Ar žinote, ką iš tikrųjų reiškia žodis „baidarė“? Pasaulio rekordas šuoliu su baidare nuo krioklio ir kiti 10 įdomių faktų apie baidares (Video)  ()

Plaukimas baidarėmis – iš pažiūros, lengvas sportinis užsiėmimas ar smagus laisvalaikio praleidimo būdas, spėjęs tapti vasaros tradicija ne vienai draugų kompanijai. Na, o tiems kas dar nespėjo pasimėgauti šia pramoga vasarą, puikiai tiks saulėti rugsėjo savaitgaliai. Tačiau prieš plaukiant baidarėmis, siūlome pasvarstyti ar tikrai, ši pramoga tokia paprasta. Galbūt joje yra kažkas intriguojančio? Pramogų organizatoriai „Laisvalaikio Dovanos“ kviečia susipažinti su įdomiais faktais, kurių dar nesate girdėję apie šią pramogą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar žinojote, jog iš tikrųjų žodis „baidarė“ reiškia „medžiotojo valtis“? Šis pavadinimas atsirado tuomet, kai inuitai, ypikai bei aleutai sukūrė pirmąsias baidares. Tuo metu šios eskimų gentys baidares naudodavo būtent medžiojimo perspektyvoms, kadangi baidarės buvo itin tylios transporto priemonės, leidžiančios lengvai sėlinti prie grobio. Jos būdavo gaminamos iš ruonių ar kitų gyvūnų odos, kuri būdavo užtempiama ant medžio gabalo ar banginio kaulo.

„Umiag“ baidarės buvo naudojamos senovės genčių, norint perplukdyti visą šeimyną. O šių baidarių ilgis siekė daugiau nei 18 m.

Bėgant metams, baidarės ėmė tobulėti ir atsirado net keletas jų rūšių. Pirmoji ir tikriausiai geriausiai žinoma, tai turistinė baidarė. Ji idealus pasirinkimas ramioms, nesraunioms upėms, mažiems ežerams, kanalams ir kitiems ramiems vidaus vandenims. Antroji – „Sit-on-top“ tipo baidarė. Puikiai tinka pramogai paplūdimyje, ežere, plaukiojant kanalais, o kai kuriais atvejais net ekstremaliuose vandenyse. Na, ir trečioji, tai jūrinė-ekspedicinė baidarė. Ši puikiai tiks naujiems vandens telkiniams atrasti, įveikti ežerus, įlankas, jūras, marias ar net upes.

Plaukimas baidarėmis tikrai nebuvo laikomos sporto šaka nuo pat pradžių. Oficialiu olimpiniu sportu baidarės buvo pripažintos tik 1936 m. vasaros olimpinėse žaidynėse Berlyne, Vokietijoje. Ten jos taip pat gavo ir garbingąjį olimpinių žaidynių statusą.

Šalis, turinti daugiausiai olimpinių medalių baidarių plaukime, – Vengrija.

Ši sporto šaka taip pat susilaukė populiarumo ir tarp pasaulio rekordų siekėjų. Vienas drąsos reikalaujantis rekordas buvo pasiektas 1928 metais. Tuomet 29 metų WW1 veteranas Franz Romer tapo pirmuoju žmogumi, perplaukiusiu Atlanto vandenyną baidare. Tais metais jis savo kelionę pradėjo Lisabonoje ir nukeliavęs 4000 mylių (6437,38 km) atvyko į Puerto Riką.

Dar vienas ekstremalus pasaulio rekordas buvo užfiksuotas 2009 metais, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai aukščiausiasis „kritimas“ nuo krioklio baidare. Krioklys siekė net 57,6 m aukštį, o drąsusis irkluotojas buvo amerikietis Tyler Bradt.

Na o kiek kūrybiškesnis rekordas buvo užfiksuotas Niujorke, 2011 metais. Tuo metu, kartu plaukiant galėjote pamatyti net 1902 baidares.

Jeigu kada nors lankysitės Miunchene, Vokietijoje, galėsite išvysti seniausias baidares muziejuje „Penki Žemynai“. Šios baidarės buvo sukurtos šiaurės amerikiečių 1577 metais!

Na, o tiesa ta, kad baidarių plaukimo greitis iš tikrųjų priklauso nuo jų ilgio: kuo trumpesnė – tuo lėčiau ji plaukia. Tad, jeigu norite aplenkti visus draugus, rinkitės ilgiausiąją baidarę!

Štai ir visi įdomieji faktai apie baidares. Tikimės, jog pavyko sužinoti ką nors naujo bei įgauti dar didesnę paskatą dar šiais metais pasimėgauti baidarių pramoga. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()