėl mes išviso kalbam apie kažkokias minimalias pajamas ar skurdo ribą. Kaime turint savos žemės lopinėlį ir valgant tik savo išaugintą maistą be jokių tai atvežtinių bananų ir tt. bei neperkant kitų žmonių pagamintų prekių, tel, tv, baldų ir tt.. nenaudojant elektros tai gali išgyventi ir su 10eur mėnesiui. Tai čia faktiškai jokio skurdo apskritai ir negali būti kaip ir šios temos.
Laurynas19 2018-06-01 00:07
Ką tu čia sakai visi puikiai žino ir yra girdėję 1000-čius kartų. Viskas labai gržiai atrodo ant popieriaus kaip ir socializmas, o realybė deja kitokia. Darbuotojo sąskaita daug ką padarysi ir jis kitą dieną neišeis iš darbo
AAA000 2018-06-01 09:12
taip deja neiseina. visuomene yra taisykliu rinkinys, kurio privalo laikytis ir nesistengiantys dalyvaut visuomenes gyvenime. ta prasme jei visuomene ima is nedalyvaujanciu - tai ir grazint ar kompensuot turi kazkuo. tame ir yra esme. o tu matyt per kvailas kad tai suprastum. tu nori ne tik imt, bet dar ir verst prievarta. tokie tavo norai baigsis tuo, kad tau gerkle perpjaus kas nors kada nors is savaime visuomenei suprantamu priezasciu, kurias pats ir propaguoji visa tai islenda per krizes. seniau visuomenes issikraudavo per karus, o dabar issikrauna per pabegeliu antpludzius ir visokius ekonominius nuniokojimus. ir tu niekaip nuo to nepasislepsi, nebent turi koki nors saugu urveli kokiam nors Marse su televizoriu ir baldu atsargom, kurias tu taip vertini
Laurynas19 2018-06-01 10:24
Pirma: Tu perdaug neįsiskaityk į kiekvieną mano žodį ir neprisigalvok kaip aš galvoju ir kas aš esu, kadangi klaidingai tai darai. Antra: Tu pats sau prieštarauji. Sakai jog visi PRIVALO bet taip pat sakai, jog nieko negali VERSTI. Esmė tame, jog Lietuvos kaimuose pilna tokių žmonių kurie auginasi maistą tik sau, bet taip pat nori gerti kitų pagamintą alų bei klausytis kitų pagamintą radiją bei žiūrėti tv laidas per kitų pagamintus tv.
Laurynas19 2018-06-01 10:27
Jūs abu AAA000 ir Immortallt pabandykit susitart kaip turėtų vykti visuomės gyvenimas, tai ir bus ATSAKYMAS. Kadangi jūs abu skirtingų kraštutinių pažiurų iš kurių ir iškyla visos problemos.
kernel_panikuoja 2018-06-01 10:29
AAA000 - praradai trolinimo dovana ir pradejai tiesiog nusisneketi Jeigu isdalintum resursus po lygiai, gautum daug zmoniu, kurie nemoketu valdyti resursu, nevyktu progresas, ir is principo vyktu laukines gamtos analogas. Gautum ta pati, kas 100 sunu suleides i kazkokia teritorija, kurie apsimyztu kampus, pasizymetu savas zonas ir valkatautu, tikedamiesi lengvo gyvenimo is motinos gamtos gerybiu Tu tai grynas tipinis left'as. Mazdaug "as kvepuoju, ergo, you own me shit".
HardAxe 2018-06-01 10:52
Taip, Švedai neturi tokių problemų kaip mes. Bustą gali parduoti pragyvenęs 40 metų, jei parduosi brangiau vistiek mokėsi pelno mokestį nuo kainų skirtumo... Tai keisk kada nori, nėra ko laukti + daug kito bušito kaip pas mus: augant algai mokesčiai didėja, bet yra lubos tėvystės atostogom ir t.t. Tiesiog gali kukliai gyventi (ne tik išgyventi) dirbdamas bet kokį darbą, ir sveikesnis požiūris į viską.
kernel_panikuoja 2018-06-01 11:23
Vien tik isdalinimas po lygiai absoliuciai nieko nesprestu, nes zmones kiekvienas pats sau nepasigamintu visu moderniam ir siuolaikiskam gyvenimui reikalingu daiktu. Reiketu sukurti kazkokia gudria resursu ir produktu valdymo sistema, ir ta sistema butu tas pats kapitalizmas, tik su kazkokiais pakeitimais.
