Tatuiruočių menas yra kur kas senesnis nei manyta anksčiau - tai kada jos atsirado?  ()

Daugumai įprasta, kad tatuiruotėmis žavisi jaunimas, o vyresni žmonės jas vertina skeptiškai. Vis dėlto tatuiruotės nėra naujųjų laikų išradimas. Jos atsirado žymiai seniau, nei manome.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai išsiaiškino, kad seniausia pasaulyje tatuiruotė priklauso Eciui – vadinamajam ledo žmogui, gyvenusiam Europoje vėlyvajame neolito laikotarpyje, palaidotam po Alpių ledu ties Austrijos ir Italijos siena maždaug 3250 metais prieš Kristų. Ecis turėjo net 61 tatuiruotę, tarp jų – ant riešo, apatinės kojų dalies, apatinės nugaros dalies ir liemens.

Anksčiau tatuiruočių ekspertai nesutarė: buvo manoma, kad seniausia tatuiruotė – išpaišyti ūsai – rasta ant žmogaus mumijos, aptiktos Pietų Amerikoje, Čilėje.  Tas asmuo gyveno maždaug 4000 m. pr. Kr., mirė sulaukęs 35–40 metų. Tačiau keturi archeologai atliko tyrimą ir paskelbė, kad ši mumija nėra tokia sena, kaip manyta.

Archeologas Larsas Krutakas prisipažino nustebęs, nes seniau atliktuose tyrimuose pats buvo atkreipęs dėmesį į Čilėje rastą mumiją ir jos amžių. Tačiau L.Krutakas, peržvelgęs faktus, buvo priverstas kuo skubiau rašyti ir paskelbti mokslinį darbą, kad seniau padaryta klaida neturėtų įtakos kitų mokslininkų darbams.

Tatuiruočių menas gyvavo dar senovėje, tačiau nėra žinoma, kada atsirado. Rašytiniai šaltiniai rodo, kad jis datuojamas dar V a. pr. Kr. Graikijoje, o galbūt ir dar seniau Kinijoje. Archeologai pasitelkia radionuklidų datavimą, kad nustatytų tatuiruočių amžių.

Šis metodas buvo pagrindinis nustatant, Ecio ar Pietų Amerikos mumijos tatuiruotė yra senesnė. Šiuo metodu matuojamas radionuklidų kiekis negyvame organizme, lyginant su radionuklidų kiekiu šią dieną atmosferoje. Tokiu būdu apskaičiuojamas mirties laikas.

Ecis buvo tyrinėjamas daugiau nei du dešimtmečius. Radionuklidų datavimas buvo panaudotas jo drabužių ir įrankių amžiui nustatyti. Dėl šios priežasties nemažai žinoma apie Ecio sveikatą, aplinką, mirtį ir tatuiruotes, kurios buvo daromos gydymo tikslais – Ecis kentėjo nuo sąnarių ir stuburo degeneracijos. Palyginimui: apie Pietų Amerikos žmogaus mumiją buvo žinoma itin mažai, todėl mokslininkai nusprendė nustatyti jos tapatybę ir amžių, ištirti tatuiruotes.

Tyrinėdami šią mumiją, mokslininkai pastebėjo netikslumų matuojant jos amžių radionuklidų datavimo metodu. Kai buvo paimtas mumijos plaučių audinio pavyzdys, dar praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo nustatyta, kad mumijos amžius siekia 3850 metų (su 100 metų paklaida).

Būtent radionuklidų tyrimais matuojamas realus organizmo amžius nuo dabarties, tačiau autoriai padarė klaidą ir savo darbe parašė, kad mumija datuojama 3850 m. pr. Kr. Ši klaida buvo pakartota vėlesniuose tyrimuose. Pastebėjus klaidą dingo prieštara – patvirtinta, kad Ecis yra senesnis nei Pietų Amerikos mumija mažiausiai 500 metų. Nors Ecis laikomas seniausiu tatuiruotu žmogumi, tyrimo autoriai mano, kad ateityje vertinimai turėtų pasikeisti.

Ecio tatuiruotės liudija apie socialines ir gydomąsias praktikas, kurios atsirado seniau nei jis pats, todėl manoma, kad ateityje pavyks rasti dar senesnių tatuiruotų žmonių mumijų. L.Krutakas sako, kad nepaisant istorinės reikšmės nereikėtų pamiršti ir kultūrinės tatuiruočių įtakos. Anot jo, kosmetinės ir gydomosios tatuiruotės gyvavo ilgą laiką. Noras puoštis ir gydytis pasitelkiant tatuiravimą yra žmonijos kultūros dalis.

Archeologas pridūrė, kad visame pasaulyje muziejuose eksponuojama tūkstančiai mumijų, kurios turėtų būti ištyrinėtos ieškant tatuiruočių. Jis viliasi, kad naujas jų darbas paskatins ir naujus tyrinėjimus, o pirmųjų tatuiruočių amžius vis ankstyvės.

Parengta pagal insider.si.edu

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()