Keisti gyvenimo vingiai: tai, kaip dabar su meile vadina Hansą Christianą Anderseną, gyvam būnant jį labai įžeisdavo  ()

Garsus danų rašytojas Hansas Christianas Andersenas rašė ne tik pasakas, bet ir poeziją, kelionių knygas, pjeses ir romanus. Būdamas 30 metų, išleido pirmąjį savo romaną „Improvizacija“. Romaną gerai įvertino ir kritikai, ir skaitytojai. Šis kūrinys išgarsino H. Ch. Anderseną ne tik Danijoje, bet ir visoje Europoje. Bet dabar dažnai jo vardą lydintis apibūdinimas garsų autorių žeidė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po pirmojo romano sėkmės, įgavęs pasitikėjimo, H. Ch. Andersenas pradėjo rašyti pasakas. H. Ch. Anderseno pasakose folkloras susipina su ypatinga kūrėjo fantazija, jose esama ir gyvenamojo meto tikrovės atspindžių, ir autobiografinių momentų, ir kelionių įspūdžių. Jos poetiškos ir tikroviškos, kupinos vaiko sielos pajutimo ir filosofijos.

Tiesa, H. Ch. Andersenas niekada nelaikė savęs iškirtinai vaikų rašytoju ir labai įsižeisdavo, kai jį taip vadindavo. Stebuklingų nuotykių žanras europietiškojo romantizmo epochoje nebuvo orientuotas į vaikų auditoriją.

Pasaka, vaikiškumas, grožis – tai tik tam tikras kodas, nurodantis į giliaprasmius, universalius dalykus. Tokias pasakas kūrė Novalis, Ernstas Theodoras Amadeus Hoffmanas, tačiau vadinti jų vaikų autoriais niekas nedrįsdavo. Šiandien H. Ch. Anderseno kūriniai išversti daugiau nei į 150 kalbų, į daugiau kalbų buvo versta tik Biblija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()