AAA000 2018-06-01 11:37
cia vel eiliniai aviu lygio pezalai... visuomene susiduria su problemom, ir tie kurie nera avys ir jiems rupi issprest sitas visuomenes problemas (siuo atveju skurduma) paprastai susiburia apie koki nors poziuri ar sprendimo budus. skirstyt i kazkokius krastutinumus - cia irgi aviu mentalitetas. jos nesiima sprendimu, o laukia kol kazkas kitas isspres o patys sedi ir analizuoja - va tie kazkokie kairieji, kiti kazkokie desinieji ar dar ten kokie nors... o "mes avys - dauguma" - "mes gudriausi, nes neklystam niekada" . tipine veikla avims - nieko neveikt ir vaizduot kad veikia ar ten dalyvauja bent diskusijos palaikyme... o realybej tik del savo siknos bijo... ---------------- kas yra kairieji - tai tokie kur susispiete apie metoda - viska sumest i kruva ir padalint po lygiai. ir visur taikyt toki metoda ir taip issispres "nelygybe" ar ten dar ka nors... kas yra desinieji - tai tokie kur susispiete apie metoda - yra resursas, kas gudresnis ar pirmesnis - tas ir atsikanda didesni kasni... tokie metodai turi stipriu ir silpnu pusiu, ir vienomis aplinkybemis veikia idealiai - o kitomis - tik zala kazkokia... as tuo tarpu tesiulau tik ivest resurso skaiciavimo principa. apie metodus net nerasiau nieko... mano metodas butu toks - jei resursas baigtinis ir visiskai trukstamas - tik tada taikyt kairiuju metoda - reguliavimas ir ribojimas. jei resursas begalinis taikyt isskirtinai desiniuju metodus - begaline kova isisavinant. taip pat buna tarpines padetys - kai resurso dar netruksta, bet jis jau kelia problemas - va tada jau ieskot konkreciu sprendimu ir susitarimu visuomenes viduje. per mokescius ir pan. dabar metosi kaip durniai - arba is vienos puses perspaudzia - arba is kitos. man toks chaosas asmeniskai nepatinka. arba isvis nieko nedaroma - tevyksta tik resurso vartojimas - nu kaip avys pageidauja dazniausiai... as tik esu nusistates pries aviu mentaliteta - ir jei imanoma esu tik uz visko tobulinima ir visuomenes islaisvinima nuo beprasmiskos vergoves. laiko svaistymo ir kazkokiu strereotipiniu suvarzymu.
AAA000 2018-06-01 11:53
va, panasu jau kazka supratai. as tik apie tai ir rasinejau is esmes. ir nieko ten nera gudraus ar sudetingo. tiesiog reikia pasiremt protingais skaiciavimo metodais. moksla taikyt, o ne visuomenes aviu norus... pirma reikia suformuluot-iskelt sproblema (darbas avims), atmest saliskumus (darbas specialistams), ir padaryt veiksmus (darbas vykdytojams). taip pat turi but griztamumo kontrole (darbas teisetvarkai). isdalinimas tera tik krastutine priemone - tik jei aplinkybes kritines. 30% skurdziu jau yra kritine situacija. normali kai nevirsija 5%. dabartiniai kovoja su kazkokiu mistiniu alkoholizmu - kai ten nuokrypis nuo "vidurkiu" gal tik apie 1-2% tiesiog remiamasi neteisingu vertinimu - nes yra daug zalingu priklausomybiu kurias reikia ribot, nuo narkotiku rukymo, alkoholio, vaistu, darbo ir pan. kai analizuojama tik vienas zalingas faktorius - ji reikia vertint bendroje sumoje. as manau uztat pas mus visokiu narkomanu rodikliai labai geri europos ar kieno ten mastu ir tas pilnai kompensuoja alkoholizma. pas mus pvz juk ir kokius nors lasinius megsta zmones pavalgyt 50-200% daugiau nei europos vidurkis - tai cia irgi galima su tuo pakovot, kai norima paimituot aviu lygio valdymo metodus bet avims to juk nesuprast... ju lygiui pakanka ir kovos su alkoholizmu. tada jos nebesirupina skurdumu, nes neteisingais skaiciavimai juos itikino - kad cia beveik viskas normoje...
