Kaip iš tikro Sovietų Sąjungą išgelbėjo JAV ir ką tokio visomis išgalėmis bando nuslėpti Rusija  (7)

Leidykla „Briedis“ pristato serijos „Antrasis pasaulinis karas“ naujieną – amerikiečių profesoriaus Roberto Huhno Joneso knygą „Keliai į Rusiją“. Tai istoriniais dokumentais grįstas pasakojimas apie Jungtinių Valstijų lendlizą – paramą Sovietų Sąjungai Antrojo pasaulinio karo metais. Knyga paremta vertingais duomenimis iš Valstybės departamento archyvų bei kitų JAV vyriausybinių šaltinių. Visur, kur tik buvo galima, autorius rėmėsi ir prieinama informacija iš sovietų pusės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų lendlizas SSRS – ne tiek jau daug tyrinėta Antrojo pasaulinio karo tema. Ji iki šiol labai politizuota, nes Rusijoje amerikiečių pagalbos mastai nuolat menkinami teigiant, kad amerikiečiai tiekė tik „konservus“, o pačiose JAV – gerokai primiršti. Iš tiesų Sovietų Sąjunga gavo produkcijos už 120 milijardų dolerių! Perskaičiavus šią sumą dabartiniu kursu, ji išaugtų daug kartų.

Į Sovietų Sąjungą keliavo viskas: tankai, karinis transportas ir moderniausi lėktuvai, ką jau kalbėti apie milžinišką paramą staklėmis, žaliavomis, amunicija ir maistu. Nors dabar Rusijoje teigiama, kad amerikiečių parama buvo „nereikšminga“, akivaizdu, kad be jos SSRS karo nebūtų laimėjusi.

Lendlizo mastą ir gyvybinę svarbą sovietų pramonei, taip pat karo eigai buvo viešai pripažinę J. Stalinas, maršalas G. Žukovas, SSRS pramonės ir prekybos klausimus kuravęs A. Mikojanas. G. Žukovas, pavyzdžiui, rašė, kad be amerikiečių tiekiamų žaliavų sovietai ne tik negalėtų formuoti savo rezervų, bet net sėkmingai tęsti karo.

Tačiau skaičiai – dar ne viskas. Norint pritaikyti lendlizo programą sovietams, jos šalininkams Jungtinėse Valstijose reikėjo įveikti piliečių nepasitikėjimą komunizmu, nugalėti stiprias izoliacionistines nuostatas, įtikinti visuomenę, kad sovietai tokie pat kovotojai prieš „pasaulinį blogį“ Hitlerio asmenyje kaip ir britai. Autorius išsamiai pasakoja apie prezidento Franklino D. Roosevelto ir Harry’io Hopkinso užkulisinius manevrus siekiant veiksmingo susitarimo su J. Stalinu, kuris, nepaisant amerikiečių pastangų nuolat didinti pagalbos apimtis, reikalavo vis daugiau.

Įsigaliojus lendlizo sutarčiai iškilo rimtų krovinių pristatymo ir jų apsaugos problemų. Pradedant vokiečių povandeninių laivų atakomis šiauriniame jūrų kelyje ir baigiant transporto priemonių spūstimis Irano vieškeliuose. Siekiant išvengti trukdžių, lėktuvai į Sovietų Sąjungą skrido net per Beringo sąsiaurį. Nemaža dalimi paramos sovietai net nespėjo pasinaudoti: SSRS uostuose kroviniai laikyti netinkamomis sąlygomis, dalis jų nepataisomai sugadinta, nemažai karo technikos eksploatuota netinkamai ar tiesiog sulaužyta dėl begalinio sovietinio aplaidumo.

Roberto Huhno Joneso knyga pateikia išsamų, nuo propagandinių mitų apvalytą lendlizo paveikslą. Čia pirmą kartą pridedamos sutartys ir sąlygos, kuriomis vyko derybos, taip pat parodoma, kaip lendlizą suprato sovietai.

Robert Huhn Jones. Keliai į Rusiją. Jungtinių Amerikos Valstijų lendlizas Sovietų Sąjungai. Vertėjas Edmundas Juškevičius. – Vilnius: Briedis [2018] – 408 p., iliustr.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(54)
(6)
(48)

Komentarai (7)