Laurynas19 2018-06-01 13:37
Tu nustok su tom Avim.. visi kurie dalyvauja šiose diskusijose nėra tavo minimų avių lygio, nebent pats, kadangi daugybę kartų prieštarauji sau ir net nesiteiki to pakomentuoti. Trolini akivaizdžiai. Man atrodo jog pats padarei pažangą supratęs jog kraštuninė kairė nėra atsakymas į šias diskutuojamas problemas. Galbūt ir immortallt supras dėl dešinės.
zet 2018-06-01 23:30
Pagal matematika jau yra progresinei mokesciai, realiai kai zurnalistai ir politikai kalba, tai kalba matemtiskai apie progresini procenta, grubiai isivaizudoti, tai progresiniai kvadratu. Pvz, atskaitoma pagal procentus. Tai biednas sumoka 100 ar 300 euru mokesciu, daugiau pajaumu gaunantis - 1000 ar 3000 euru mokesiu. Bet pamirstama, kad tie 3000 euru taip pat uzdirbti yra. Ir pas mus Lietuveleje yra priesingas efektas, mokedamas daugiau mokesciu, negauni proporcingai garantiju, yra visur vadinamos "lubos". Ir isvis, Lietuvoje iprasta vidutini sluoksni vadinti "turtinguoju". O tie tikrieji turciai gudriai supriesina liaudi ir tyliai sau kur nors tuno. Pvz uzsieny jei nori tureti 2 vaikus, jiems turi tureti po kambari. Jei pas mus nusipirski butuka sostineje, kad kiekvienas vaikas gautu po juokingai maza kambariuka, tai tas turtas pateks i turciaus kategorija ir seima tures moketi turciaus mokesti - bent tokiu pasiulymu pastoviai byra. Pvz as nemazai pazistu zmoniu, kurie skundziasi, kad mazai uzdirba, jiems sunku, bet mazai is ju isties deda pastangas, tai pakeisti. Kai pasiulau padirbeti ir ideti pastangu, kiek idedu as, tai daug kas tik nusipurto. O paskui tik "atimti is kitu, duoti mums".... Ka suprantu, tai pvz vienisas daugiavaikes mamas, nes buti mama jau yra darbas. Kitas dalykas prie skurdo prisideda Euras (mano nuomone). As uz Eura, bet kainu ir pajamu sanktyis pakrypo nesveikai. Realiai paslaugu sektorius pagrango kartais. Kai pvz masinos remontas budavo 200 Litu, tai dabar 200 Euru ir t.t. Maistas irgi.
sub 2018-06-04 15:43
Atsakyti į šį klausimą turėtų prezidentė, didžiausi verslai ir patys žmonės: 1. prezidentė nesilaiko pagrindinio pažado dėl euro; 2. verslininkai nori parduoti kuo mažiau už kuo brangiau, tuo pači udar ir slėpdami mokesčius; 3. žmonės tiki melagių pažadais ir renka neaiškias personas valdyti mūsų valstybės. Kodėl dingo pasitikėjiams Konservatoriais, kurie manau daugiausiai gero Lietuvai padariusi politinė partija. Jie priėmė pačius geriausius sprendimus, pačiu blogiausiu metu. O tauta renka ūkininkus ir policininkus į darbą, kurį turi dirbti polikai.